Ο άντρας που μπορεί να συντηρήσει την Κύπρο εάν χρεοκοπήσει

Πόσες ημέρες θα μπορούσε μια κυβέρνηση να λειτουργεί εάν ο πλουσιότερος πολίτης της κάθε χώρας πλήρωνε; Το πρακτορείο ειδήσεων bloomberg επιχειρεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση με παραδείγματα από 49 χώρες, μέσα στις οποίες και η Κύπρος.

Έτσι στο δημοσίευμα του bloomberg περιλαμβάνονται 49 χώρες με διαφορετικά πολιτικά συστήματα και οικονομικές ανάγκες και συγκρίνονται οι ημερήσιες

ανάγκες τους όπως είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017.

Το άρθρο συγκρίνει την καθαρή αξία του πλουσιότερου ατόμου της κάθε χώρας με τις δαπάνες της κυβέρνησής του. Έτσι, υποθετικά, εάν μια κυβέρνηση χρεοκοπήσει εξετάζεται πόσες ημέρες μπορεί να αντέξει με τους πόρους του πιο πλούσιου άντρα και πιο συγκεκριμένα ο δείκτης υπολογίζει πόσο καιρό μπορεί αυτή η "χρηματοδότηση" να εμποδίσει την αντίστοιχη κυβέρνηση από το κλείσιμο γραφείων και οργανισμών.

Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί παράδειγμα για το bloomberg, αφού στην περίπτωση χρεοκοπίας μπορεί να αντέξει με τα λεφτά του πιο πλούσιου πολίτης της μέχρι και 441 ημέρες. Συγκεκριμένα, ο πιο πλούσιος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι άλλος από τον John Fredriksen σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Έτσι με προβλεπόμενες δαπάνες ύψους 23,6 εκατομμυρίων δολαρίων, με ένα μικρό πληθυσμό και συνεπώς με μικρότερο κόστος κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας, με οικονομικά συμφέρουσες φορολογικές πολιτικές και με μια οικονομία επικεντρωμένη στον τουρισμό και στις υπηρεσίες, η Κύπρος θα επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από την περιουσία της Fredriksen ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντίθετα, οι πιο πολυέξοδες κυβερνήσεις είναι της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία με την περιουσία των 47.8 δισεκατομμυρίων του Jack Ma, του 16ου πιο πλούσιου ανθρώπου του κόσμου θα μπορούσε να κρατήσει τη χώρα για μόλις τέσσερις ημέρες.

Δείτε αναλυτικά στους πίνακες τους πιο πλούσιους πολίτες κάθε χώρας και τις ημέρες που μπορεί να κρατηθεί στη ζωή η κυβέρνηση με την περιουσία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα