Επ. Περιβάλλοντος: Μετρήσεις για αμίαντο στο φράγμα Κούρη

Απαντήσεις με επιστημονική τεκμηρίωση για τις συγκεντρώσεις αμιάντου τόσο στην ατμόσφαιρα στην περιοχή Άλασσας, όσο και στο νερό που περιέχει το φράγμα του Κούρη και το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση ζήτησε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Μεγαλύτερη σημασία έχει, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου, που όπως διευκρίνισε τοποθετήθηκε ως γιατρός είναι να διευκρινιστεί η τυχόν ύπαρξη ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα, επειδή όπως ανέφερε δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά συσχετισμό της κατάποσης

των ινών με την πρόκληση καρκίνων σε αντίθεση με τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου λόγω εισπνοής.

Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή ο λειτουργός του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων Χαράλαμπος Δημητρίου, το νερό που παρέχεται από φράγμα για ύδρευση διυλίζεται και οι αναλύσεις που έγιναν μετά τη διύλιση είχαν ένδειξη μηδέν.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία συζητήθηκε η φυσική εναπόθεση τεραστίων ποσοτήτων αμιάντου στις όχθες του υδατοφράκτη της Άλασσας και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της υγείας των πολιτών, ο κ. Αδάμου αφού παρατήρησε ότι από το φράγμα του Κούρη υδροδοτείται σχεδόν ολόκληρη τη Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι κατά τη συνεδρία η Επιτροπή έτυχε ευρείας ενημέρωσης επί σειράς θεμάτων για τα οποία μέχρι τώρα δεν είχε γνώση.

Ο κ. Αδάμου πρόσθεσε ότι από τη μια εκφράστηκαν ανησυχίες και από την άλλη δρομολογήθηκαν διαδικασίες ώστε να αποκομισθεί ευκρινής εικόνα της κατάστασης για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

Σημείωσε πως ενώπιον της Επιτροπής λέχθηκε ότι το νερό που παρέχεται για ύδρευση μετά το διυλιστήριο έχει μηδενική ένδειξη στην ύπαρξη αμιάντου.

Εξήγησε ότι δεν γίνονται καθόλου μετρήσεις για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι αμιάντου στο φράγμα του Κούρη, που χρησιμοποιείται για άρδευση και διευκρίνισε ότι εκφράστηκαν ανησυχίες για το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση και τις επιπτώσεις που δυνατόν να έχει στις καλλιέργειες η ύπαρξη ινών αμιάντου στο νερό.

Ο κ. Αδάμου σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε εάν η κατάποση ινών αμιάντου προκαλεί τις ίδιες ασθένειες που προκαλεί η εισπνοή των ινών αμιάντου, που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα και μεσοθηλίωμα του πνεύμονα και άλλες μη κακοήθεις ασθένειες των πνευμόνων, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις και ενδείξεις.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα διάφορα τμήματα, όπως το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι στα πρωτόκολλα τους δεν περιλαμβάνεται στο στοιχείο του αμιάντου και ως εκ τούτου δεν διενέργησαν εξετάσεις.

Ανέφερε πως για να ξεκαθαριστεί το τοπίο, πρέπει να εξετασθεί εάν οι ίνες αμιάντου που κατέρχονται από το Τρόοδος αφού αποτελούν μέρος της γεωλογικής σύστασης του Τροόδους.

Πρόσθεσε πως με βάση την ενημέρωση από το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης το έδαφος στο Τρόοδος περιέχει ίνες αμιάντου, σε χαμηλό ποσοστό, 0,2% και εξήγησε πως η πρόθεση της Επιτροπής είναι να ληφθούν μέτρα πρόληψης λόγω της συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων στις όχθες των ποταμών και του φράγματος και την ασφαλή απομάκρυνση τους που πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

“Δεν θέλουμε να ενσπείρουμε τον πανικό στον κόσμο, αλλά να γίνουν τα σωστά βήματα ώστε να μπορούμε να λέμε μετά βεβαιότητας ότι δεν έχουμε πρόβλημα και ότι πήραμε τα κατάλληλα μέτρα για την απομάκρυνση όλων των στοιχείων που είναι συγκεντρωμένα στις όχθες του ποταμού και του φράγματος και στις 3.000 τόνους λάσπης που μεταφέρθηκαν από την Τρίμικλινη στο φράγμα ” ανέφερε.

ΔΗΣΥ
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, που ενέγραψε προς συζήτηση το θέμα, είπε ότι
είναι πλέον αποδεδειγμένο πως οι ίνες αμιάντου προκαλούν καρκίνο, όπως επιβεβαιώνεται και από τους γιατρούς που παρέστησαν στη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Συνεχίζοντας είπε πως υπάρχει ροή αμιάντου από τον ποταμό του Τροόδους προς τον υδατοφράκτη της Άλασσας αναφέροντας ότι στο φράγμα έχουν εναποτεθεί μεγάλες ποσότητες αμιάντου.

