Κατεχόμενα: Kαραντίνα για όσους εργάζονται-Μόνο ασθενοφόρα από Λιμνίτη

Κάτω από τον τίτλο «Καταργήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας», η Kıbrıs (05.01.21) γράφει ότι 17 νέες αποφάσεις έλαβε χθες κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίας η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» που συνήλθε στο πλαίσιο του «νόμου» 45/2018 περί λοιμωδών νόσων. Οι αποφάσεις είναι οι εξής:

1. Συνεχίζει να ισχύει η απόφαση για κλείσιμο μετά τις 22.00 η ώρα χώρων όπως καφετέριες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, γραφεία στοιχημάτων, κομμωτήρια, κέντρα ομορφιάς κλπ. Μετά τις 22.00 θα μπορεί να προσφέρεται μόνο η υπηρεσία της κατ’ οίκον παράδοσης. Άτομα που εργάζονται στους εν λόγω

τομείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση PCR κάθε 14 μέρες.

2. Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στο μεικτό χωριό Πύλα θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα νοουμένου ότι παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε εντός των τελευταίων 72 ωρών.

3. Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 η ισχύς της απόφασης για κλείσιμο των ταβερνών, αιθουσών μασάζ, μπαρ, κλαμπ, και παρόμοιων χώρων διασκέδασης.

4. Εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη, στην ΕΕ, στις Βρετανικές Βάσεις, στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και στην Ειρηνευτική Δύναμη θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα νοουμένου ότι παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε εντός των τελευταίων 72 ωρών.

5. Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και τυγχάνουν θεραπείας στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας θα μπορούν να περνούν στις ελεύθερες περιοχές για περίοδο μίας ημέρας χωρίς καραντίνα για να μην ταλαιπωρούνται και να ολοκληρώσουν την θεραπεία τους. Οι ασθενείς που θα περνούν για λόγους υγείας και οι συνοδοί τους (όταν χρειάζεται) πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που έγινε εντός των τελευταίων τριών ημερών. Επιπλέον, όταν επιστρέψουν, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους θα υποχρεούνται κατά την έβδομη και δέκατη τέταρτη μέρα μετά την είσοδό τους στα κατεχόμενα να επαναλάβουν την εξέταση PCR και να υποβάλουν τα αποτελέσματα στο «υπουργείο» υγείας.

6. Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές θα τίθενται σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

7. Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα θα τίθενται σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

8. Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και σπουδάζουν στις ελεύθερες περιοχές καθώς και οι κηδεμόνες των εν λόγω ατόμων θα τίθενται σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

9. Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και σπουδάζουν στα κατεχόμενα καθώς και οι κηδεμόνες των εν λόγω ατόμων θα τίθενται σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα


10. Η πρακτική της καραντίνας δεν θα εφαρμόζεται για άτομα που ασχολούνται με το εμπόριο χωρίς επαφή στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

11. Από το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα μπορούν να περνούν για λόγους υγείας μόνο ασθενοφόρα χωρίς καραντίνα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την διέλευσή τους στα κατεχόμενα.

12. Άτομα που διαμένουν στο κατεχόμενο χωριό Πέργαμος και ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων θα μπορούν να εισέρχονται στις Βάσεις για περίοδο μίας ημέρας χωρίς να τίθεται σε καραντίνα για να εκτελούν τις εργασίες τους.

13. Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 η απόφαση που ίσχυε μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και αφορά την απαγόρευση συγκέντρωσης πέραν των 10 ατόμων σε σπίτια.

14. Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 η απόφαση για τερματισμό εκδηλώσεων όπως εγκαίνια επιχειρήσεων, γάμοι, κινηματογράφοι, θέατρα, αρραβώνες, μαζικές προσευχές κλπ.

15. Στις κηδείες θα παρίστανται μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού.

16. Οι ομαδικές αθλητικές εκδηλώσεις θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

17. Είναι ζωτικής σημασίας να μην συμμετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις κατά την κοινωνική τους ζωή και να εφαρμόζουν στον μέγιστο βαθμό τους κανόνες υγιεινής, να χρησιμοποιούν μάσκα και τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι αστυνομικοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι απολύτως αναγκαίες οι υπηρεσίες που παρέχουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα