Ο Μπλίνκεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα στις 5-6 Φεβρουαρίου

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις 5-6 Φεβρουαρίου, δήλωσε την Τρίτη Αμερικανός αξιωματούχος, δίνοντας ημερομηνίες για ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι με στόχο να ελεγχθεί η ένταση.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν θα φτάσει στην κινεζική πρωτεύουσα στις 5 Φεβρουαρίου και θα έχει συνομιλίες την επόμενη ημέρα, προχωρώντας στην επίσκεψη παρά την αυξανόμενη ανησυχία για τα κρούσματα του Covid-19 στην Κίνα.

Ο Μπλίνκεν θα είναι ο πρώτος Υπουργός

Εξωτερικών των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Κίνα από τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Μάικ Πομπέο, γνωστός για την ανοιχτή κριτική του στο Πεκίνο, έκανε μια σύντομη στάση μετά από συνομιλίες με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, όταν οι Πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Μπαλί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, με τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να εκφράζουν αμφότεροι συγκρατημένη ελπίδα για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης εξέλιξης των διαφωνιών.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη και δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν θα βοηθήσει «να ωθήσουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ πίσω στην τροχιά της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης».

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν τον Αύγουστο, καθώς η Κίνα διεξήγαγε πολεμικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί, μετά την επίσκεψη στην αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Νάνσι Πελόζι, τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η Κίνα ενδέχεται να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πιθανότητα εισβολής στην Ταϊβάν.

Συναντώντας την περασμένη εβδομάδα τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της στενής συμμάχου των ΗΠΑ Ιαπωνίας, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κίνα αποσκοπούσε εν μέρει στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι οποιαδήποτε παρεξήγηση να εξελιχθεί σε σύγκρουση», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για περιορισμό των εντάσεων, ώστε να «διαχειριστεί αυτή τη σχέση με υπευθυνότητα», συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης πιθανών τομέων συνεργασίας, όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υγεία.

«Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Θα διαχειριστούμε τον ανταγωνισμό με υπευθυνότητα, αλλά θα ανταγωνιζόμαστε δυναμικά», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Διαβάστε ακόμη: ΕΕ: Πακέτο στήριξης 18 δισεκ. στην Ουκρανία- Χρειάζεται 45 δισεκ. ο Ζελένσκι

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπλίνκεν, Κίνα, 5#456 Φεβρουαρίου,blinken, kina, 5#456 fevrouariou