Ο κορωνοϊός κρύβεται σε κοινή θέα - Νέα μελέτη προτείνει μαζικές εξετάσεις

Για κάθε γνωστή περίπτωση κορωνοϊού υπάρχουν άλλες πέντε με δέκα περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με νέα μελέτη, την οποία παρουσιάζει ο Benedict Carey στους «New York Times».

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού ανέφεραν τη Δευτέρα πως για κάθε επιβεβαιωμένη περίπτωση υπάρχουν πιθανότατα άλλα πέντε έως δέκα άτομα στην κοινότητα λοιμώξεις οι οποίες δεν έχουν ανιχνευθεί. Αυτές οι συχνά πιο ήπιες περιπτώσεις είναι, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον

κατά το ήμισυ μεταδοτικές όσο και οι επιβεβαιωμένες, αλλά είναι υπεύθυνες για περίπου το 80% των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από την Κίνα.

Οι ερευνητές έφτιαξαν προσομοίωση της φυσικής εξάπλωσης του ιού στην Κίνα πριν η κυβέρνηση θεσπίσει απαγόρευση ταξιδιών και μια επιθετική πολιτική εξετάσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους έως τα τέλη Ιανουαρίου, περίπου 6 στις 7 περιπτώσεις δεν εντοπίζονταν. Η κατάσταση αυτή είναι ανάλογη με την τρέχουσα κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες Δυτικές χώρες, όπου οι δοκιμές δεν είναι ευρέως διαθέσιμες, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Εάν έχουμε 3.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στις ΗΠΑ, ίσως να υπάρχουν 35.000 στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Jeffrey Shaman, Επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας έκθεσης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

Η έκθεση είναι από τις πρώτες που ασχολούνται με δύο από τις πιο πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με την πανδημία: Πόσοι άνθρωποι περπατούν τριγύρω με μη-αναγνωρισμένες λοιμώξεις και πόσο μολυσματικοί είναι είναι; Καθώς οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής έχουν αρχίσει να παίρνουν πιο επιθετικά μέτρα για να επιβραδύνουν τη μετάδοση, όπως η ακύρωση εκδηλώσεων και το κλείσιμο εστιατορίων, η πρόσβαση σε εξετάσεις για τον ιό ήταν δύσκολη ή ανύπαρκτη σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, επιστήμονες που εκπροσωπούν περισσότερα από δώδεκα ιδρύματα που παρακολουθούν την ασθένεια υπογράμμισαν τη σημασία των αυξημένων εξετάσεων.

«Είναι κρίσιμης σημασίας η εφαρμογή εξετάσεων ευρείας κλίμακας», δήλωσε η Dr. Elizabeth Halloran, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson. «Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε φθηνές εξετάσεις ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ελέγχονται όποτε πρέπει να ελεγχθούν», ανέφερε στην «New York Times».

Η νέα ανάλυση βασίστηκε σε καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Κίνα και σε δεδομένα σχετικά με την κινητικότητα, καθώς και σε ένα μοντέλο κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε ολόκληρο τον πληθυσμό, για να εκτιμηθεί ο αριθμός των μη-καταγεγραμμένων περιπτώσεων, καθώς και των ποσοστών μόλυνσης. Διαπίστωσε ότι, αφού η κινεζική κυβέρνηση είχε κλείσει το κέντρο της επιδημίας στις 23 Ιανουαρίου και άρχισε εκτεταμένες εξετάσεις, η εικόνα άλλαξε δραστικά. Με τον καιρό, οι εξετάσεις έδειξαν περίπου 60% θετικών κρουσμάτων, μια αύξηση από το 14%.

Το έγγραφο συμπεριλαμβάνει συγγραφείς από πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Imperial College London, το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο αριθμός των μη-ανιχνευμένων κρουσμάτων για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Τα μη-επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, που εξαπλώθηκαν πριν από την απομόνωση, αν και λιγότερο μεταδοτικά κατά μέσο όρο από τα επιβεβαιωμένα, δεν προκαλούσαν αναγκαστικά ήπια κρούσματα σε αυτούς που μόλυναν, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ακριβώς επειδή παίρνετε την ασθένεια από κάποιον με ήπια συμπτώματα δεν σημαίνει ότι η δική σας θα είναι ήπια», δήλωσε ο Δρ Shaman. «Θα μπορούσατε και πάλι να καταλήξετε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», καταλήγει στις δηλώσεις του στην «New York Times».

Keywords
Τυχαία Θέματα
#45,