Νέος Πρόεδρος της Γερμανίας ο Στάινμαϊερ

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΜΕ ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΑΠΟΔΟΧΗ
ΜΕ τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εξελέγη χθες 12ος πρόεδρος της μεταπολεμικής Γερμανίας ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σε μία ψηφοφορία με ελάχιστες διαρροές για τη συγκυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού. O Στάινμαϊερ εξελέγη με 931 ψήφους σε σύνολο 1260.

Σημειώνεται πως ο Γερμανός Πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες αλλά

λειτουργεί ως σύμβολο, όμως κάθε φορά η εκλογή του είναι δοκιμασία τόσο του πολιτικού κλίματος στο Βερολίνο όσο και ευκαιρία για απόδειξη της «διάθεσης συνεργασίας» μεταξύ των γερμανικών κομμάτων.

Από την τελευταία άποψη, η επιλογή του Στάινμαϊερ από το SPD είναι χαρακτηριστικότατη. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» των ισχυρότερων αντιπάλων απέναντι στο CDU της Μέρκελ, ήταν υπουργός Εξωτερικών ήδη στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ (2005-2009), θέση στην οποία επέστρεψε μετά το 2013 και κράτησε μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος.

Συνεχίζουν την άνοδο οι Σοσιαλιστές
Σε μία άλλη εξέλιξη, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έκλεισαν στη μία εκατοστιαία μονάδα τη διαφορά που τους χώριζε από τους συντηρητικούς υπό την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση βασικά στοιχεία της οποίας προδημοσιεύθηκαν το Σάββατο.

Το SPD, ο ήσσων εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Μέρκελ, θα συγκέντρωνε το 32% των ψήφων εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid. Το ποσοστό του είναι κατά τρεις μονάδες υψηλότερο από εκείνο της περασμένης εβδομάδας. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει το SPD από τον Απρίλιο του 2006, σημειώνει στην κυριακάτικη έκδοσή της η «Μπιλτ».

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) παραμένουν στο 33%. Το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, θα συγκέντρωνε το 10% των ψήφων και θα αναδεικνυόταν τρίτη δύναμη στην Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) βρίσκεται στο 8%.

Εάν το πρόσωπο που θα καταλάβει την καγκελαρία αναδεικνυόταν με άμεση ψηφοφορία σήμερα, ο Σουλτς θα κέρδιζε τη Μέρκελ με 46% των ψήφων έναντι 40%, κατά την ίδια δημοσκόπηση. Μια άλλη έρευνα, την περασμένη εβδομάδα, κατέδειξε ότι το SPD θα κέρδιζε την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα