Ο Εφραίμ «ξεκλείδωσε», ο Γιαννιώτας «σφράγισε»

Οι «γαλαζοκίτρινοι» με μπόλικη δόση άγχους κατάφεραν τελικά να λυγίσουν την αντίσταση της Δόξας και να φτάσουν στην πέμπτη τους φετινή νίκη

ΑΠΟΕΛ 2
83’ Εφραίμ, 89’ Γιαννιώτας
ΔΟΞΑ 0

Με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο, από τους Εφραίμ και Γιαννιώτα, ο ΑΠΟΕΛ λύγισε τη σθεναρή

αντίσταση της Δόξας και έφτασε στο ζητούμενο. Η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν είχε την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα σε όλο το 90λεπτο, όμως δυσκολεύτηκε αφάνταστα μέχρι να βρει τον τρόπο να διασπάσει την πολυπρόσωπη αμυντική γραμμή των φιλοξενουμένων.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε ένα λάθος από τον Φοφανά, το οποίο εκμεταλλεύθηκε ο Εφραίμ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο Γιαννιώτας με άπιαστο βολέ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» πέτυχαν την πέμπτη τους φετινή νίκη, έφτασαν στους 16 βαθμούς και συνεχίζουν να βρίσκονται στο -2 από την ΑΕΚ, που βρίσκεται στην κορυφή.

Η Δόξα κατέβηκε στο ΓΣΠ έχοντας ως πρώτο της μέλημα να κρατήσει το μηδέν και με πολυπρόσωπη αμυντική διάταξη δυσκόλεψε αφάνταστα τους «γαλαζοκίτρινους». Μάλιστα, θα μπορούσε να είχε πάρει το προβάδισμα και να βάλει ακόμα πιο δύσκολα στον αντίπαλό της, εάν στο 79’ το πλασέ του Γουίλσον ήταν εύστοχο.

Με Βάντερ κορυφή
Με ένα απρόοπτο άρχισε τον αγώνα ο ΑΠΟΕΛ, αφού κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης ο Πιέρος Σωτηρίου ένιωσε ενοχλήσεις και τη θέση του στο αρχικό σχήμα πήρε ο Γιαννιώτας. Απ’ εκεί και πέρα σε σχέση με τον αγώνα μεσοβδόμαδα κόντρα στον Ολυμπιακό Π., ο Τόμας Κρίστιανσεν προχώρησε σε δύο αλλαγές, με τους Αλεξάνδρου και Αστίθ να παίρνουν φανέλα βασικού αντί των Λάγο και Μέρκη αντίστοιχα.

Καλός ο ρυθμός του αγώνα, με τον ΑΠΟΕΛ να έχει τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας και να γυροφέρνει στην περιοχή του Νέγκρι. Από την άλλη, η Δόξα προσπαθούσε με αντεπιθέσεις να φανεί απειλητική, με τους Περάλτα, Ρούντι και Γκόμες να πιέζουν ψηλά ώστε να εκμεταλλευθούν τυχόν λάθος από πλευράς «γαλαζοκιτρίνων».

Στην έλλειψη κλασικού επιθετικού, ο Βάντερ πήρε θέση στην κορυφή της επίθεσης, ενώ λάμβανε βοήθειες από τους Γιαννιώτα, Εφραίμ και Μπερτόλιο.

Στο πρώτο ημίχρονο οι φάσεις ήταν λιγοστές μπροστά από τις δύο εστίες, με αυτήν του Εφραίμ στο 15΄ να ξεχωρίζει. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός έκανε την ωραία ενέργεια εντός περιοχής, επιχείρησε το σουτ, όμως ο Νέγκρι έδιωξε την μπάλα με τα πόδια.

Η Δόξα «απάντησε» στις ευκαιρίες στον 33', με τον Περάλτα να προσπαθεί να περάσει τον Βάντερμαν χωρίς όμως να τα καταφέρνει, ακολούθως να κάνει το σουτ, με τον Ολλανδό τερματοφύλακα να απομακρύνει με τα πόδια.

Οι φιλοξενούμενοι με πολυπρόσωπη αμυντική διάταξη δεν επέτρεπαν στους «γαλαζοκίτρινους» να παραβιάσουν την εστία τους, έτσι το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.

Συνέχισε να πιέζει
Ο Τόμας Κρίστιανσεν, θέλοντας να κάνει πιο ουσιαστική την ομάδα του, προχώρησε σε διπλή αλλαγή με την έναρξη της επανάληψης. Στον αγώνα πέρασαν οι Μπρεσάν και Αρτυματάς αντί των Μπερτόλιο και Βινίσιους αντίστοιχα.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας, χωρίς όμως να μπορούν να δημιουργήσουν την ξεκάθαρη ευκαιρία μπροστά στην εστία του Νέγκρι. Ήταν φανερό ότι η έλλειψη καθαρόαιμου επιθετικού δημιουργούσε πρόβλημα στην ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» επιτίθεντο κυρίως από τα πλάγια, ενώ οι φιλοξενούμενοι έδωσαν αρκετό χώρο στους αντιπάλους, γι’ αυτό και αμύνονταν μαζικά, αφού ο πρωταρχικός τους στόχος ήταν να κρατήσουν το μηδέν. Όσο περνούσε η ώρα, η πίεση του ΑΠΟΕΛ γινόταν εντονότερη, χωρίς όμως να μπορεί να βρει την ξεκάθαρη ευκαιρία, αφού η αμυντική γραμμή της Δόξας κρατούσε καλά.

