Μερικά από τα βασικά επιτεύγματα της Πολιτικής Συνοχής την περίοδο 2014-2020

Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί το εργαλείο εκείνο από το οποίο επωφελούνται όλες οι περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι, ως εκ τούτου, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, η πολιτική συνοχής, με κεφάλαια που προήλθαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πηγή άμεσων επενδύσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 355 δισεκατομμυρίων ευρώ με συνολικό προϋπολογισμό τα 485 δισεκατομμύρια.

Οι διαφορετικές προτεραιότητες της Πολιτικής Συνοχής, μπορούν

να συμπυκνωθούν στις πιο κάτω τρεις κατηγορίες:

Μια έξυπνη Ευρώπη

Στη διάρκεια της περιόδου 2014-2020, διατέθηκαν σημαντικοί πόροι με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας όπως επίσης και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά την ΕΕ. Έτσι, μέχρι το 2018, περίπου μισό εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν λάβει στήριξη από την Πολιτική Συνοχής ενώ είχαν δημιουργηθεί πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μια βιώσιμη Ευρώπη

Οι επενδύσεις για την υποστήριξη της στροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το 2018, από επενδύσεις/επεμβάσεις που έγιναν σε δημόσια κτίρια στην ΕΕ με τη στήριξη της Πολιτικής Συνοχής, εξοικονομούνται 548,343,410 kw/h ανά έτος ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένο πόσιμο νερό.

Μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς

Η προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων καθώς επίσης και οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και την επαγγελματική́ κατάρτιση αποτέλεσαν τους κυρίους κοινωνικούς πυλώνες του της Πολιτικής Συνοχής κατά την περίοδο 2014-2020. Μόνο μέχρι το 2018, μεταξύ άλλων, περίπου εφτά εκατομμύρια μαθητές έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ενώ πάνω από 28 εκατομμύρια πολίτες επωφελούνται από βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας.

Η Πολιτική Συνοχής στηρίζει τη βελτίωση όλου του φάσματος της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών σε όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάθε για τη συμβολή της Πολιτικής Συνοχής στην Κύπρο…

Keywords
Τυχαία Θέματα