Εξήγησε ότι έγνοια της Επιτροπής είναι όλα τα κυβερνητικά τμήματα να προβαίνουν σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων τόσο της περιοχής Άλασσας και των γύρω κοινοτήτων και της πόλης της Λεμεσού.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι πιθανός οι βόρειοι άνεμοι να μεταφέρουν ίνες αμιάντου στην ατμόσφαιρα της Λεμεσού.

Παρατηρώντας ότι δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας η μέτρηση ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα, είπε ότι ζητήθηκε από το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να παρουσιάσουν στην Επιτροπή πολύ συγκεκριμένες μελέτες, οι οποίες θα καταδεικνύουν εάν υπάρχουν ψηλές ποσότητες ινών αμιάντου στο νερό του υδατοφράκτη της 'Αλασσας και να μετρηθεί η συγκέντρωση ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα στην περιοχή του υδατοφράκτη και ευρύτερα της περιοχής Λεμεσού.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα δεσμεύτηκαν ενώπιον της Επιτροπής να καταρτίσουν πρόγραμμα με το οποίο να ελέγξουν κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

ΑΚΕΛ
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης ανέφερε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι εδώ και 35 χρόνια, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν μεριμνήσει να ελέγξουν την επίδραση του αμιάντου που συσσωρεύεται στον υδατοφράκτη με συνεπακόλουθο όταν η στάθμη του φράγματος κατεβαίνει να αυξάνονται οι κίνδυνοι έκθεσης στις ίνες αμιάντου.

Πρόσθεσε πως το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στην άρδευση και ανέφερε πως από το φράγμα της Άλασσας προέρχεται το νερό του φράγματος της Άχνας και με το οποίο ποτίζονται οι πατατοφυτίες και άλλες καλλιέργειες.

Είπε επίσης ότι ο υδατοφράκτης της Αχνας το καλοκαίρι ξηραίνεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο.

Ο κ. Τζιοβάνης ανέφερε καταλήγοντας ότι το θέμα άπτεται της υγείας ολόκληρου του πληθυσμού της Κύπρου.

Κοινοτάρχης 'Αλασσας
Ο Κοινοτάρχης 'Αλασσας Αιμίλιος Ττοφαλλής ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία “παραδέχτηκαν όλοι ότι στο φράγμα του Κούρη υπάρχουν ίνες αμιάντου.

Πρόσθεσε ότι λόγω του γεγονότος ότι η στάθμη του νερού ανεβοκατεβαίνει πάντα υπάρχουν εκτεθειμένες ίνες Αμιάντου, οι οποίες δυνατό να μεταφέρονται με σκόνη που προκαλείται από την κίνηση των οχημάτων και των αγώνων ταχύτητας που διενεργούν στην περιοχή.

Ανέφερε ότι όπως ειπώθηκε από τη στιγμή που ο άνθρωπος εισπνεύσει ίνες αμιάντου δεν υπάρχει περίπτωση να μην ασθενήσει με καρκίνο και για να μην θρηνούμε θύματα από καρκίνους, είπε, “καλούμε τα αρμόδια τμήματα να προβούν σε έρευνα για να αποφασιστούν μέτρα προστασίας της υγείας του κόσμου”.

Είπε πως οι μετρήσεις πρέπει να γίνουν όταν υπάρχουν δραστηριότητες στην περιοχή και ανέφερε ότι πρόσφατα άνοιξαν οι πόρτες του φράγματος της Τριμίκλινης και περίπου 3.000 τόνοι λάσπης μεταφέρθηκε στο φράγμα του Κούρη.

Ο κ. Τοφαλλής ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι κάθε Κυριακή στο φράγμα έχει μότοκρος και οι υπηρεσίες κρύβονται η μια πίσω από την άλλη.

Όπως εξηγήθηκε από τον κ. Δημητρίου του τμήματος Υδάτων για την όποια δραστηριότητα στο φράγμα απαιτείται άδεια από το τμήμα του, λέγοντας ότι ουδέποτε αυτό έδωσε άδειες για αγώνες ταχύτητας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κοινοτάρχης Άλασσας είπε ότι στο τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι γνώστες οι παράνομες δραστηριότητες εντός του απαλλοτριωμένου χώρου του φράγματος.

Ο εκπρόσωπος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου Ανδρέας Ζαχαριάδης ανέφερε στην Επιτροπή ότι οι εκτεθειμένοι σε ίνες αμιάντου οργανισμοί έχουν 11% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει καρκίνων των πνευμόνων ενώ εάν ο εκτεθείς σε αμίαντο καπνιστής παρουσιάζει 59% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο πνευμόνων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα