Politico:Οι εχθροί Ερντογάν βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα

«Τούρκοι πολίτες που φεύγουν από τη χώρα τους βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο σε ένα μέρος που τους είχαν πει (στην πατρίδα τους) ότι τους μισούν: στην Ελλάδα», γράφει το Politico.

Στο εκτενές άρθρο του, το έγκυρο διαδικτυακό περιοδικό αναφέρεται στη μακρά ιστορία συγκρούσεων και βαθιάς δυσπιστίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και την κλιμάκωση της κόντρας Αθήνας-Άγκυρας με αφορμή τις συνοριακές διαφορές και την Κύπρο, αλλά και στην αναζήτηση στην Ελλάδα

καταφυγίου από περίπου 2.000 Τούρκους πολίτες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι οπαδοί του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του, ενώ άλλοι είναι ακαδημαϊκοί, αριστεροί ή Κούρδοι που διέφυγαν από το πογκρόμ που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση κατά των αντιφρονούντων.

Το Politico υπενθυμίζει, ακόμη, την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, την έκδοση των οποίων ζητά μετ’ επιτάσεως η Άγκυρα, αλλά και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, «κίνηση που ορισμένοι ερμήνευσαν ως αντίποινα της Άγκυρας για την άρνηση της Ελλάδας να παραδώσει τους οκτώ».

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία, «μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απρόσμενο καταφύγιο για Τούρκους πολίτες που διαφεύγουν από το πογκρόμ του Ερντογάν, παρά τις παλιές και τωρινές εχθρότητες», με αποτέλεσμα η χώρα μας να γίνει δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός -μετά τη Γερμανία- Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στην Ε.Ε. το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το δημοσίευμα σημειώνει, επίσης, ότι οι αιτήσεις ασύλου από Τούρκους πολίτες στην Ελλάδα δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2016 (τότε ήταν 180, ενώ πέρυσι 1.820, επί συνόλου άνω των 14.000 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα