Ο απολογισμός του Κοινοβουλευτικού έργου των Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρουσίασε το Κοινοβουλευτικό έργο του για την Σύνοδο Β’ της ΙΑ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Στη βουλή, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρουσίασε σήμερα (5/10) στις 10:00 το πρωί το κοινοβουλευτικό του έργο για την Σύνοδο Β’ της ΙΑ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Σε ανακοίνωση του το κίνημα αναφέρει:

Μέσω της κοινοβουλευτικής παρουσίας του, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, όπως

άλλωστε και κάθε χρόνο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που παρουσιάζονται καθημερινά ενώπιον του, τιμώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ψήφο του κυπριακού λαού, ο οποίος το επέλεξε να είναι στη Βουλή.

Το Κοινοβουλευτικό έργο στο σύνολό του, το οποίο αποτελείται από το νομοθετικό έργο, δηλαδή η παρέμβαση σε επίπεδο επιτροπών και ολομέλειας, κατάθεση γραπτών τροπολογιών σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμου, αρθρογραφία για τα νομοσχέδια στα οποία γίνεται παρέμβαση, συνεργασία με μέλη και φίλους του Κινήματος για εξέταση των νομοσχεδίων και διαμόρφωση τελικών θέσεων και η την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την υποβολή ερωτήσεων προς τα αρμόδια υπουργεία και με την εγγραφή θεμάτων για συζήτηση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, παρουσιάστηκε μέσα από αναλυτικά γραφήματα και γραφικές παραστάσεις.

Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των ενεργών μελών του Κινήματος που ακούραστα αποτελούν τους βασικούς συνεργάτες των Οικολόγων. Ταυτόχρονα, οι Πολίτες αποτελούν ένα από τους βασικότερους πυλώνες συνεργασίας με το Κίνημα και με την επαφή και τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει μαζί τους, συμβάλουν με την σειρά τους στο Κοινοβουλευτικό έργο που παράγεται.

Θα ακολουθήσει δημόσια παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου την Τετάρτη (10/10/18) στις 7:30 στο ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα» στη Λευκωσία. Ο δημόσιος απολογισμός και η διαδικασία ανατροφοδότησης με το κοινό, είναι μια πάγια κοινοβουλευτική πρακτική για το Κίνημα, αφού εφαρμόζεται από το 2002 μέχρι σήμερα αδιαλείπτως.

Αυτούσια η ομιλία της παρουσίασης:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας καλωσορίζουμε στην παρουσίαση του κοινοβουλευτικού μας έργου για την Σύνοδο Β’ της ΙΑ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Όπως θα γνωρίζεται μέσω της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες κάθε χρόνο για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που παρουσιάζονται καθημερινά ενώπιον μας, τιμώντας ταυτόχρονα την ψήφο του κυπριακού λαού, ο οποίος μας επέλεξε για να βρισκόμαστε εδώ.

Ξεκινώντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εδώ σας παρουσία.

Ως Kίνημα Oικολόγων - Συνεργασία Πολιτων έχουμε από την αρχή της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας πριν από περισσότερο από 17 χρόνια θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την κοινοβουλευτική μας παρουσία και δράση.

Οι ανθρώπινοι πόροι του Κινήματος επικεντρώνονται και αξιοποιούνται κυρίως στο κοινοβουλευτικό έργο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι παραδοσιακά το κοινοβουλευτικό μας έργο είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο με την αριθμητική μας παρουσία.

Όπως γνωρίζεται, το κοινοβουλευτικό έργο αποτελείται από το νομοθετικό έργο (παρέμβαση σε επίπεδο επιτροπών και ολομέλειας, κατάθεση γραπτών τροπολογιών σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμου, αρθρογραφία για τα νομοσχέδια στα οποία γίνεται παρέμβαση, συνεργασία με μέλη και φίλους του Κινήματος για εξέταση των νομοσχεδίων και διαμόρφωση τελικών θέσεων) και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την υποβολή ερωτήσεων προς τα αρμόδια υπουργεία και με την εγγραφή θεμάτων για συζήτηση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

Κάνοντας αρχή με το νομοθετικό έργο, την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 - Ιουλίου 2018 συνεχίζεται να καταγράφεται σημαντικό έργο στο τομέα της κατάθεσης προτάσεων νομού . Συγκεκριμένα ενώ στην περίοδο αυτή κατατέθηκαν συνολικά 118 προτάσεις νόμου από τα κόμματα, ένα ποσοστό 28.8% ή 34 προτάσεις νόμου, έχουν κατατεθεί αποκλειστικά από τους βουλευτές του Κινήματος ή σε συνεργασία με άλλους βουλευτές ή από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες είμαστε μέλη.

Όσο αφορά στη ψήφιση των προτάσεων νόμου, την ίδια περίοδο ψηφίστηκαν συνολικά 64 προτάσεις νόμου από κόμματα ή βουλευτές.

Από αυτές οι 13 έχουν κατατεθεί αποκλειστικά από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών ή σε συνεργασία με άλλους βουλευτές ή από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες είναι μέλη, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 20,3%.

Οι προτάσεις νόμου που έχουν ψηφιστεί είναι οι εξής:

29/09/2017 – ο Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών

03/11/2017 – *Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων

10/11/2017 – *Ο περί Ατόμων με Αναπηρίες (Έγινε αναπομπή από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και η αναπομπή έγινε εν μέρει αποδεκτή και ψηφίστηκε με αναθεωρημένο κείμενο 8.12.2017)

01/12/2017 – *Ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών

09/03/2018 – *Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως

30/03/2018 - Ο περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού

04/05/2018 – *Ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα)

30/03/2018 – *Περί Δήμων, Περί Κοινοτήτων

13/07/2018 – Περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις)

13/06/2018 – *Περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων

13/07/2018 – *Περί Πολιτικής Δικονομίας

13/07/2018 – *Περί Οδικής Ασφάλειας

Δυστυχώς απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής 3 προτάσεις νόμου που καταθέσαμε ως κίνημα :

Ο Περί Αρχείου Πληθυσμού

Απορρίφθηκε 20.4.2018.

Ο Περί Εξοικονομήσεως Νερού (Ειδικά Μέτρα)

Απορρίφθηκε 1.6.2018.

* Ο Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων

Απορρίφθηκε 8.7.2018

(* Σε συνεργασία με άλλους βουλευτές)

Όσο αφορά στην κατάθεση σχεδίων ψηφίσματος κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Ιουλίου 2018 κατατέθηκαν συνολικά 8 σχέδια ψηφίσματος.

1 Ψήφισμα – εκ μέρους των Οικολόγων

2 Ψηφίσματα – εκ μέρους όλων των κομμάτων

5 Ψηφίσματα – εκ μέρους άλλων κομμάτων

Αναλυτικά τα ψηφίσματα στα οποία συμμετείχαμε αφορούσαν:

Σχέδιο ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής στρατευμάτων με τη λύση του Κυπριακού – Κατατέθηκε 07/10/2016 και ψηφίστηκε 13/10/2017

Σχέδιο ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη της παράνομης δράσης της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων ενεργειακών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσα. Κατατέθηκε στις 09/03/2018 εκ μέρους όλων των κομμάτων με πρωτοβουλία των Οικολόγων και ψηφίστηκε 16/03/2018.

Σχέδιο Ψηφίματος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και ειδικότερα στo Αφρίν. Κατατέθηκε στις 23/03/2018 εκ μέρους όλων των κομμάτων και εγκρίθηκε αυθημερόν.

Σχέδιο Ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή Άκκιουγιου. Κατατέθηκε στις 18/05/2018 κατατέθηκε από τους Οικολόγους και εγκρίθηκε αυθημερόν.

Επίσης όσο αφορά στην ψήφιση των Σχεδίων Ψηφίσματος κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Ιουλίου 2018 εγκρίθηκαν συνολικά 7 ψηφίσματα, 2 εκ των οποίων κατατέθηκαν από τους Οικολόγους, 2 κατατέθηκαν εκ μέρους όλων των κομμάτων και 3 από άλλα κόμματα

Για θέματα, τα οποία μας ανησυχούσαν ιδιαίτερα και τα οποία θεωρούσαμε ότι έπρεπε να τεθούν σε συζήτηση στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ζητήσαμε την εγγραφή τους στο Τέταρτο Κεφάλαιο της Ολομέλειας

Αναλυτικά:

Εγγράφηκε από τους Οικολόγους στις 13 Οκτωβρίου 2017 θέμα με τίτλο «Η απόφαση των κατοχικών αρχών για επιβολή δασμών στα προϊόντα που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους, η στήριξη των εγκλωβισμένων από το κράτος και τα μέτρα που οφείλει να λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία για καταδίκη της παραβίασης της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης από το κατοχικό καθεστώς» - Αποσύρθηκε 04 Απριλίου 2018 μετά την αναστολή της εν λόγω απόφασης από τις κατοχικές αρχές.

Εγγράφηκε από τους Οικολόγους σε συνεργασία με την κ. Άννα Θεολόγου στις 22 Ιουνίου 2018 – «Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε χιλιάδες δανειολήπτες και εγγυητές δανείων που επηρεάζονται από την αναδρομική ισχύ του άρθρου 44Α του Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου (Νόμος εκποιήσεων)»

Εγγράφηκε από τους Οικολόγους σε συνεργασία με άλλα κόμματα στις 22 Ιουνίου 2018 - «Οι εξελίξεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα».

Στο σημείο αυτό οφείλω να αναδείξω μια σημαντική παράμετρο της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας και έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να διατηρούμε σχέσεις συνεργασίας με τις περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες και τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων. Δεν είναι σπάνιες οι συγκρούσεις με συγκεκριμένους βουλευτές ή κόμματα βέβαια , αλλά ο κανόνας είναι ότι οι συνεργασίες μας με άλλα κόμματα και βουλευτές είναι ένας από τους βασικούς λόγους για το πλούσιο έργο που παρουσιάζουμε σήμερα.

Όσο αφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί η Βουλή στην εκτελεστική εξουσία και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας παρέχει το Σύνταγμα κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Ιουλίου 2018 καταθέσαμε 413 ερωτήσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 58,8% του συνόλου των κατατεθειμένων ερωτήσεων (702 σε σύνολό).

Αναφορικά με τα αυτεπάγγελτα θέματα εγγράφηκαν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές συνολικά 209 θέματα εκ των οποίων 64 εγγράφηκαν έπειτα είτε από προτάσεις των Οικολόγων, είτε σε συνεργασία με άλλους βουλευτές είτε από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες είναι μέλη.

Ενδεικτικά θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε μερικές από τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις στη διαμόρφωση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου καθώς και στην εξέλιξη σημαντικών για εμάς θεμάτων.

Μέσω ψήφισης τροπολογίας μας στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2017 απαγορεύεται πλέον σε δημόσιο υπάλληλο να συμμετέχει στη διοίκηση δημόσιας εταιρείας και να κατέχει μετοχές σε δημόσια εταιρεία που να του προσδίδουν δικαίωμα για έλεγχο ή διοίκηση αυτής.Κατά την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ.4) Νόμος του 2017, ψηφίστηκε τροπολογία μας με την οποία πετύχαμε την επέκταση της φορολογικής έκπτωσης ύψους 7% που θα παραχωρείται για κτήρια μονάδων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής για τα έτη 2017 και 2018, και όχι μόνο σε βιομηχανικά και ξενοδοχειακά κτήρια.Κατά την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τον περί του Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα Νόμος του 2016, με τροπολογία του Κινήματος επισπεύσθηκε η έναρξη ισχύος του νόμου κατά ένα χρόνο, αντί τριών όπως προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο. Σκοπός μας ήταν η όσο το δυνατότερο πιο γρήγορη εφαρμογής της νομοθεσίας.Έπειτα από εγγραφή και συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος πετύχαμε την ακύρωση του πολύκροτου έργου στο Πέρα Πεδί. Λίγους μήνες μετά καταφέραμε επίσης έπειτα από εγγραφή σχετικού θέματος στην ΚΕ Περιβάλλοντος και άσκηση πιέσεων την ανάκληση της αρχικής απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας για δημιουργία πάρκου/φάρμας κροκοδείλων στην Κοινότητα.
Ψηφίστηκε ομόφωνα τροπολογία μας στον «Περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμο που σκοπό είχε να εφαρμόζονται έλεγχοι ποιότητας του νερού και σε πηγές με παροχή κάτω των 10 κ.μ. ημερησίως ή σε πηγές που εξυπηρετούν κάτω από 50 άτομα.Ψήφιση τροπολογίας μας στον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο που αφορά την υποχρέωση του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους και μέχρι τη λήξη της θητείας τους, να προβαίνουν σε δήλωση προς το Υπουργικό Συμβούλιο του συμφέροντός τους σε επιχειρήσεις που διατηρούν, ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να κρίνει το βαθμό συνάφειάς τους με τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Δυστυχώς ο Προέδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον νόμο και η Βουλή δέχτηκε την αναπομπή, λίγες μέρες μετά.
Ψήφιση τροπολογίας μας επί του περί Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών νόμου που αναγκάζει τις εταιρείες να παρέχουν μηνιαία δελτία ενημέρωσης των πελατών τους είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.
Έπειτα από έντονα και συνεχή διαβήματα των Οικολόγων προς τον Υπουργό Γεωργίας εδώ και πολλά χρόνια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου που αντικαθιστούσε τον περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα με νέο νόμο, καταφέραμε να προσθέσουμε μεταξύ άλλων πρόνοια στο νομοσχέδιο που αφορούσε την δημιουργία μητρώου μελετητών.

Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της χρονιάς που εξετάζουμε σήμερα.Την ψήφιση μετά από δέκα χρόνια ταλαιπωρίας νομοθεσίας για τον περιορισμό της κατανάλωσης της πλαστικής σακκούλαςΤην ψήφιση του νόμου για την χρήση του ποδήλατου Την ψήφιση του νέου νόμου για τις μελέτες εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλονΤη δέσμη των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις και η συμφωνία για την πώληση του Συνεργατισμου.

Εξωτερικές σχέσεις και αποστολές

Ως μέλη του νομοθετικού σώματος μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε αποστολές της Βουλής των Αντιπροσώπων στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοπέμπτου στις 8 – 9 Οκτωβρίου 2017 συμμετείχε σε αποστολή στη Ραμπάτ στο συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με θέμα «Προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων στη Μεσόγειο» και στις 15 – 16 Φεβρουαρίου 2018 παρευρέθηκε στο Βουκουρέστι ως ομιλητής στην 12η Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου. Στις 2 Ιουλίου 2018 συμμετείχε σε αποστολή στο Βερολίνο σε Κοινοβουλευτικό Φόρουμ με θέμα την Ασφάλεια και τις Υπηρεσίες και μεταξύ 11 – 14 Ιουλίου 2018 βρέθηκε στο Βελιγράδι σε συνέδριο με θέμα «Εμπόριο και επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μεσόγειο» της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Μεταξύ 21 – 23 Μαΐου 2018 είχα την ευκαιρία να συνοδεύσω τον Πρόεδρο της Βουλής στην Αρμενία στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης του στη χώρα.

Σχεδιασμός για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο

Φτάνοντας στο τέλος της σημερινής παρουσίασης θα ήθελα να τονίσω ότι αποτελεί δέσμευση μας ότι και τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα καταβάλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις,

Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι να προωθήσουμε τη ψήφιση προτάσεων νόμου που αφορούν τα ακόλουθα:

Απαγόρευση καύσης αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων και οπωροφόρων δέντρων και αποκαλάμης σιτηρών, αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς (καψαλίσματα) (Η ψήφιση της πρότασης αναβλήθηκε στην τελευταία Ολομέλεια.)Παραχώρηση στον διευθυντή του Τμήματος Δασών, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει έγκριση από την οικεία αρχή τοπικής διοίκησης, του δικαιώματος της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης σε ιδιωτικό τεμάχιο (Η ψήφιση της πρότασης αναβλήθηκε στην τελευταία Ολομέλεια)
Την οριζόντια ψηφοφορία ενόψει ευρωεκλογών – η ψήφισή της πρότασης αναβλήθηκε τον Ιούλιο 2018.
Την θεσμοθέτηση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης - Κατατέθηκε στιςν10/11/2017.
Την τροποποίηση του περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου έτσι ώστε να καθιερωθεί Εθνικό Κατώτατο Όριο Μισθού με Κανονισμούς που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο – Κατατέθηκε στις 18/05/2018.Την τροποποίηση του περί Στοιχημάτων Νόμου, ώστε ποσοστό δύο επί τοις εκατό (2%) των καθαρών αποδοχών από στοίχημα να καταβάλλεται στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, ο οποίος αυτόνομα θα κατανέμει το ποσό αυτό στις κυπριακές ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων για σκοπούς ενίσχυσης των ομάδων και των ακαδημιών τους – Κατατέθηκε στις 08/06/2018.
Την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να διασφαλιστεί συνταγματικά η οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας – Κατατέθηκε στις 22/09/2017.
Την τροποποίηση του περί Διενέργειας Εράνων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη μεταχείριση εράνων που διεξάγονται κατά τις κηδείες.Την τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου έτσι ώστε να αυξηθεί το τέλος που επιβάλλεται επί του ιπποδρομιακού στοιχήματος από 1% σε 1,5%.Την τροποποίηση του Περί Προστασίας της Υγείας Έλεγχο του Καπνίσματος Νόμο, εισάγοντας πιο αυστηρές πρόνοιες με στοχο την προστασία της υγείας των πολιτών.Την θέσπιση νομοθεσίας για την ασφαλή λειτουργία τη συντήρηση και τον έλεγχο των παιδότοπων και των παιδικών χαρών – Κατατέθηκε στις 08/07/2018Την θέσπιση νομοθεσίας που αφορά στην θέσπιση ασφαλών ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.(έχουν ήδη κατατεθεί δυο προτάσεις νόμου) Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το συμβούλιο αποφυλάκισης επ’ αδεία. Την ψήφιση νομοθεσίας που να προστατεύει αποτελεσματικά τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο των αξιωματούχων

Επίσης στόχος μας είναι η ετοιμασία και κατάθεση προτάσεων νόμου που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο εκποιήσεων υποθηκευμένων ακινήτων και στη διαφοροποίηση του πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ θα συνεχίζουμε να πιέζουμε για την προώθηση και ψήφιση των ακόλουθων νομοσχεδίων:

Περί ΣκύλωνΔιαφημιστικά ΦυλλάδιαΙατρική ΚάνναβηΕυθύνη αξιωματούχωνΠροώθηση του θεσμικού πλαισίου της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλα τα ενεργά μέλη του κινήματος μας που στέκονται ακούραστοι συνεργάτες στο έργο μας, στους συναγωνιστές μας, στους γραμματείς της Βουλής, στους φίλους μας και σε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Ο απολογισμός του κοινοβουλευτικού μας έργου και η στοχοθέτηση της νέας περιόδου θα παρουσιαστούν σε δημόσιο διάλογο την Τετάρτη 10/10 στην αίθουσα Μακεδονία του ξενοδοχείου ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ στις 7.30 μμ .

Για το Κίνημα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ανατροφοδότηση με το κοινό που μας αγαπά και μας υποστηρίζει και που έχουμε την υποχρέωσή και τη χαρά να εκπροσωπούμε.

Καλό νέο κοινοβουλευτικό έτος

Keywords
εν λόγω, βουλη, δραση, λύση, αοζ, ιουνίου, ισχύ, τραπεζες, οφείλω, συνταγμα, εταιρεία, ηλεκτρονική, μαΐου, νέα, ψηφοφορία, αναδιαρθρωση, κλεοπατρα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, φορολογικη δηλωση 2011, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, κομματα, βουλευτες, ηλεκτρονική, το θεμα, αδεια, βερολινο, δημοκρατια, εργαλεια, θαλασσα, θεμα, πλαισιο, αυξηση, αννα, αρμενια, βαλκανια, βελιγραδι, γεγονος, γινεται, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, διοικηση, δοθηκε, εγινε, εγγραφη, ευκαιρια, αιθουσα, ενεργα, εν λόγω, εν μερει, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, εταιρεία, ετη, ετος, ιδια, υπηρεσιες, ομιλια, κεφαλαιο, κειμενο, κλεοπατρα, λευκωσια, λειτουργια, λύση, ληξη, μαΐου, μακεδονια, μηνες, μορφη, ξενοδοχειο, οφείλω, οχηματων, παρουσιαση, πεδια, περιβαλλον, προβληματα, πρωι, συγκεκριμενα, συζητηση, συντηρηση, σειρα, συρια, σχεδια, τοις εκατο, ισχύ, χαρα, ψηφοφορία, ασφαλεια, δικαιωμα, ερωτησεις, εθνικο, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, ιουνίου, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, πωληση, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα