Ο διαφορετικός φετινός Αύγουστος με καταιγιδοφόρα επεισόδια

Επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό και στα ορεινά, λόγω κυρίως θερμικής αστάθειας των παρεδαφίων στρωμάτων της ατμόσφαιρας έχει ο φετινός Αύγουστος, σύμφωνα με το αγρομετεωρολογικό δελτίο του Τμήματος Μετεωρολογίας.

Κλιματολογικά στοιχεία Αυγούστου

Ο Αύγουστος χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό και στα ορεινά, λόγω κυρίως θερμικής αστάθειας των παρεδαφίων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Η έλευση βαροκλινικών συστημάτων στην περιοχή της Κύπρου

είναι πολύ σπάνια. Κατά την περίοδο αυτή (Ιούλιου-Αύγουστου) καταγράφονται οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Προκειμένου να αποκτάται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κλιματικά και κυρίως αγρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά του Αυγούστου παρουσιάζονται στον πίνακα πιο κάτω στοιχεία των σταθμών Αθαλάσσας, αερ. Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχόους και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για τον σκοπό αυτό ως αντιπροσωπευτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

Εποχική πρόγνωση για τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος αναμένεται ότι θα έχει θερμοκρασίες κανονικές ή και πιο κάτω από τις κανονικές. Παρόμοια κατάσταση φαίνεται ότι θα επικρατεί και στη Μικρά Ασία ενώ στη Μέση Ανατολή οι αναμενόμενες θερμοκρασίες θα είναι αρκετά πιο κάτω από τις κανονικές.

Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αναμένεται ότι θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές σε επίπεδα μεταξύ του 50% και του 75% του κανονικού, στα νότια και ανατολικά 50% του κανονικού και κάτω, ενώ στα βόρεια και δυτικά από τα κανονικά μέχρι και 125% του κανονικού.

Ο θερμότερος Ιούλης

Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας και τα οποία παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα για τους επιλεγμένους σταθμούς αναφοράς, φαίνεται ότι τον Ιούλιο η καταγραφείσα μέγιστη αλλά και ελάχιστη θερμοκρασία, ήταν πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η καταγραφείσα μέγιστη ήταν κατά περίπου 2-3°C πάνω από την κανονική στις πλείστες περιοχές.

Συγκεκριμένα, οι μέσες προκαταρκτικές ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθαλάσσα, στον Πρόδρομο, στην Πάφο και στη Λάρνακα αποτελούν ρεκόρ ψηλών θερμοκρασιών για το μήνα Ιούλιο και κατατάσσουν τον Ιούλιο 2017 ως τον θερμότερο για τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια.

Καταγράφηκαν φυσικά και ακραίες μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις πέραν των 4 °C από την κανονική μέγιστη και ελάχιστη. Σε όλους τους σταθμούς καταγράφηκαν 2 διαδοχικές μέρες (1, 2 Ιουλίου) με μέγιστη θερμοκρασία κατά 4 τουλάχιστον βαθμούς πάνω από την κανονική.

Συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 2017 η μέγιστη θερμοκρασία στο Αερ. Πάφου έφτασε τους 41.6°C. Στις 02 Ιουλίου 2017 η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθαλάσσα έφτασε τους 44.6°C, και στον Πρόδρομο τους 36.7°C. Οι πιο πάνω μέγιστες θερμοκρασίες αποτελούν ρεκόρ θερμοκρασιών για το μήνα Ιούλη τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς επίσης είναι όλες ρεκόρ για όλους τους μήνες τα τελευταία 30 χρόνια, εκτός από τη μέγιστη θερμοκρασία της Αθαλάσσας, που ήταν η δεύτερη ψηλότερη (πρώτη ψηλότερη 45.6°C την 1η Αυγούστου 2010).

Καταγράφηκαν επίσης και υψηλότερα ελάχιστα (υψηλοτέρα πέραν των τουλάχιστον 4°C από την κανονική για κάθε σταθμό), όπως στην Αθαλάσσα και πάλι την 1η του μήνα με ελάχιστο 28.6°C και στον Πρόδρομο στις 3 του μήνα με 23.6°C.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου εκδόθηκαν 11 προειδοποιήσεις για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες τύπου ΕΜΜΑ, με επίπεδο επικινδυνότητας κίτρινο και 3 με επίπεδο επικινδυνότητας πορτοκαλί, οι οποίες αναφέρονταν όχι μόνο για μέγιστες θερμοκρασίες, αλλά και για ελάχιστες. Οι ψηλές θερμοκρασίες ήταν το χαρακτηριστικό του μήνα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τη νότια Ευρώπη.

Στις 24 Ιουλίου καταγράφηκαν λίγες τοπικές βροχές και καταιγίδες σε ορεινές περιοχές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καλυφτεί κατά 4% περίπου το κανονικό του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα