ΝΥ Times: Κινέζοι χάκερ «ψάρεψαν» Κύπριους διπλωμάτες

Κινέζοι χάκερ διαβάζουν εδώ και τρία χρόνια ευαίσθητα διπλωματικά έγγραφα της ΕΕ μέσω Κυπρίων διπλωματών, σύμφωνα με τους New York Times.

«Πολλοί κάνουν λόγο για εξελιγμένους χάκερς, αλλά δεν υπήρχε τίποτα πραγματικά περίπλοκο γι 'αυτό", δήλωσε στην εφημερίδα ο Ορέν Φάλκοβιτς, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Area 1.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι χάκερ το έκαναν στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" σε διπλωμάτες στην Κύπρο

- όπου περιείχαν συνδέσμους που εγκατέστησαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν στη συνέχεια να πάρουν τους κωδικούς διπλωματών για το εσωτερικό διπλωματικό ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΕ, που ονομάζεται Coreu, επιτρέποντάς τους να διαβάζουν ανακοινώσεις που μοιράζονται τα 28 κράτη μέλη.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας Area1 πιστεύουν ότι οι χάκερ εργάστηκαν για τη «Στρατηγική Δύναμη Στήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», που αποτελεί μέρος μιας οργάνωσης που προέκυψε από την υπηρεσία πληροφοριών των κινεζικών σημάτων που κάποτε ονομαζόταν 3PLA.

«Μετά από μια δεκαετία εμπειρίας αντιμετώπισης των κινέζικων κυβερνοεπιχειρήσεων και εκτεταμένες τεχνικών αναλύσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε ο Blake Darche, ένας από τους εμπειρογνώμονες του Area 1.

Πάντως η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν έστειλε εκκλήσεις για σχολιασμό την Τρίτη.

Από την πλευρά της η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (ΝΣΑ) δήλωσε ότι εξακολουθεί να εξετάζει το συγκεκριμένο περιστατικό Ωστόσο, ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος πληροφόρησης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας ήταν πεπαλαιωμένο και εξαιρετικά ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και άλλα κράτη.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσπαθούν τώρα να αναβαθμίσουν τα ξεπερασμένα και ευάλωτα δίκτυά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα