Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εφ' όλης της ύλης

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία δίνει πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου φιλοξενήθηκε στο SigmaLive σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη.

Συγκεκριμένα μίλησε για την επιστολή που απέστειλε, τα σκάνδαλα και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται, τις εκλογές και τα υψηλά ποσοστά

αποχής, το ψηφοδέλτιο του κόμματος, τους νοσηλευτές, αλλά και το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta.

Για την επίμαχη επιστολή

Σχετικά με το αν τα στοιχεία που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα τα είχε στην κατοχή του νωρίτερα, απάντησε πως “δεν είμαι εξ΄ εκείνων που έχουν στοιχεία στο συρτάρι και με βάση το πολιτικό κλίμα θα απειλώ για το πότε θα τα βγάλω. Τη Δευτέρα είχα ενημέρωση, την Τρίτη ετοίμασα γραπτώς την επιστολή και την Τετάρτη την απέστειλα. Ό,τι είχα να πω το παρέδωσα στον Εισαγγελέα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πώς τα στοιχεία περιήλθαν στην κατοχή του, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, ήρθαν στοιχεία σε σχέση με την περίοδο κατακύρωσης της προσφοράς. Τα στοιχεία ήρθαν επωνύμως”, είπε αλλά πρόσθεσε ότι η επιστολή του δεν περιλαμβάνει το όνομα του κομιστή των στοιχείων.

“Υπάρχει περίπτωση αυτές οι πληροφορίες να στέκουν και να οδηγήσουν σε πιθανά ποινικά αδικήματα. Επίσης υπάρχει περίπτωση να ευσταθούν, αλλά να μην μπορούν να τεκμηριωθούν ποινικά αδικήματα, όπως και να μην ευσταθούν καν. Αυτό είναι έργο των ανακριτικών αρχών”.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν πολιτικά πολιτικά πρόσωπα, αλλά σε περίπτωση που εμπλέκονταν, ο ίδιος θα το κατέθετε εγγράφως, όσο υψηλά ιστάμενα κι αν ήταν αυτά.

“Οι πληροφορίες μου ήταν για τις διαδικασίες και αυτό που μπορώ να πω δημόσια είναι ότι υπήρχαν προσφορές που ήταν κατά 55 εκατομμύρια φθηνότερες, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν ανοίχθηκαν”, αποφεύγοντας να συγκεκριμενοποιήσει περαιτέρω.

Για τις βουλευτικές εκλογές

Όσον αφορά στην αποχή από τις εκλογές, η οποία αγγίζει το 25%, όπως προκύπτει από την πρόσφατη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι την θεωρεί φυσιολογική, καθώς, όπως είπε, σε μια χώρα που βίωσε “αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση και την κρίση θεσμών και αξιών, η απαξίωση είναι δικαιολογημένη, κυρίως από τους νέους”.

Ερωτηθείς για το πώς γίνεται ο κόσμος να ψηφίσει πρόσωπα για τα οποία ο ίδιος ως πρόεδρος δεν είναι ευχαριστημένος από τις συμπεριφορές τους, απάντησε ότι όσον αφορά την πολιτική συμπεριφορά, όλοι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ ήταν πιστοί στην πολιτική του κόμματος, ενώ όσον αφορά τις άλλες συμπεριφορές, αυτοί που θα κρίνουν είναι οι ψηφοφόροι.

“Αν οι πολίτες θέλουν ο Πρόεδρος να σέβεται το καταστατικό και τις νομοθεσίες, καθώς και τις δημοκρατικές διαδικασίες, αυτοί που θα καταρτίσουν τελικά τα ψηφοδέλτια δεν είναι άλλοι από τον κόσμο του ΔΗΣΥ”.

Ερωτηθείς αν σκέφτεται το πολιτικό κόστος, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι ουδέποτε το σκεφτόταν, κι αυτό αποδεικνύεται από την πορεία του.

Νοσηλευτές και Cyta

Σχετικά με το θέμα των νοσηλευτών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή στα αποφασισμένα.

“Προτιμώ να τους πω την αλήθεια, ότι αυτές είναι οι δυνατότητες του κράτους σήμερα. Όσοι λένε ναι σε τέτοια αιτήματα, θα πρέπει να μας λένε και τι επιπρόσθετη φορολογία πρέπει να επιβάλλουμε για να έχουμε τα έσοδα ή σε ποιους άλλους δημόσιους λειτουργούς θα πρέπει να μειώσουμε τις απολαβές”, είπε.

Τέλος, όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι οι αντιδράσεις για τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στη Cyta δεν ευσταθούν, αφού και τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν πως ο οργανισμός χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Είπε επίσης ότι αν προσφερθεί σε επενδυτή μειοψηφικό πακέτο, η τιμή που θα δοθεί θα είναι χαμηλή, ενώ με πλειοψηφικό πακέτο θα εξασφαλισθεί πολύ πιο ψηλή τιμή από την αξία του οργανισμού.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα