Νευρική Βουλιμία κατά την εφηβεία (και όχι μόνο)

Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια ασθένεια που όλο και πιο συχνά εμφανίζεται στην Κύπρο και Ελλάδα, δημιουργώντας συχνά τεράστια ψυχοκοινωνικά προβλήματα στις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα, μα συγχρόνως δυσκολίες και στους ειδικούς στα θέματα χειρισμού, λόγω της πολυπλοκότητας της.

Η ψυχογενής ανορεξία είναι ένα ψυχοσωματικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από φυσικά και ψυχικά συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο

θάνατο, με ένα ποσοστό αρκετά ψηλό, γύρω στα 10-15%.

Η ανορεξία είναι συνήθως μια ασθένεια των κοριτσιών με ποσοστό 20:1, συνήθως της εφηβείας, παρόλο που εμφανίζεται κάποτε, όλο και πιο συχνά, πιο νωρίς ή αργότερα. Η τέλεια απουσία στις χώρες του "τρίτου κόσμου" και η συχνή αύξηση της συχνότητας στα ανεπτυγμένα "δυτικά" κράτη και σε μεσοαστικές οικογένειες, είναι στοιχεία που οδηγούν στην υποστήριξη κοινωνιολογικών θεωριών.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ανορεξίας κατά το DSM – III βασίζεται στα εξής κριτήρια:

1. Άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του σώματος στο επίπεδο, ή πάνω από το επίπεδο, του ελάχιστα φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος του.

2. Έντονος φόβος παχυσαρκίας που δεν ελαττώνεται με τη μείωση του βάρους.

3. Διαταραχή του τρόπου με τον οποίο βιώνεται το βάρος ή το σχήμα στην αυτοαξιολόγηση, ή άρνηση της σοβαρότητας του υπάρχοντος χαμηλού βάρους του σώματος.

4. Σε γυναίκες μετά την εμμηνάρχη παρουσιάζεται αμηνόρροια, δηλαδή απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών κύκλων.

Η έλλειψη της περιόδου για τα κορίτσια είναι δυνατόν να διακοπεί για αρκετό χρονικό διάστημα, άσχετα από την έλλειψη βάρους. Συχνά, έστω κι αν το βάρος επανακτάται, δεν ακολουθείται πάντα σύντομα από την έμμηνο ροή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα