Ντούμπραβκα Σούιτσα: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

«Δεν μπορούμε να πάρουμε τη δημοκρατία ως δεδομένο. Πρέπει να την προσέχουμε και να την αναβαθμίζουμε», είπε σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Ντούμπραβκα Σούιτσα, με αφορμή τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Δουβλίνο. «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εδώ με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Η

συνάντηση της ομάδας, που συζητά προτάσεις για ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας, νεολαία, αθλητισμό, πολιτισμό και εκπαίδευση και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, πραγματοποιείται στο Δουβλίνο στις 25-27 Φεβρουαρίου, όπου συναντήσαμε την κ. Σούιτσα. Η συνάντηση είναι η τελευταία, που θα πραγματοποιηθεί, καθώς έχουν προηγηθεί αυτές για την «Ευρωπαϊκή δημοκρατία/Αρχές και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» και για την «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/ Υγεία».

Η Επίτροπος απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους Πολίτες, που καλούνται να σχηματίσουν προτάσεις, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης,  έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Προερχόμενη από την Κροατία, έχω βιώσει αυτό τον αιματηρό πόλεμο από πρώτο χέρι. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο το επίτευγμα της ειρήνης. Η ρωσική επίθεση ενάντια στην Ουκρανία μας το υπενθυμίζει αυτό. Έχω δει τι συμβαίνει, όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι φιλοδοξίες του λαού. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Και θεωρώ ότι αυτή η δημοκρατική άσκηση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι πιο απαραίτητη από ποτέ τώρα. Εσείς θα βοηθήσετε να διαμορφωθεί το κοινό μας μέλλον», είπε.

«Η Ένωσή μας αμφισβητείται, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Όταν τα δικαιώματα ενός ατόμου ή μίας κοινότητας υποθάλπονται, το ευρωπαϊκό μας όνειρο εξαφανίζεται», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μία γενναία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καμία άλλη δημοκρατία στον κόσμο δεν έχει δοκιμάσει να κάνει κάτι παρόμοιο, να βάλει τους πολίτες στο ίδιο βάθρο με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Σε συνέχεια της ομιλίας της, ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ στη συνέντευξη που που μας παραχώρησε, για τα επόμενα βήματα, η Επίτροπος ανέφερε ότι αναμένεται να συγκεντρωθούν οι προτάσεις των πολιτών και θα μεταφραστούν σε συμπεράσματα, τα οποία θα παραδοθούν στους τρεις Προέδρους της Ένωσης. Αυτοί με τη σειρά τους θα πράξουν τα δέοντα, δηλαδή «θα τις μεταφράσουν σε νομολογίες».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕγια το τι γίνεται σε περίπτωση που οι προτάσεις των πολιτών δεν συνάδουν με τις προτεραιότητες της Επιτροπής, η κ. Σούιτσα απάντησε ότι οι προτάσεις που έχει ακούσει μέχρι τώρα από τις προηγούμενες συναντήσεις είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις προτεραιότητες της ΕΕ «και ήδη εργαζόμαστε σε κάποιες από αυτές. Αν άλλες δεν είναι στην ίδια γραμμή με τις προτεραιότητες, θα τις αποδεχτούμε, καθώς είπαμε ότι θα υπάρχει παρακολούθηση και ανατροφοδότηση για το θέμα. Αν κάτι δεν υιοθετηθεί, θα πρέπει να δικαιολογηθεί γιατί», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της, που αφορά το δημογραφικό πρόβλημα. «Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όσον αφορά το δημογραφικό πρόβλημα και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει και σχετικό χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα». Σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αγροτικές και τις αστικές περιοχές, αλλά και από τη Δύση στην Ανατολή και από τον Βορρά στον Νότο.

«Αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε φέτος με την οδηγία για το brain drain, που θα εκδώσουμε κατά το τρίτο τρίμηνο φέτος», ανέφερε στο ΚΥΠΕ. Είπε πως η δημογραφία είναι στις αρμοδιότητες των κρατών μελών. «Δεν επεμβαίνουμε σε αυτές, αλλά μιλάμε για τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή να δημιουργήσουμε περιβάλλον για οικογένειες και νέους για να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για αυτό δουλεύω μαζί με την Επίτροπο για τη Συνοχή και την Εδαφική ανάπτυξη, για να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα το Ταμείο Συνοχής, επειδή πρέπει να αναπτύξουμε την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά και στα Βαλκάνια, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κροατία, πρέπει η ζωή να είναι στο ίδιο επίπεδο σε όλα τα κράτη μέλη. Μετά θα είναι προσωπική επιλογή να επιλέξεις πού θέλεις να ζήσεις. Μιλάμε για ελευθερία στη διακίνηση και αυτή είναι η καλύτερη ελευθερία που έχουμε πετύχει ποτέ. Επομένως δεν αποκλείουμε κανένα από το να πάει οπουδήποτε, αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καλό περιβάλλον παντού», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι στην επίλυση του προβλήματος των παραπάνω διαφορών μπορεί να βοηθήσει και η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ, μέρος της λύσης, είπε, είναι και «το ευαίσθητο θέμα του να χειριστούμε τη νόμιμη μετανάστευση».

Σε ερώτηση κατά πόσο πρέπει να δοθούν κίνητρα για αύξηση του πληθυσμού, απάντησε ότι «δεν προσπαθούμε να αντιστρέψουμε τις τάσεις, με το να αυξήσουμε τον πληθυσμό. Απλώς αντιμετωπίζουμε το τι διακυβεύεται».

Όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, σημείωσε ότι έχει ήδη υιοθετηθεί η έκθεση της Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου και παρακολουθείται το θέμα. Όπου παρατηρούνται παραβιάσεις, αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Προηγουμένως, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως είπε, η ΕΕ είναι ομόφωνη στο ογκώδες πακέτο κυρώσεων που αποφάσισε χθες και είναι ενωμένη και με τους συμμάχους της, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το ΝΑΤΟ. «Ελπίζω θα βοηθήσουν την Ουκρανία και θα κάνουν τη Ρωσία να μη νιώθει τόσο δυνατή», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει η Ευρώπη σε σχέση με τους Ουκρανούς πρόσφυγες, η Επίτροπος απάντησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη γι’ αυτό, «έχουμε προετοιμαστεί και πολλά γειτονικά κράτη στην Ουκρανία είναι έτοιμα να δεχτούν πρόσφυγες», είπε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και την αύξηση στις τιμές της ενέργειας που θα προκληθούν εξαιτίας του πολέμου, η Επίτροπος απάντησε ότι «Φυσικά είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε πολλές διαφορετικές πολιτικές γι’ αυτό. Ο Επίτροπος Ενέργειας το χειρίζεται και είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».

Απαντώντας κατά πόσο συμφωνεί ότι αξίζει στην Ουκρανία να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ, απάντησε ότι συμφωνεί, εφόσον γίνονταν κάποιες μεταρρυθμίσεις. «Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει, αλλά θα δούμε. Θέλουμε η Ουκρανία να γίνει μέλος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο από αυτό», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντούμπραβκα Σούιτσα, Δημοκρατία,ntoubravka souitsa, dimokratia