Κερδισμένος ο Ερντογάν από το πάγωμα των σχέσεων με Ε.Ε.

Όλα αυτά που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα περί προθέσεων αναστολής ή διακοπής των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας, ήταν απλά ρητορική, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία», δήλωσε ο πολιτικός συνεργάτης του «Σίγμα» στις Βρυξέλλες Γιάννος Χαραλαμπίδης στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι».

«Η απόφαση που είχε ληφθεί στο παρασκήνιο από τους ισχυρούς των Βρυξελλών εδώ και τέσσερις μήνες, ήταν πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της

Άγκυρας», είπε, προσθέτοντας «Η αναστολή υπάρχει de facto, οπότε το κόστος πέφτει στους ώμους της Τουρκίας και όχι της Ε.Ε.».

Μια διακοπή, εξήγησε ο κ. Χαραλαμπίδης, θα σημαίνει ουσιαστικά κρίση, που δεν θα ήθελε καμία από τις δυο πλευρές, λόγω των εμπορικών σχέσεων.

Υπάρχει, συνέχισε, η λογική της αμοιβαίας εξυπηρέτησης συμφερόντων. Η εναλλακτική επιλογή που δίνεται στην Τουρκία, είναι η εμβάθυνση και εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης», είπε.

«Αυτό το αντάλλαγμα είναι προς όφελος της Τουρκίας, διότι ο εκσυγχρονισμός θα αφορά εμπορικές συναλλαγές και θα βοηθά τον Ερντογάν να εναρμονιστεί στα ζητήματα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών ή τις προκηρύξεις διαγωνισμών για τουρκικές εταιρείες».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, βλέπουμε πως αν συνεχιστεί αυτό το πάγωμα, ο Ενρτογάν δεν θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και, από την άλλη, δεν θα έχει κόστος στον εμπορικό τομέα».

Κύπρος και Ελλάδα, κατέληξε, δεν έχουν προχωρήσει σε εναλλακτικές προτάσεις, ούτως ώστε να καταστούν ένα εναλλακτικό υποσύστημα ασφάλειας στην περιοχή. Ο κ. Χαραλαμπίδης έκανε αναφορά και στη σημασία των ενεργειακών και τις επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα