ΓΓ ΠΕΟ: Θα τύχει απάντησης τυχόν καταστρατήγηση θεσμών

Οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, αυθαίρετα και μονομερώς, με μέτρα ποινικοποίησης της απεργίας, όπως τα εισηγείται η ΟΕΒ, θα θεωρηθούν και θα αντιμετωπιστούν από την πλευρά μας ως αθέτηση συμφωνιών και καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών, που καλύπτουν τη λειτουργία του συστήματος εργασιακών σχέσεων και τριμερούς συνεργασίας, και θα τύχουν

της ανάλογης απάντησης, δήλωσε το απόγευμα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως “η σημερινή δημοσίευση της επιστολής της OEB προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αίτημα την προώθηση νομοσχεδίου, το οποίο η ίδια έχει ετοιμάσει, με στόχο την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας, αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, εκδήλωση αυταρχικής κοινωνικής συμπεριφοράς”.

Όπως επεσήμανε, “προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό το γεγονός ότι αυτή η πρόκληση της ΟΕΒ φαίνεται να ενθαρρύνεται, και να συμπίπτει χρονικά και επί της ουσίας, με σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας όσο και Υπουργών της κυβέρνησης του, οι οποίες δημιουργούν το υπόβαθρό για την εκδήλωση τέτοιων άστοχων και εμπρηστικών `πρωτοβουλιών`”.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, “τόσο εμφανής είναι αυτός ο συγχρονισμός κυβέρνησης και εργοδοτικών Συνδέσμων, ώστε πάνω στον ενθουσιασμό της η ΟΕΒ, απροσχημάτιστα και αντιδεοντολογικά, στέλνει και το νομοσχέδιο έτοιμο προς τον Πρόεδρο, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι αυτή είναι δουλειά της κυβέρνησης και όχι δική της”.

“Η στιγμή και ο τρόπος που κάποιοι επιλέγουν να επαναφέρουν αυτό το ζήτημα και η σαφής πρόθεση για ποινικοποίηση, όχι απλά της απεργίας, αλλά γενικότερα της αντίδρασης και της αντίστασης των εργαζομένων στα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, δεν αφήνει στην ΠΕΟ και στο συνδικαλιστικό κίνημα περιθώρια”, σημείωσε.

Κάλεσε την κυβέρνηση και τους εργοδοτικούς συνδέσμους να δείξουν ένα στοιχειώδη σεβασμό στα αισθήματα θυμού και απογοήτευσης των εργαζομένων, οι οποίοι είναι εκείνοι που κυρίως πληρώνουν το λογαριασμό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, και να αποφεύγουν ενέργειες εμπρηστικές, που προκαλούν, και ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

“Η εκδήλωση αυταρχικών συμπεριφορών και η πρόθεση μέσα στις σημερινές συνθήκες για ποινικοποίηση των κοινωνικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων των εργαζομένων, συνήθως προαναγγέλλει νέες επιθέσεις σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί προπομπό για επίδειξη περαιτέρω αδιαφάνειας και ετσιθελισμού στις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου”, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Υπενθύμισε πως το θέμα της ρύθμισης της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες έκλεισε το 2004 όταν επιτεύχθηκε συμφωνία στον κοινωνικό διάλογο και ενσωματώθηκε στον Κώδικα Βιομηχανικών σχέσεων. “Είναι ξεκάθαρο από τότε ότι η λογική της ποινικοποίησης απορρίφθηκε και αποσύρθηκε”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως με βάση εκείνη τη συμφωνία ακολούθησαν συμφωνίες μεταξύ συντεχνιών και οργανισμών οι οποίες έχουν ρυθμίσει το θέμα του προσωπικού ασφαλείας, σε περίπτωση απεργίας, και που έχουν με αυτό τον τρόπο διασφαλίσει με λογικό και συναινετικό τρόπο ότι δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα της κοινωνίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα