«Νύχτα Κρυστάλλων και πογκρόμ στη Χλώρακα» - «Να μην αυτομαστιγωνόμαστε…»

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι Γιώργος Λουκαΐδης και Γιώργος Σολωμού και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Χλώρακα.

Εισαγωγικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι διεθνές και υπάρχει όξυνση των μεταναστευτικών ροών.
«Τραγικά τα γεγονότα ψες. Όλη η πληροφόρηση που λαμβάνουμε είναι ότι μετά τη διαδήλωση που έγινε στη Χλώρακα, αφού είχε

προηγηθεί οργάνωση από ακροδεξιά στοιχεία ξεκίνησε ένα πογκρόμ.

Διαβάστε επίσης: Χλώρακα: Τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» σε εστιατόριο και αναποδογύρισαν όχημα

Είχαν προεπιλεγεί οι στόχοι, περιουσίες Σύρων προσφύγων κατά κύριο λόγο. Οι στόχοι είχαν προεπιλεγεί. Μιλάμε για μια μίνι Νύχτα Κρυστάλλων. Όταν συνέβη τότε η νύχτα των Κρυστάλλων, το πογκρόμ κατά των Εβραίων το 1938 στη Γερμανία, είχε ξεσηκώσει διεθνή σάλο κατά των Ναζί που μέχρι τότε απολάμβαναν ασυλίας. Φτάσαμε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούνται, χρειάζεται οργανωμένα από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.. πρέπει να φροντίσουμε για όσους τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, μια ομαλή συμπερίληψη». Ο κ. Λουκαΐδης έκανε λόγο για κολαστήρια, τύπου Κοκκινοτριμιθιάς, καταστάσεις όπως στο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα που δημιουργούν εύλογες υποψίες και προβλήματα στους κάτοικους και απάνθρωπες συνθήκες στους μετανάστες.

«Το τραγικό είναι ότι για τα σοβαρότατα προβλήματα που προέκυψαν και δημιουργούν προβλήματα και στον πληθυσμό, ευθύνη έχει κυρίως η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν πρέπει να στοχοποιούμε ανθρώπους, αλλά φαινόμενα και πολιτικές. Δεν θα ήταν καλύτερα η κινητοποίηση να γίνει έξω από το Προεδρικό. Να μην σκεφτούμε ότι οι ΕΛΑΜίτες έβγαλαν Αναστασιάδη που διαχειριζόταν το μεταναστευτικό και τώρα τον Χριστοδουλίδη;», είπε.

Από πλευράς του ο Γιώργος Σολωμού, Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ τόνισε πως η βία δεν είναι λύση, αλλά πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

«Δεν θα το αποκαλούσα ούτε πογκρόμ, ούτε Νύχτα Κρυστάλλων. Αν δεν αφουγκραζόμαστε και δεν βλέπουμε ότι η κοινωνία έχει μπουχτίσει με το θέμα του μεταναστευτικού τότε είμαστε από άλλη χώρα. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού έχει ξεφύγει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ.

«Στους 4 μήνες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη είδαμε ότι είμαστε καλύτερα, φαίνεται ότι αυτή η Κυβέρνηση εντόπισε το πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε μια χώρα που περάσαμε τόσα με έναν κακό γείτονα. Με την προσφυγιά, οφείλουμε να δίνουμε άσυλο αλλά όταν κάποιοι εκμεταλλεύονται το σύστημα θα βλέπουμε σύντομα κι άλλα τέτοια φαινόμενα και πιθανόν να δούμε αντίποινα.. υπάρχουν οργανωμένοι μετανάστες που στήνουν καταστάσεις από πλευράς υποκόσμου μέσα στην Κύπρο. Κακίζουμε κάθε μορφή ανθρώπινης βίας, αλλά αυτό που είδαμε είναι ότι έφθασε η οργή του κόσμου στην αποκορύφωσή της. Όταν φτάνει ένας λαός για τον οποιοδήποτε λόγο να προσπαθεί να πάρει τον νόμο στα χέρια του σημαίνει ότι το οργανωμένο κράτος έχει αποτύχει», ανέφερε.
Στη συνέχεια ο κ. Λουκαΐδης διατύπωσε την άποψη ότι η ψεσινή εξέλιξη αλλάζει ποιοτικά τα δεδομένα.

«Εκφράζω τη λύπη μου.. είπα ότι με βάση και τα ανακοινωθέντα της Αστυνομίας, υπάρχει συγκάλυψη συνειδητά και από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.. ότι μετά την κινητοποίηση που ήταν ειρηνική και δεν αναφέρθηκα στους Χλωρακιώτες γενικά.. αναφέρθηκα σε οργανωμένο πογκρόμ ακροδεξιών Ελαμιτών που είχαν εντοπίσει υποστατικά Σύρων. Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας έγινε αυτό και η πληροφόρηση μας είναι ότι μπήκαν Χλωρακιώτες για να προστατεύσουν συνειδητά, γυναικόπαιδα από τη μανία των ακροδεξιών. Αυτό έγινε χθες. Μια μίνι νύχτα Κρυστάλλων. Δεν είναι χρυσαυγίτικες πρακτικές αυτές; Η Αστυνομία που ήταν; Αν δεν είμαστε αποφασιστικοί σε τέτοιου είδους πρακτικές, αυτές θα ξεφύγουν. Το ΕΛΑΜ βρήκε τεράστιο χώρο για να θερίζει. Ποιος ευθύνεται για τα γκέτο; Αυτοί που το ΕΛΑΜ και άλλοι ανέδειξαν στην εξουσία. Ποιος τους έβγαλε στην εξουσία αυτούς που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό; Δεν πρέπει να στοχοποιούμε ανθρώπους», σημείωσε. 

«Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Οι άνθρωποι αυτοί να έμεναν στις χώρες τους, αλλά κάποιοι στήριξαν τις πολεμικές επιχειρήσεις στ’ όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ιμπεριαλιστές διέλυσαν μια χώρα που ο μισός της πληθυσμός είναι πρόσφυγες και οι άλλοι εκτοπισμένοι.
Εγώ λέω λύνεται με αλληλεγγύη και ανθρωπιά το πρόβλημα. Όχι η ΕΕ να φορτώνει όλη την ευθύνη στις χώρες υποδοχής, αλλά να επιμερίζεσαι την ευθύνη.

Δεν αισθάνομαι ότι φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε.. και κυκλοφορώ παντού. Δεν υποβαθμίζω τα ζητήματα, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Ο ρατσισμός στηρίζεται πάνω στον φόβο… αν η ρητορική μας τους παρουσιάζει αυτούς τους ανθρώπους κίνδυνο για τις ζωές μας.. αυτά είναι μελετημένα, αν έχουμε επανάληψη φαινομένων, η ακροδεξιά επελαύνει στην Ευρώπη, νομίζετε αυτό γίνεται τυχαία; Γιατί το ΕΛΑΜ μεγαλώνει στην Κύπρος; Κάποιοι θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα…».

Διαβάστε επίσης: Καταδικάζει τα επεισόδια στη Χλώρακα η Κυβέρνηση: «Δεν έχουν καμιά θέση»

Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο ο κ.Σολωμού ανέφερε πως πρέπει να «σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε, βούλιαξε η Κύπρος από παράνομους μετανάστες. Πρέπει να δούμε την ουσία του προβλήματος. Πού προκάλεσαν οι Κύπριοι, όπου κι αν πήγαν μετανάστες προβλήματα όπως προκαλούν άλλες φυλές που βρίσκονται στην Κύπρο; Δεν στιγματίζω τις φυλές.. ο κόσμος ανησυχεί για την πορεία του μεταναστευτικού», σημείωσε μεταξύ άλλων καταληκτικά ο κ.Σολωμού.

Φωτογραφίες από ΡΙΚ 

Keywords
Τυχαία Θέματα