Νοβότνι: Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να είναι βοηθητικά

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων μπορεί να αποβεί βοηθητική για χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο Reuters το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, την Παρασκευή, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα παράλληλα νομίσματα, όπως τα υποσχετικά πληρωμών (IOUs) δεν συνάδουν με την ευρωζώνη.

Τα σχόλια του κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής της

Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, ρίχνουν φως στη συζήτηση εντός της ευρωζώνης καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της να αποδεσμεύσουν χρηματοδότηση που έχει ανάγκη και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Αν αποτύχουν οι συνομιλίες και η Ελλάδα κάνει στάση πληρωμών, αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι καταθέτες μπορεί να πανικοβληθούν και ότι θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για να εμποδιστεί μια μαζική έξοδος καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run).

Εμπειρογνώμονες έχουν ασκήσει κριτική στην χρήση τέτοιων μέτρων στην Κύπρο, λέγοντας ότι παραβίασε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ζώνης του κοινού νομίσματος, δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναγνωρίζουν την πιθανότητα να χρειαστεί να ληφθούν τέτοια μέτρα στην Ελλάδα, φοβούνται ότι μια τέτοια χρηματοπιστωτική κρίση θα οδηγούσε την κυβέρνηση στην Αθήνα να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους με υποσχετικά πληρωμών αντί με ευρώ.

Ο κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι ένα από τα συντηρητικά μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, είπε ότι τέτοια υποσχετικά πληρωμών δεν θα βοηθούσαν ιδιαίτερα στην επίλυση της κρίσης η οποία έχει βαθιές ρίζες και φάνηκε να συμφωνεί με τις δηλώσεις άλλων συναδέλφων του που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε πολύ ειδικές περιστάσεις. Μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά ως ένα προσωρινό μέτρο σε κάποιες ακραίες καταστάσεις», ανέφερε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων.

«Αποτελούν ένα ακραίο μέτρο. Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. Βοήθησαν αυτή τη χώρα να επανακτήσει τη σταθερότητα που χρειάζεται ένα μέλος της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποδεχθεί την πιθανότητα εισαγωγής ενός δεύτερου «παράλληλου νομίσματος» όπως τα υποσχετικά πληρωμών, λέγοντας ότι έχει μιλήσει με τους συναδέλφους του στις ΗΠΑ για τη χρήση από την Καλιφόρνια ενός παρόμοιου σχεδίου και έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην επίλυση μιας μεγάλης κρίσης.

«Αυτό θα ήταν για ένα πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα σε πολύ συγκεκριμένες υποθέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύω ότι είναι σχετικό με τη συζήτηση (που διεξάγεται) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ – Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα