Νέο πακέτο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα

Νέο πακέτο προληπτικών μέτρων καλείται να πάρει η Ελλάδα ως εγγύηση για επίτευξη των στόχων, προκειμένου το ΔΝΤ να πειστεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Τα μηνύματα ωστόσο που εκπέμπονται, τουλάχιστον από τις δυο πλευρές, είναι θετικά καθώς Ελλάδα και θεσμοί φαίνονται να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την

Παρασκευή στο Άμστερνταμ.

Αφού χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η Ελλάδα μετά από σχετική πρόταση, συμφώνησε στο να λάβει πακέτο προληπτικών μέτρων που αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδέχθηκε την πρόταση, ενώ την ίδια ώρα οι θεσμοί δεσμεύθηκαν να δουλέψουν εντατικά τις επόμενες μέρες προκειμένου το πακέτο των μέτρων να συγκεκριμενοποιηθούν. Τόνισε δε, ότι είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα περάσει από την ελληνική Βουλή και θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τα εκάστοτε συμφωνηθέντα.

Εν τω μεταξύ, την Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου ενδέχεται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το προληπτικό πακέτο όμως να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Όπως είπε, βασική προϋπόθεση για την διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης είναι αρχικά η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της αξιολόγησης, καθώς και η υιοθέτηση των προαναφερθέντων προληπτικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα από όλους, έτσι ώστε να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι το τελευταίο εμμένει στην άποψη ότι χωρίς ένα τέτοιο “δίχτυ” ασφαλείας απέναντι στους δανειστές, είναι δύσκολη η επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.

«Ο ελληνικός Τύπος γράφει για τέταρτο πακέτο διάσωσης, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup και του Ecofin, και τόνισε ότι «η Eurostat αποδεικνύει σήμερα ότι η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς», επισήμανε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε επιπλέον ότι έλαβε εξουσιοδότηση από τους συναδέλφους του για να κηρύξει την έναρξη της συζήτησης για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σε μια τέτοια συμφωνία ελάφρυνσης, αποτελούν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και των περιόδων χάριτος.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί οικονομικών έδωσαν εντολή στους θεσμούς και στον ΕSM να τεθούν επί τάπητος σενάρια και να αναζητηθούν λύσεις για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την επίτευξη της βιωσιμότητάς του, υπό τον όρο ωστόσο, ότι σε αυτά δεν θα περιλαμβάνεται οποιασδήποτε μορφής κούρεμα χρέους, αλλά θα βρίσκονται σε αρμονία με τις κοινές αποφάσεις του περασμένου Ιουλίου.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα