ΓΓ ΑΚΕΛ: Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ διαμόρφωσαν μια νέα επικοινωνιακή πολιτική

Γραπτή απάντηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Κυπριακό.

Tην ώρα που η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές και επεκτατικές της προθέσεις, το ΑΚΕΛ επιμένει να υποστηρίζει πως για όλα φταίει ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι η τουρκική αδιαλλαξία, δήλωσε εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος

Κούσιος.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Μας ανησυχούν πάρα πολύ οι εξελίξεις για την Αμμόχωστο. Είναι προφανές ότι η Τουρκία,  αυτά τα οποία προκαλεί δημόσια σταδιακά και σιγά σιγά τα υλοποιεί. Και θα πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε ότι αφορά τις μεθοδεύσεις για την Αμμόχωστο. Είναι εδώ και καιρό που και ο κ. Τατάρ και ο κ. Οζερσάι είπαν ότι θα πρέπει να βρουν τρόπο να εποικιστεί και η πόλη της Αμμοχώστου.

Εμείς θεωρούμε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα γιατί δυστυχώς, δεν υπάρχει η απαραίτητη διάθεση από τη διεθνή κοινότητα να μας στηρίξει με τρόπο που θα είναι αποτρεπτικός για την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας.

Με αφορμή τούτο θέλω να πω κάποια γενικότερα ζητήματα σε ότι αφορά το Κυπριακό στη βάση και των χθεσινών δηλώσεων του ΚΕ αλλά και δηλώσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα από το ΔΗΣΥ –και της σημερινής- αλλά και από τον ίδιο τον ΠτΔ.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ΔΗΣΥ διαμόρφωσαν μια νέα επικοινωνιακή πολιτική. Επίθεση ενάντια στο ΑΚΕΛ για να τρομοκρατηθεί και να μην μιλά και διαστρέβλωση των θέσεων του για να το δυσφημίσουν στην κοινωνία. Εδώ συνοψίζεται με λίγα λόγια η επικοινωνιακή τακτική του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού.

Θα τους απαντήσω με ένα ανάλογο τρόπο και θα πω ότι εθνικά επιζήμιοι και επικίνδυνοι είναι οι τακτικισμοί, οι αντιφάσεις και οι παλινδρομήσεις τους. Και αν υπάρχει κάποιος ο οποίος πρέπει να απολογηθεί στον κυπριακό λαό είναι οι ίδιοι οι οποίοι με τους χειρισμούς τους έχουν φέρει το Κυπριακό στη χειρότερη φάση που βρέθηκε ποτέ. Πρώτη φορά, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη τίθεται κάτω και συζητείται από διάφορους το θέμα λύσης δύο κρατών. Και οι κακές γλώσσες λένε ότι συζητήθηκε και από τον ίδιο τον ΠτΔ με πάρα πολλούς συνομιλητές οι οποίοι τα μετέφεραν και σε μας. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο. Και δυστυχώς, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ενώ η τουρκική επιθετικότητα είναι άνευ προηγουμένου, παραμένει πολύ χλιαρή.

Στο ερώτημα λοιπόν ποιος αποενοχοποιεί την Τουρκία θα τους απαντήσουμε ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ με την κριτική που ασκεί στον κ. Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ σε όλες τις τοποθετήσεις του καταγγέλλει την τουρκική στάση. Από εκεί και πέρα λέει ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Εδώ στεκόμαστε. Την Τουρκία λοιπόν την αποενοχοποιούν οι δικοί τους χειρισμοί. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν.

Και επειδή δεν μου αρέσει να λέω λόγια, θα πω γεγονότα. Και η παράκληση μου είναι να απαντήσουν στα γεγονότα, στην ουσία του θέματος. Όχι με συνθήματα και αφορισμούς.

Τι λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεση του, του 2017; Για την Τουρκία λέει ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχα μαζί τους διαπίστωσα ότι ήρθαν στο Κρανς Μοντανά με διάθεση να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Για εμάς λέει ότι δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους. Αυτό διαπίστωσε. Και το ερώτημα το κύριο στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο Συναγερμός και η κυβέρνηση είναι το εξής. Πώς αντέδρασε η κυβέρνηση σε αυτές τις αναφορές του ΓΓ; Σιωπώντας. Και αν λένε ότι διαστρεβλώνουμε την έκθεση του ΓΓ, εγώ θα τους πω να διαβάσουν την παράγραφο 18, την παράγραφο 25, την παράγραφο 26 και την παράγραφο 45. Για να δουν τι λένε αυτές οι παράγραφοι.

Σε ότι αφορά τη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ειλικρινά διερωτώμαι τι ανέμεναν να πει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια περίοδο όπου δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, είμαστε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο και κανένας δεν ξέρει εάν θα επαναρχίσουν και πότε οι διαπραγματεύσεις. Περίμεναν να κάνουν παραδοχές για το τι ήταν έτοιμοι να συζητήσουν στο Κρανς Μοντανά;

Πριν καταλήξω θέλω να βάλω κάποια ερωτήματα στον κ. Αναστασιάδη και στο Συναγερμό.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες συνοδευόμενο από το  άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης καταργούν τη Συνθήκη Εγγύησης τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα; Να μας  απαντήσουν συγκεκριμένα.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι δίνουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο –ούτε εκτελεστικό, ούτε συντακτικό- στις εγγυήτριες δυνάμεις;

Η Ελλάδα δέχθηκε ή όχι το άτυπο έγγραφο λέγοντας ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που το απέρριψε; Γιατί; Να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Κοτζιάς το Σεπτέμβρη του 2018, φεύγοντας από τη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών λέει και κάτι άλλο το οποίο σκόπιμα παρασιωπεί η κυβέρνηση. Επικαλείται το τούρκικο ΥΠΕΞ ή όχι την πολιτική ισότητα ως άλλοθι για τη συνέχιση των εγγυήσεων; Απαράδεκτη προσέγγιση αλλά αυτό λέει. Ότι από τη στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την πολιτική ισότητα δεν μπορούμε να δεχτούμε κατάργηση των εγγυήσεων.

Ξέρετε ποιο είναι το ποιο τραγικό από όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα; Λέει η κυβέρνηση ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να κάνει ουσιαστικά βήματα, ότι το δείπνο το τίναξε στον αέρα ο κ. Τσαβούσογλου. Δεν καταφέραμε είτε να πείσουμε την Τουρκία να κάνει βήματα –αυτό το καταλαβαίνω γιατί δεν εξαρτάτο αποκλειστικά από εμάς- αλλά δεν καταφέραμε ούτε να εκθέσομε την Τουρκία. Αν όντως συνέβησαν αυτά τα οποία περιγράφει ο κ. Αναστασιάδης με τον τρόπο που τα περιγράφει, γιατί δεν επιρρίφθηκαν ευθύνες στην Τουρκία; Γιατί αποενοχοποιείται η Τουρκία και αντιθέτως επιρρίπτονται ευθύνες σε εμάς;

Δεν καταφέραμε λοιπόν, ούτε να την υποχρεώσουμε να πάρει θέση και να πάμε σε μια κατάληξη αλλά ούτε και να την εκθέσουμε.

Και έρχομαι στο σήμερα. Λέει ότι θέλει συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Την ίδια ώρα θέτει θέμα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ενώ υπάρχει σχεδόν σύγκλιση στις αρμοδιότητες και είναι για αυτό που δεν το θέτει προς συζήτηση ο ΓΓ με το Πλαίσιο του. Ζητά κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ υπάρχει σύγκλιση σε προεδρικό σύστημα. Θέλει να αναιρέσουμε τις συγκλίσεις οι οποίες έγιναν και οι οποίες λέει η κυβέρνηση ότι θα μας καθοδηγούν για το πώς πάμε παρακάτω. Η ίδια λοιπόν, αναιρεί στην πράξη εκείνα τα οποία λέει ότι πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά. Λέει και κάτι άλλο η κυβέρνηση. Να αφήσουμε τις έριδες και να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε. Εμείς θα τους απαντήσουμε με ένα τρόπο πολύ απλό. Μακάρι να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο, μακάρι να επιδείξουν συνέπεια και αποφασιστικό και τότε θα δουν ποια θα είναι η αντίδραση του ΑΚΕΛ.

Και θα καταλήξω με το εξής. Μας κατηγορούν ότι μας έγινε εμμονή το θέμα της απομάκρυνσης του κ. Αναστασιάδη από την εξουσία. θα τους απαντήσω και εγώ πολύ απλά. Δεν χρειάζεται τη δική μας προσπάθεια ο κ. Αναστασιάδης για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απομάκρυνσης του από την εξουσία. Τα καταφέρνει ο ίδιος μια χαρά από μόνος του.

Keywords
Τυχαία Θέματα