Φοβερή ευκαιρία η Δόξα
Κι όμως ήταν η Δόξα που έφτασε μια ανάσα από το γκολ στο 79’, όταν στην αντεπίθεση ο Εντμάρ έδωσε στον Γουίλσον που έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Καρλάο και ο Βάτερμαν την υστάτη έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.

Ο Εφραίμ κρατούσε το «κλειδί»
Η πίεση του ΑΠΟΕΛ απέφερε τελικά καρπούς στο 83’ με δράστη τον Εφραίμ. Προηγήθηκε όμως το λάθος από τον Φοφανά, ο Μιλάνοφ που έγινε κάτοχος της μπάλας έδωσε στον διεθνή μεσοεπιθετικό, ο οποίος με σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίκτυα του Νέγκρι, χαρίζοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.

«Καθάρισε» ο Γιαννιώτας
Πλέον τα πράγματα είχαν γίνει πιο εύκολα για τους «γαλαζοκίτρινους», που πέτυχαν και δεύτερο γκολ στο 89΄ με τον Γιαννιώτα. Ο Αλωνεύτης εκτέλεσε το κόρνερ, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Γιαννιώτα, ο οποίος με βολίδα έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίκτυα κάνοντας το 2-0.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
14' Μακρινό σουτ του Αλεξάνδρου. Η μπάλα πάνω από την εστία του Νέγκρι.
15' Ο Εφραίμ έκανε ωραία ενέργεια εντός περιοχής, επιχείρησε το σουτ, με τον Νέγκρι να διώχνει με τα πόδια.
33' Ο Περάλτα προσπάθησε να αποφύγει τον Βάντερμαν, χωρίς αποτέλεσμα, ακολούθως έκανε το σουτ, με τον Ολλανδό να απομακρύνει με τα πόδια.
44' Αδύνατο σουτ του Μπερτόλιο, σε ετοιμότητα ο Νέγκρι διώχνει. Στη συνέχεια της φάσης ο Εφραίμ επιχείρησε το διαγώνιο σουτ, με την μπάλα να φεύγει έξω.
59' Δυνατή κεφαλιά του Βάντερ, απέκρουσε ο Δημητρίου.
79’ Ο Εντμάρ έδωσε στον Γουίλσον που έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Καρλάο και ο Βάτερμαν έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.
83’ Ο Φοφανά έκανε το λάθος, ο Μιλάνοφ έδωσε στον Εφραίμ, ο οποίος με υποδειγματικό σουτ μέσα από την περιοχή νικά τον Νέγκρι και ανοίγει το σκορ (1-0).
89’ Εκτέλεση κόρνερ από τον Αλωνεύτη, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Γιαννιώτα, ο οποίος με βολίδα έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίκτυα (2-0).

ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Αστίθ, Καρλάο, Αλεξάνδρου, Μοράις, Βινίσιους (46΄ Αρτυματάς), Μπερτόλιο (46΄ Μπρεσάν), Εφραίμ, Βάντερ (75΄ Αλωνεύτης), Γιαννιώτας

ΔΟΞΑ: Νέγκρι, Δημητρίου, Ρεδόνδο, Εντμάρ, Λεονάρντο, Ενινφούλ, Πουτζιουρής (82΄ Παουλίνιο), Γκόμες, Μπεμπέτο (62΄ Φοφανά), Ρούντι (67΄ Γουίλσον), Περάλτα

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Καρλάο, Αρτυματάς/Μπεμπέτο
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νικόλας Αθανασίου
ΒΟΗΘΟΙ: Στέλιος Νικήτα, Μάριος Καλογήρου, Ανδρέας Κωνσταντίνου (4ος)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Χρίστος Σκαπούλλης

Κρίστιανσεν: «Οι παίκτες μου δεν είναι μηχανές»
«Πρέπει να πω ότι η Δόξα έκανε μια καλή εμφάνιση, ήταν δύσκολο να πάρουμε τη νίκη, αλλά η πραγματικότητα είναι πως είναι το δεύτερο παιχνίδι μέσα σε λίγες μέρες. Ζητήσαμε με ευγένεια από την Ομοσπονδία να μας δώσει μια μέρα περισσότερη για να ξεκουραστούν οι παίκτες, γιατί σε 48 ώρες ή κάτι περισσότερο είναι δύσκολο. Ο ΑΠΟΕΛ είναι η μόνη ομάδα που υπερασπίζεται την Κύπρο στην Ευρώπη και θα έπρεπε να είχαμε μια μέρα περισσότερη. Οι παίκτες μου δεν είναι μηχανές, αλλά για ακόμα μια φορά έκαναν μια πολύ καλή προσπάθεια και πήραν τη νίκη».

Για το αν επηρέασε η έλλειψη επιθετικού ή αν ήταν λόγω κόπωσης που δεν έφτιαξε πολλές φάσεις ο ΑΠΟΕΛ είπε: «Είναι κάτι που δεν το αντιμετωπίσαμε μέχρι στιγμής στα παιχνίδια μας, αλλά καταφέραμε στο τέλος να κερδίσουμε. Δεν ήθελα να ρισκάρω και άφησα εκτός τον Πιέρο. Τώρα πρέπει να ξεκουραστεί και σίγουρα θα μείνει εκτός της Εθνικής ομάδας».

Λούκας Χατζηλούκας: «Πρώτα θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον ΑΠΟΕΛ και τον συνάδελφο για τις επιτυχίες στην Ευρώπη. Στο παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές μας έκαναν μεγάλη προσπάθεια απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα. Ο ΑΠΟΕΛ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια».

Keywords
Τυχαία Θέματα