Νέοι περιορισμοί στο ΓεΣΥ – Τι ισχύει για 7 ειδικότητες και επισκέψεις

Νέοι περιορισμοί στις επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς τίθενται σε εφαρμογή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι περιορισμοί αφορούν τις πιο κάτω ειδικότητες:


Ωτορινολαρυγγολογία, Δερματολογία-Αφροδισιολογία, Ουρολογία, Μαιευτική - Γυναικολογία, Οφθαλμολογία,  Νευρολογία, Χειρουργική Ορθοπεδική και Τραυματολογία, Καρδιολογία.

Σε σχετικές ανακοινώσεις, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι ο Οργανισμός πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιο πάνω ειδικοτήτων με σκοπό τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που

καταχωρηθήκαν και απαιτήθηκαν από τους ιατρούς των πιο πάνω ειδικοτήτων, στα πλαίσια του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα καθώς και την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάχρησης αλλά και τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Στα πλαίσια της υπό αναφορά συνάντησης διαφάνηκε ότι υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης διεθνών δεικτών απόδοσης (benchmarks) και κατευθυντηρίων οδηγιών/πρωτοκόλλων που να ρυθμίζουν τη διενέργεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή των πιο πάνω περιορισμών ο συνολικός μηνιαίος αριθμός της κάθε δραστηριότητας για την οποία θα αμείβεται ο παροχέας δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό επί του συνολικού μηναίου αριθμού επισκέψεων του παροχέα όπως φαίνεται πιο πάνω. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή των πιο πάνω περιορισμών στις περιπτώσεις όπου υποβληθούν απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως το καθοριζόμενο ποσοστό για την κάθε δραστηριότητα ο Οργανισμός δεν θα τις αποζημιώνει. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις όπου διενεργηθούν οι υπό αναφορά δραστηριότητες, οι οποίες καλύπτονται στα πλαίσια του Συστήματος άλλα ξεπερνούν το καθορισμένο ποσοστό, δεν θα επιτρέπεται να λάβετε αμοιβή από τους δικαιούχους σύμφωνα με τον άρθρο 37(5) του Περί Γενικού Συστήματος υγείας Νομού.

Σημείωση 1: Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητη η ταυτόχρονη διενέργεια δραστηριότητας που αφορά υπερηχογράφημα καρδίας (κωδικοί 93306, 93308, 93312 και 93351) με την διενέργεια της δραστηριότητας δοκιμασίας κόπωσης (κωδικός 93015) θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον κωδικό 93015-51 με την αντίστοιχη δραστηριότητα του υπερηχογραφήματος καρδίας. Ο κωδικός 93015-51 θα φέρει βαρύτητα 65% του κωδικού 93015.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή των πιο πάνω περιορισμών ο συνολικός μηνιαίος αριθμός της κάθε δραστηριότητας για την οποία θα αμείβεται ο παροχέας δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό επί του συνολικού μηναίου αριθμού επισκέψεων του παροχέα όπως φαίνεται πιο πάνω. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή των πιο πάνω περιορισμών στις περιπτώσεις όπου υποβληθούν απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως το καθοριζόμενο ποσοστό για την κάθε δραστηριότητα ο Οργανισμός δεν θα τις αποζημιώνει. 

2. Μέγιστος μέσος αριθμός επισκέψεων ανά ημέρα ανά μήνα: Για σκοπούς διασφάλισης της ποιότητας, ο Οργανισμός θα αποζημιώνει κατά μέσο όρο, μέχρι 25 επισκέψεις ανά ημέρα ανά μήνα. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων για τις οποίες θα αμείβεται ο παροχέας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού στις περιπτώσεις όπου υποβληθούν απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τον καθοριζόμενο κατά μέσο όρο αριθμό επισκέψεων ανά ημέρα, ο Οργανισμός δεν θα τις αποζημιώνει.

4. Αφαίρεση Δραστηριοτήτων: Οι πιο κάτω δραστηριότητες αφαιρούνται από τον κατάλογο δραστηριοτήτων της ειδικότητας: 76881 Ultrasound, complete joint (ie, joint space and peri-articular soft tissue structures) realtime with image documentation 64483 Injection(s), anesthetic agent and/or steroid, transforaminal epidural, with imaging guidance (fluoroscopy or CT); lumbar or sacral, single level 77003 Fluoroscopic guidance and localization of needle or catheter tip for spine or paraspinous diagnostic or therapeutic injection procedures (epidural or subarachnoid) 77012 Computed tomography guidance for needle placement (eg, biopsy, aspiration, injection, localization device), radiological supervision and interpretation.

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού, ο συνολικός μηνιαίος αριθμός της δραστηριότητας για την οποία θα αμείβεται ο παροχέας, δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου αριθμού επισκέψεων του παροχέα όπως φαίνεται πιο πάνω. Διευκρινίζεται ότι, για την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού στις περιπτώσεις που υποβληθούν απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως το καθοριζόμενο ποσοστό, ο Οργανισμός δεν θα τις αποζημιώνει. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που διενεργηθεί η υπό αναφορά δραστηριότητα, η οποία καλύπτεται στα πλαίσια του ΓεΣΥ, αλλά ξεπερνά το καθορισμένο ποσοστό, δεν επιτρέπεται να ληφθεί αμοιβή από τους δικαιούχους σύμφωνα με το άρθρο 37(5) του Περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου.

2. Παραπομπές για διενέργεια MRI Με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάχρησης, ο Οργανισμός θέτει ως μέγιστο ποσοστό παραπομπής για διενέργεια εξετάσεων MRI το 25% επί του συνολικού μηνιαίου αριθμού επισκέψεων του παροχέα. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού, στις περιπτώσεις που εκδοθούν παραπεμπτικά τα οποία ξεπερνούν το καθοριζόμενο ποσοστό, ο Οργανισμός θα προχωρά στην επιβολή ποινών, συμπεριλαμβανομένων και χρηματικών προστίμων σύμφωνα με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας.

3. Μέσος αριθμός επισκέψεων ανά ημέρα ανά μήνα Για σκοπούς διασφάλισης της ποιότητας, ο Οργανισμός θα αποζημιώνει κατά μέσο όρο, μέχρι είκοσι (20) επισκέψεις ανά ημέρα ανά μήνα. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων για τις οποίες θα αμείβεται ο παροχέας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού στις περιπτώσεις που υποβληθούν απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τον καθοριζόμενο μέσο ημερήσιο αριθμό επισκέψεων, ο Οργανισμός δεν θα τις αποζημιώνει.

4. Μέγιστος αριθμός επισκέψεων ανά δικαιούχο, το χρόνο Για σκοπούς διασφάλισης της ποιότητας, ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μέχρι τέσσερεις (4) επισκέψεις ανά δικαιούχο το χρόνο

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ

1. Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων στα πλαίσια της επίσκεψης: Οι δραστηριότητες του ελέγχου της οπτικής οξύτητας (99173) και του προσδιορισμού της διαθλαστικής κατάστασης (92015) θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της επίσκεψης σε Οφθαλμίατρο και κατά συνέπεια αφαιρούνται από τον κατάλογο δραστηριοτήτων και ενσωματώνονται στην επίσκεψη.

Συνεπώς οι πιο κάτω δραστηριότητες αφαιρούνται από τον κατάλογο δραστηριοτήτων της οφθαλμολογίας:

Αναμένεται ότι η ελάχιστη συχνότητα δημιουργίας επαναληπτικής επίσκεψη ανά δικαιούχο είναι μια βδομάδα. Δηλαδή, δεν αναμένεται ότι θα υποβληθεί απαίτηση για εξέταση του ίδιου δικαιούχου για επιπρόσθετη επίσκεψη εντός 7 ημερών. Διευκρινίζεται ότι η επίσκεψη στο Σύστημα Πληροφορικής, παραμένει ανοικτή για 30 μέρες και ως εκ τούτου μπορείτε να προσθέσετε διαγνώσεις, εκδώσετε συνταγές ή παραγγελίες για εργαστηριακές ή/και διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί νέα επίσκεψη.

2. Αφαίρεση Δραστηριοτήτων Οι πιο κάτω δραστηριότητες αφαιρούνται από τον κατάλογο δραστηριοτήτων της ειδικότητας:

66821 Discission of secondary membranous cataract (opacified posterior lens capsule and/or anterior hyaloid); laser surgery (eg, YAG laser) (1 or more stages)
67229 Treatment of extensive or progressive retinopathy, 1 or more sessions, preterm infant (less than 37 weeks gestation at birth), performed from birth up to 1 year of age (eg, retinopathy of prematurity), photocoagulation or cryotherapy

92100 Serial tonometry (separate procedure) with multiple measurements of intraocular pressure over an extended time period with interpretation and report, same day (eg, diurnal curve or medical treatment of acute elevation of intraocular pressure)

92283 Color vision examination, extended, eg, anomaloscope or equivalent

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

1. Εφαρμογή των ακόλουθων περιορισμών για τις δραστηριότητες που αναγράφονται στο πιο κάτω πίνακα: 

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή των πιο πάνω περιορισμών ο συνολικός μηνιαίος αριθμός της κάθε δραστηριότητας για την οποία θα αμείβεται ο παροχέας δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό επί του συνολικού μηναίου αριθμού επισκέψεων του παροχέα όπως φαίνεται πιο πάνω. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή των πιο πάνω περιορισμών στις περιπτώσεις όπου υποβληθούν απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως το καθοριζόμενο ποσοστό για την κάθε δραστηριότητα ο Οργανισμός δεν θα τις αποζημιώνει.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις όπου διενεργηθούν οι υπό αναφορά δραστηριότητες, οι οποίες καλύπτονται στα πλαίσια του Συστήματος άλλα ξεπερνούν το καθορισμένο ποσοστό, δεν θα επιτρέπεται να λάβετε αμοιβή από τους δικαιούχους σύμφωνα με τον άρθρο 37(5) του Περί Γενικού Συστήματος υγείας Νομού.

2. Μέγιστος μέσος αριθμός επισκέψεων ανά ημέρα ανά μήνα Για σκοπούς διασφάλισης της ποιότητας, ο Οργανισμός θα αποζημιώνει κατά μέσο όρο, μέχρι 20 επισκέψεις ανά ημέρα ανά μήνα. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων για τις οποίες θα αμείβεται ο παροχέας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20. Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή του πιο πάνω περιορισμού στις περιπτώσεις όπου υποβληθούν απαιτήσεις οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τον καθοριζόμενο κατά μέσο όρο αριθμό επισκέψεων ανά ημέρα, ο Οργανισμός δεν θα τις αποζημιώνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ 

Keywords
Τυχαία Θέματα