Αύξηση του κατώτατου μισθού επιδιώκει η Κίνα

09:37 8/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κατώτατων μισθών στην Κίνα θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 13% την πενταετία μέχρι το 2015, σύμφωνα με το σχέδιο για την αγορά εργασίας της κινέζικης Κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η αύξηση των αμοιβών είναι το βασικό στοιχείο στο σχέδιο για την αγορά εργασίας, που αποτελεί μέρος του 12ου πενταετούς οικονομικού προγράμματος του Πεκίνου, το οποίο στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο κατώτατος μισθός στην Κίνα κυμαίνεται από 1.500

γουάν (240 δολάρια) ανά μήνα στο Shenzhen μέχρι 870 γουάν στο Chongqing.

Η κινέζικη Κυβέρνηση επιδιώκει όπως οι κατώτατοι μισθοί να είναι το 40% του μέσου όρου των τοπικών μισθών μέχρι το 2015, σύμφωνα με το σχέδιο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της (www.gov.cn).

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι πρόβλημα στην κύρια αγορά βιομηχανικών εξαγωγών της Κίνας, που απαιτούν εκατομμύρια ξένων εργατών για να καλυφθούν τα κενά. Αλλά η Κυβέρνηση αναμένει αύξηση της συνολικής υπερπροσφοράς εργασίας στα επόμενα έτη.

”Κάθε χρόνο υπάρχουν 25 εκατομμύρια κάτοικοι αστικών περιοχών που χρειάζονται εργασία και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί αριθμοί επιπρόσθετου αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού που αναζητεί εργασία”, σημειώνεται στο σχέδιο.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός της Κίνας των 158 εκ. ξένων εργατών αυξήθηκε το 2011 κατά 21,2% από το 2010, στα 2.049 γουάν.

Στην πενταετία από το 2006 μέχρι το 2010, ο μέσος κατώτατος μισθός στην Κίνα αυξήθηκε 12,5% ανά έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα