Νέος κύκλος εξελίξεων για διαχείριση FBME

Νέος κύκλος εξελίξεων γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της FBME. Ο εκκαθαριστής, ο οποίος είχε διοριστεί προ τριών περίπου εβδομάδων από την Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας, υπέβαλε χθες στο Δικαστήριο αίτηση, με σκοπό να αναγνωριστεί ο διορισμός του από τις κυπριακές αρχές.

Η εξέταση της αίτησης, η οποία υποβάλλεται 20 μέρες μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να απορρίψει το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας

της Κύπρου για ειδική εκκαθάριση της FBME, έχει οριστεί για την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Βεβαίως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η αρνητική απόφαση για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εφεσιβληθεί και, εξ όσων πληροφορούμαστε, το Ανώτατο αντικρύζει θετικά το ενδεχόμενο επίσπευσης της επιδίκασής της.

Εάν το Δικαστήριο αναγνωρίσει το διορισμό του Τανζανού εκκαθαριστή, αλλά και του Συμβουλίου Ασφάλισης Καταθέσεων, τότε ανοίγει πρακτικά ο δρόμος στις αρχές της αφρικανικής χώρας για να εκκαθαρίσουν και τα περιουσιακά στοιχεία της FBME στην Κύπρο. Αυτό, αν και πρόκειται για ξεχωριστή διαδικασία, είναι εντούτοις διόλου απίθανο νομικά να προσκρούει στην εκκρεμούσα έφεση των κυπριακών εποπτικών αρχών. Είναι γνωστό πως πρόκειται για μια νομικά πολυδαίδαλη υπόθεση, Νικόλα. Να υπομνήσουμε ότι στις 12 Ιουνίου αρχίζουν και οι ακροάσεις στο Παρίσι, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο με αξιώσεις της FBME ενδεχομένως πέραν του 1,2 δις ευρώ.

Εξελίξεις σε Συνεργατισμό

Ο Συνεργατισμός αναγνώρισε τον καταχρηστικό και λανθασμένο τοκισμό δανείων την περίοδο 2007 με 2011. Το απόγευμα, μάλιστα, ανακοινώθηκε επισήμως ότι θα επιστραφούν σε 11,323 λογαριασμούς ποσά της τάξης των 111 εκατομμυρίων ευρώ. Βεβαίως, Νικόλα, αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα κεφάλαια του Συνεργατισμού της τάξης των 75,5 εκατομμυρίων. Οι υπερχρεώσεις τόκων σε δάνεια είναι ένα ζήτημα με προεκτάσεις.

Ο Συνεργατισμός το αποδίδει σε λάθος, επισημαίνοντας ότι υπήρξε παρερμηνεία και ελλειπής εφαρμογή των νομοθεσιών. Προφανώς, πρόκειται για μία διαχείριση η οποία θα σημαίνει και ζημιές για δανειζόμενους οι οποίοι είχαν αποπληρώσει αυτά τα δάνεια πριν το 2011, ή περιπτώσεις για τις οποίες έχει γίνει διαιτησία.

Η υπερχρέωση δανείων γινόταν κυρίως με δυο τρόπους: Είτε δεν προχωρούσαν στις ανάλογες μειώσεις του Euribor, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωνε το βασικό επιτόκιο της, είτε μείωναν το Euribor και αύξαναν το περιθώριο κέρδους.

Αναφορικά με τα ελεγμένα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2016, ήταν επηρεασμένα από αυτήν την εξέλιξη. Τα κέρδη για το 2016 μειώθηκαν στα 7 εκ. ευρώ, καθώς εξ ανάγκης αυξήθηκαν οι προβλέψεις στα 116,5 εκ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2016 στα 7,2 δις, καταγράφοντας μείωση 346,8 εκ. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων την περσινή χρονιά, επίσης αυξημένες, υπερέβησαν τα 1,2 δισεκατομμύρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα