Ερντογάν: «Το ΝΑΤΟ έπρεπε να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα»

Επικριτικός απέναντι στη Δύση και το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε σήμερα -2η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία- ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος παρομοίασε τη στάση της Δύσης με του Καραγκιόζη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την προσευχή της Παρασκευής, τόνισε ότι οι δυτικές χώρες δεν έκαναν κανένα βήμα για την Ουκρανία, παρά μόνο συμβουλεύουν. 

«Το ΝΑΤΟ έπρεπε να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα.

Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και ολόκληρη η δυτική

νοοτροπία, δυστυχώς δεν τήρησαν μια σοβαρή και αποφασιστική στάση. Όλοι δίνουν ένα σωρό συμβουλές στην Ουκρανία, φυσικά δεν είναι δυνατόν να φτάσουν κάπου με αυτές τις συμβουλές. Τί κάνατε, τί κάνετε, τί θα κάνετε; Προβήκατε σε κάποιο βήμα; Κοιτάζοντας βλέπουμε ότι δεν έγινε κανένα βήμα. Η Δύση, η οποία μέχρι στιγμής μόνο συμβουλές δίνει, θα συνεχίσει τις συμβουλές της. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε αυτή την υπόθεση σε Καραγκιόζη και Χατζηαβάτη, με το να δίνουμε ένα σωρό συμβουλές και να πετάμε καταδίκες σωρηδόν. Η Δύση, η οποία δίνει μόνο συμβουλές μέχρι σήμερα για αυτό το θέμα, συνεχίζει και τώρα τις συμβουλές», όπως είπε, δίνοντας δίκιο στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είπε ότι «η Δύση μας εγκατέλειψε».

«Όπως είπε κι ο Ζελένσκι, ‘μόνο συμβουλές μας δίνουν, καμία υποστήριξη’. Μια τέτοια στάση δεν δείχνει ούτε φιλία ούτε αλληλεγγύη».

Δεν είναι ασφαλής ο αεροπορικός επαναπατρισμός

Σχετικά με τον επαναπατρισμό των Τούρκων πολιτών που διαμένουν στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι αεροπορικές μεταφορές δεν είναι ασφαλείς και ότι πρέπει να γίνει από ξηράς.

Ουκρανός πρέσβης: «Παιδιά και γυναίκες πεθαίνουν – Ευχαριστώ τον Ερντογάν» 

Την έκκλησή του για βοήθεια προς την Ουκρανία επανέλαβε σήμερα ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα, Βασίλ Μπόντναρ. 

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη από μια σειρά προϊόντων, όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Θέλω να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις απώλειες αμάχων σε αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος θα γεννήσει ζήτημα προσφύγων. Γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν κάτω από τις βόμβες του Πούτιν», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον τουρκικό λαό για τη συμπαράστασή του στην Ουκρανία.

«Ευχαριστώ τον κ. Ερντογάν για τις προσπάθειές του για ειρήνη. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να πιέσουμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι η αντίστασή μας θα αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα. Οι σωστές πληροφορίες που θα μοιραστείτε μπορούν να πουν την πραγματική κατάσταση στη χώρα μας. Βλέπω ότι ο τουρκικός λαός είναι με το μέρος της Ουκρανίας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι μόνο στα λό

Keywords
Τυχαία Θέματα