Νουρής: Θα ξεκινήσει εκστρατεία μέσω SMS για άφιξη μεταναστών

Η Κύπρος ξεκινά μια πολύγλωσση εκστρατεία SMS για την αντιμετώπιση περισσότερων αφίξεων μεταναστών, διαλύοντας τη λανθασμένη πεποίθηση ότι η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί πύλη προς την ήπειρο, δήλωσε χθες κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής

Μιλώντας στο Associated Press

είπε ότι η αποστολή μηνυμάτων στοχεύει στην αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» που διαδίδεται από ανθρώπους που διακινούνται ότι η εξασφάλιση του καθεστώτος ασύλου στην Κύπρο θα δώσει στους πιθανούς μετανάστες «διαβατήριο» σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Νούρης είπε ότι οι μετανάστες που φθάνουν στην ουσία «παγιδεύονται» στην Κύπρο επειδή το νησί δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Κύπρος, με πληθυσμό περίπου 880.000, έχει «κατά ένα μεγάλο περιθώριο» τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της στο 27μελές μπλοκ.

Είπε ότι το 3,8% εκείνων που ζουν στην Κύπρο είναι αιτούντες άσυλο, ενώ ο αριθμός αυτός είναι κάτω του 1% σε άλλες χώρες της πρώτης γραμμής  της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Όπως αναφέρει το Αssociated Press, εκτιμάται ότι το 25-30% όλων των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο είναι πρόσφυγες που διαφεύγουν από συγκρούσεις. Σύμφωνα με τις στατιστικές της υπηρεσίας ασύλου, οι Σύροι συμπλήρωσαν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου πέρυσι, ακολουθούμενοι από άτομα από τη Γεωργία, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Καμερούν, το Βιετνάμ, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία και τη Σρι Λάνκα.

Ο Νούρης είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στα κατεχόμενα και διασχίζουν μια ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ζητήσουν άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία πυ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό: «ΜΚΟ και δικηγόροι θησαυρίζουν»-Θα αποστέλλονται SMS

Keywords
Τυχαία Θέματα