Νέο τρόπο χρηματοδότησης εγκαινιάζει η Κομισιόν

Έναν νέο και καινοτόμο τρόπο χρηματοδότησης υποδομών μεταφορών στην Ευρώπη, εγκαινίασε σήμερα η Κομισιόν, με επιχορήγηση ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η Κομισιόν προτείνει τον συνδυασμό των πηγών χρηματοδότησης της ΕΕ με εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια, στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής για την κινητικότητα χαμηλών εκπομπών.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), θα απαιτήσει τον συνδυασμό επιχορηγήσεων με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες ή επενδυτές του ιδιωτικού τομέα. Για να χρηματοδοτηθούν από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», οι αιτούντες θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική ετοιμότητα των έργων τους, προκειμένου να λάβουν συμπληρωματική χρηματοδότηση από δημόσια ή ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα έργα που θα επιλεγούν, πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων, καινοτόμων και ομαλών μεταφορών κατά μήκος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε έργα που εξαλείφουν τα σημεία συμφόρησης, στηρίζουν τις διασυνοριακές συνδέσεις και επιταχύνουν την ψηφιοποίηση των μεταφορών, κυρίως σε περιοχές με περισσότερες δυνατότητες και κενά της αγοράς, όπως οι χώρες Συνοχής, σε βιώσιμα και αποτελεσματικά συστήματα μεταφορών, καθώς και σε έργα που προωθούν τη διαλειτουργικότητα του δικτύου μεταφορών.

Στα έργα αυτά, περιλαμβάνονται νέες τεχνολογίες και συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης της Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας, τα Ευφυή Συστήματα Οδικών Μεταφορών και το Ερευνητικό Πρόγραμμα για τη Διαχείριση της Εναέριας Κυκλοφορίας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Η στήριξη θα χορηγείται σε ανταγωνιστική βάση, ύστερα από ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής. Στην πρόσκληση θα προβλέπονται δύο προθεσμίες υποβολής προτάσεων, η πρώτη στις 14 Ιουλίου 2017 και η δεύτερη στις 30 Νοεμβρίου 2017.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα