Ο απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη–Ερντογάν

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.


Διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων στα «αγκάθια», που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης

είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία, που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», επισημαίνοντας πως «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ωστόσο, στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην περιοχή, όπως έπραξε με τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, κάνοντας λόγο για  «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών, ενώ δήλωσε πως οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε, εξάλλου, από την Άγκυρα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν,

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έστειλε μήνυμα πως η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης, που υπέγραψε με τη Λιβύη.
Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών κι έπειτα να ξεκινήσουν οι έρευνες δυτικά της ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι «με το μνημόνιο με τη Λιβύη η Τουρκία εμπόδισε όσους πήγαν να τη βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε μαραθώνιο διπλωματικών επαφών επιδίδεται η Ελλάδα για να προλάβει τα χειρότερα.

Διάχυτη είναι η ανησυχία της Αθήνας, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα τα επόμενα βήματά της για να «αφοπλίσει» την Άγκυρα, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως.

Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται, πιθανόν, τη Δευτέρα  το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Στήριξη στην Ελλάδα παρείχαν ΕΕ, Γαλλία και Ισραήλ.

Το μήνυμα πως η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων, που παράγονται από τα νησιά τους, έστειλε εκπρόσωπος της Ένωσης.


Εκφράζω τη στήριξή μου στις ανησυχίες της Ελλάδας για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας δήλωσε, εξάλλου, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεννόησης, που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη.
Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες του και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το ισραηλινό ΥΠΕΞ.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα