«Ο φάκελος θα καταστρέψει το χαλλούμι»

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Στο Συνέδριο, που παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα, μίλησαν ακαδημαϊκοί, οι μεγαλύτεροι έμποροι χαλλουμιού παγκοσμίως και άλλοι παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι επεσήμαναν κυρίως τον προβληματισμό τους όσον αφορά τις εξελίξεις τόσο στο χαλλούμι όσο και ευρύτερα του τομέα

Ο Πρόεδρος των Τυροκόμων «έριξε» τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης, η οποία συμπεριέλαβε και το «Hellim», γεγονός το οποίο έδωσε, όπως είπε, «δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να εμπλέκονται στην όλη διαδικασία»

Ζημιές

εκατομμυρίων ευρώ θα κληθεί να υποστεί η κυπριακή οικονομία αν εγκριθεί ο φάκελος του χαλλουμιού με τον τρόπο που έχει κατατεθεί για κατοχύρωσή του ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από τα αρμόδια ευρωπαϊκά Σώματα. Αιτία, το γεγονός ότι δεν θα επαρκούν σε καμία περίπτωση οι ποσότητες αιγινού και πρόβειου γάλακτος για να παραχθεί το προϊόν όπως αυτό αναφέρεται στον φάκελο που βρίσκεται υπό εξέταση στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά κυρίως του εξωτερικού η μεγάλη πλειοψηφία των προσοδοφόρων για τη χώρα μας προϊόντων που ανήκουν στην γκάμα του χαλλουμιού.

Τα πιο πάνω συμπεράσματα εξήχθησαν από το χθεσινό Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος και Τυροκομίας, που είχε σαν θέμα τις «Καυτές εξελίξεις στον τομέα στην Κύπρο». Στο Συνέδριο, που παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα, μίλησαν ακαδημαϊκοί, οι μεγαλύτεροι έμποροι χαλλουμιού παγκοσμίως και άλλοι παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι επεσήμαναν κυρίως τον προβληματισμό τους όσον αφορά τις εξελίξεις τόσο στο χαλλούμι όσο και ευρύτερα του τομέα.

Ανεπαρκής παραγωγή αιγοπρόβειου

Μιλώντας ενώπιον του ακροατηρίου ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), Νίκος Παπακυριακού, παρουσίασε με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, του οποίου ο φάκελος φέρει την υπογραφή, πως το γάλα των προβάτων και των αιγών που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει την ολοένα αυξημένη ζήτηση χαλλουμιού στις διεθνείς αγορές, ενώ την ίδια στιγμή κατέρριψε με στοιχεία τους ισχυρισμούς του Υπουργού Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος ανέφερε ότι με τη δεκαετή περίοδο που θα δώσουν οι Βρυξέλλες και τα κίνητρα που θα δοθούν στην αιγοπροβατοτροφία θα μπορέσει ν' αντεπεξέλθει στην εν λόγω ζήτηση.

Ο Γ.Δ. του ΠΟΑ έδειξε τα στοιχεία του Υπουργείου αναφέροντας ότι από το 2011 έως το 2015 τα αιγοπρόβατα συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ και από τα υφιστάμενα υπάρχουν φυλές οι οποίες δεν καλύπτονται στον φάκελο και, ως εκ τούτου, θα αποκλειστούν σε πιθανή κατοχύρωση. Σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Παπακυριακού ανέφερε ότι επί συνόλου 2.215 μονάδων αιγοπροβατοτροφίας μέχρι στιγμής υπέβαλαν αιτήσεις για χορηγία μόλις 126 μονάδες λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος επένδυσης στον τομέα, τονίζοντας ότι μέχρι το 2024 θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί το αιγινό και πρόβειο γάλα που παράγεται στην Κύπρο, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες για χαλλούμι.

«Αντιληφθείτε τον όλεθρο»

Ο Γ.Δ. του ΠΟΑ ανέφερε ότι, αν επιτευχθεί η κατοχύρωση με τα σημερινά δεδομένα, μεταξύ άλλων θα προκληθεί άμεση αναστάτωση στη διεθνή αγορά, θα υπάρξει δραστική μείωση εξαγωγών χαλλουμιού και εισαγωγής συναλλάγματος, θα αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του προϊόντος, θα κλείσουν τυροκομεία και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τέλος, ο κ. Παπακυριακού κάλεσε την Κυβέρνηση να «αντιληφθεί τον όλεθρο στον οποίο οδηγεί μαθηματικά το χαλλούμι» και να αποσύρει τον φάκελο ο οποίος βρίσκεται ενώπιον των Ευρωπαίων τεχνοκρατών.

Γ. Πέτρου: «Μείωση εξαγωγών 73%»

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, προβάλλοντας τις εξαγωγές οι οποίες χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και αυτές οι προσπάθειες προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, εστίασε στις προοπτικές που έχει το προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Πέτρου, αν το 2016 εξάγαμε περίπου 127 τόνους χαλλούμι, με βάση τόσο τον ρυθμό όσο και τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου, το 2023 θα εξάγουμε 270 τόνους.

Αν, όμως, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος των Τυροκόμων, προχωρήσει ο φάκελος ως έχει, θα επέλθει μείωση των εξαγωγών της τάξεως του 73%, γεγονός που θα στερήσει από την κυπριακή οικονομία σημαντικά έσοδα, καθώς, ως γνωστόν, το χαλλούμι είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας μετά τα φάρμακα.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι ολόκληρη η βιομηχανία εργοδοτεί σήμερα 6 χιλιάδες άτομα, ενώ τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να εργοδοτήσει τουλάχιστον άλλα 1500, αν κατοχυρωθεί σωστά το προϊόν. Όσον αφορά τον φάκελο του χαλλουμιού, ο κ. Πέτρου «έριξε» τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης, η οποία συμπεριέλαβε και το «Hellim», γεγονός το οποίο έδωσε, όπως είπε, «δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα».

Εκτοπισμός από την αγορά…

Ο Ελευθέριος Γαβριηλίδης, ιδρυτής και διευθυντής της Gavrielides Foods και επίτιμος πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Φινλανδία, χαρακτήρισε «καταστροφή» την έγκριση του φακέλου ως έχει. Ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε ότι από τα 15 είδη χαλλουμιού που εμπορεύεται σήμερα η εταιρεία του με την έγκριση του φακέλου θα μπορεί να διανείμει μόλις τα πέντε, ενώ θα κληθεί να αποζημιώσει υπεραγορές και άλλους αγοραστές του προϊόντος καθώς δεν θα μπορεί, όχι μόνο να διανείμει τα δέκα προϊόντα που πωλεί σήμερα, αλλά και να ανταποκριθεί στις ποσότητες για τα άλλα πέντε είδη ένεκα της έλλειψης αιγινού και πρόβειου γάλακτος, ενώ την ίδια στιγμή θα αναγκαστεί να εκτοξεύσει την τιμή του προϊόντος, γεγονός που, όπως είπε, θα εκτοπίσει το κυπριακό προϊόν από την αγορά.

Αυξάνεται η δημοφιλία στη Μ. Βρετανία

Ο μεγαλύτερος έμπορος χαλλουμιού στον κόσμο, ο Πήτερ Ιωαννίδης, Διευθυντής Πωλήσεων της John &Pascalis LTD, η οποία διανέμει από το 1952 το κυπριακό προϊόν στα ράφια των υπεραγορών της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές του χαλλουμιού στην χώρα. Όπως ανέφερε, πλέον το χαλλούμι έχει μπει σε εστιατόρια και pubs του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να μπαίνει και στα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι πλέον το χαλλούμι έχει ξεπεράσει τη φέτα σε πωλήσεις, όσον αφορά πάντα τη βρετανική αγορά, πραγματοποιώντας το 2016 τζίρο που αγγίζει τις 200 χιλιάδες στερλίνες όσον αφορά την εταιρεία του. Όπως είπε, συνδυασμένα η φέτα και το χαλλούμι είχαν αυξημένες πωλήσεις το 2016 κατά 16%. Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης εξήρε τη σημασία τού να αναγνωριστεί το προϊόν σωστά, ώστε να συνεχίσει η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας του.

Υπουργός: «Οι παραγωγοί να οργανωθούν»

Ο Υπουργός Γεωργίας, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ανέφερε ότι «τα τελευταία 15 χρόνια οι εξαγωγές του χαλλουμιού έχουν καταγράψει μιαν αλματώδη πορεία. Το 2001 οι εξαγωγές μας πλησίαζαν τους 3.000 τόνους περίπου και η αξία των εξαγωγών μόλις που προσέγγιζε τα 13 εκατομμύρια ευρώ». Σημείωσε, επίσης, πως «στην προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι για βελτίωση της παραγωγικότητας του γενετικού δυναμικού και αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, δεν αρκεί μόνο η συνεισφορά του κράτους. Δεν μπορεί ο τομέας αυτός να στηρίζεται επ’ άπειρον στα δεκανίκια του κράτους, ειδικά αυτήν τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση σε γάλα».

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «οι παραγωγοί πρέπει να αξιοποιήσουν τα παρεχόμενα μέτρα στήριξης για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους αλλά και να οργανωθούν σε ομάδες, τόσο για να διευκολύνουν τη δουλειά τους αλλά και να εμπορευτούν ορθά και όχι ευκαιριακά το προϊόν τους». Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε γι' ακόμα μια φορά την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα έχουμε την επίτευξη του στόχου για κατοχύρωση του χαλλουμιού, η οποία, σημείωσε, «θα αποτελέσει το έναυσμα για μια στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, Υπουργείου, παραγωγών γάλακτος και τυροβιομηχανίας, μακριά από σκοπιμότητες και συμφέροντα, με γνώμονα την ευημερία ολόκληρου του κλάδου αλλά και της αγροτικής μας οικονομίας».

Τα άλλα για κατοχύρωση

Ο Σάββας Μαλιώτης, Διευθυντής της Φιλαγροτικής Συμβουλευτικής Λτδ, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για ένα προϊόν να κατοχυρώνεται στα ευρωπαϊκά όργανα και στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, ενώ ανέφερε ότι άλλα κυπριακά τυροκομικά προϊόντα, που έχουν προοπτικές να κατοχυρωθούν, είναι ο τραχανάς, το τυρί φλαούνας ή παφίτικο, το κεφαλοτύρι, η αναρή και τα χαλίτζια.

Ζητούν βοήθεια από το κράτος

Η Δρ Ανδρούλα Γεωργίου, Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, ανέφερε στοιχεία που αφορούν τον ζωικό πληθυσμό στην Κύπρο και πως μπορεί αυτό να βελτιώσει την παραγωγή του, ενώ ο Φώτης Παπαδήμας, Καθηγητής και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, έδειξε τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά του γάλακτος. Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, πρόεδρος της Παγκύπριας Εταιρείας Αιγοπροβατοτρόφων, ζήτησε τη βοήθεια του κράτους και άλλων φορέων για να καλύψουν την αυξημένη παραγωγή γάλακτος, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στο να αιτηθούν και εν συνεχεία να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.

«Ισορροπημένη διατροφή»

Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου ο Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής των ζώων, ενώ ο Ουράνιος Τζουμελέκας, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, αναφέρθηκε στα βιολογικά προϊόντα και την αυξανόμενη χρήση τους. Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο Μάριος Καμπανελάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης, η οποία μαζί με την εταιρεία Λανίτης και την VitaTrace Nutrition Ltd οργάνωσαν και στήριξαν το Συνέδριο.

Keywords
φακελος, εν λόγω, ποπ, βρυξέλλες, κυπρος, ποα, γαβριηλίδης, εταιρεία, john, γνώμονα, λτδ, αθηνα, τεπακ, nutrition, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, επιδοτησεις, βημα, δουλεια, θεμα, λτδ, οικονομια, προγραμμα, το βημα, ωρα, αγορα, αυξηση, αισιοδοξια, αιτησεις, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γαλα, γαβριηλίδης, γεγονος, γεωργιου, γνώμονα, δευτερο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εν λόγω, εστιατορια, εταιρεία, ευημερια, εναυσμα, ζερβας, ζωων, εμποροι, ιδια, θεσεις εργασιας, ιωαννιδης, ομιλια, κυβερνηση, κυπριακα, μαθηματικα, μακρια, μειωση, παντα, ποα, υπογραφη, πωλησεις, ραφια, σαββας, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, τεπακ, τιμη, τυρι, φαρμακα, φετα, φινλανδια, φορα, αγορες, ειδη, εξαγωγες, john, χωρα, κωνσταντινου, μια φορα, nutrition, ομαδες, οργανα, σωματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα