«Ο κ. Κοτζιάς ό,τι θυμάται χαίρετε» - «Δεν θα φύγει η Τουρκιά από το τραπέζι»

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρης Δημητρίου και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, οι οποίοι μίλησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για την άτυπη συνδιάσκεψη.

Αρχικά ο κύριος Στεφάνου μίλησε για τις αποκαλύψεις του κυρίου Κοτζιά, αναφέροντάς χαρακτηριστικά «ότι θυμάται, χαίρετε». Συμπλήρωσε ότι ο κύριος Κυπριανού προχώρησε σε ανακοίνωση διάψευσης. Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν

γνώριζε τον κύριο Κατρούγκαλο όταν ήταν Ευρωβουλευτής. «Τον γνώρισε όταν έγινε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας».

Προσθέτοντας είπε ότι «άλλο η Ελληνική και άλλο η Κυπριακή Κυβέρνηση. Είμαστε δύο χωριστά κράτη και θα συνεχίσουμε να έχουμε απόψεις για το Κυπριακό, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ότι ζητήσαμε την παύση του».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κύριος Στεφάνου ανέφερε ότι υπάρχουν αναφορές από δημοσιογράφους, συγγενείς του Προέδρου και πολιτικούς, οι οποίοι ανέφερε πως ο Προέδρος της Δημοκρατίας τους μίλησε για δύο κράτη. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν μπορούν να αποτελέσουν το υποκατάστατο της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο θετικής εξέλιξης στην άτυπη διάσκεψη, αλλά θα πρέπει οι τοποθετήσεις της Τουρκίας και του Τατάρ να δείχνουν ότι συμφωνούν με τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κύριος Δημητρίου μιλώντας για το Κυπριακό, τόνισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ενώ αυτή τη περίοδο είναι ακόμη πιο δύσκολα δεδομένης της θέσης της τουρκικής πλευράς. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέτουμε τα ζητήματα στη σωστή τους διάσταση».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να καμφθεί η τουρκική στάση, αλλά «πρέπει να επιμείνουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι στις αιφνιδιαστικές κινήσεις της Τουρκίας». Παράλληλα θεωρεί ότι θα υπάρξει άτυπη συνδιάσκεψη.

Επεσήμανε ότι η διπλωματία είναι αυτή που θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και η διαπραγμάτευση.  

Παράλληλα, ανέφερε ότι «είναι αυτοτραυματισμός να συζητάμε τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ ο Προέδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίζει ότι συζητούμε τη λύση του Κυπριακού μέσα από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία». Εκτίμησε ότι η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά θα πουν όσα πρέπει για να οδηγηθεί η κατάσταση σε άτυπη πενταμερή. «Δεν πιστεύω πως θα είναι η τουρκική πλευρά που θα φύγει από το τραπέζι, με αποτέλεσμα να χρεωθεί την ευθύνη της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΞ: Τα ΜΟΕ δεν είναι για επικοινωνιακούς σκοπούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Απάντηση Γ.Γ ΑΚΕΛ σε Κοτζιά: Δημιουργεί κρίση στον βωμό προώθησης ενός βιβλίου

Συνάντηση Λουτ – Τατάρ την ερχόμενη Δευτέρα

 

Keywords
Τυχαία Θέματα