Νουρής για επεισόδια Πουρνάρα - Δυνατότητες Κύπρου & ευθύνες Τουρκίας (BINTΕΟ)

Για το θέμα διαχείρισης του μεταναστευτικού μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής με αφορμή και τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Κέντρο Κράτησης Μεναναστών Πουρνάρα το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Νουρής αφού μίλησε για τις αλλαγές που έγιναν στην μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου το προηγούμενο διάστημα, είπε πέρασαν από την βουλή νομοθεσίες για ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων

εξέτασης ασύλου, πενταπλασιάστηκαν οι αριθμοί στο εφετείο των δικαστών στο εφετείο διεθνούς προστασίας ενώ ετοιμάζεται νέο κέντρο υποδοχής που θα είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Επεισόδια με πάνω από 600 μετανάστες στο Πουρνάρα- 35 τραυματίες

«Εκείνο που υποφέρουμε σαν χώρα είναι στα θέματα επιστροφών, γιατί δυστυχώς όλες οι αφίξεις στην Κύπρο είναι από στην συντριπτική πλειοψηφία από την Τουρκία και είναι συγκεκριμένης εθνικότητας, δηλαδή Σύριοι και Αφρικανοί», είπε προσθέτοντας   «Με τους Σύριους δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω στη χώρα τους ούτε στη προέλευσης που είναι η Τουρκία, που δεν τηρεί την δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για την οποία πληρώνεται και συγκράτηση των Συρίων».

Ενόσω δεν δείχνουμε το δάχτυλο στην Τουρκία, η Κύπρος υποφέρει και βρίσκεται οριακό σημείο με τις δομές υποδοχής να είναι υπερπλήρεις., είπε ο Υπουργός που ευχαρίστησε τις δυνάμεις Ασφαλείας για τηνς προσπάθεια που καταβάλουν.

«Αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν σε μια χώρα που τους προσφέρει στέγη εν μέσω πανδημίας και προσπαθούμε να κρατήσουμε υγιείς τηρώντας τα πρωτόκολλα και τις καραντίνες. Έχουμε εκμισθώσει ξενοδοχείο στην ελεύθερη Αμμόχωστο για να μεταφέρουμε από το Κέντρο τα 12 άτομα που ήταν θετικά στον κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα ότι λέγεται είναι υπεράνω των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Μεταξύ άλλων ο κ. Νουρής μίλησε επίσης και για το θέμα μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα