Νέο μέτωπο Φαίδωνος - Υπουργείου Εργασίας για το ΕΕΕ

Νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με το Υπουργείο Εργασίας, άνοιξαν οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, αναφορικά με λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν πληρούν τα κριτήρια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαίδωνος, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι «οι ενεργές αιτήσεις των δικαιούχων για λήψη του ΕΕΕ ανέρχονται ήδη στις 31.000, ενώ έγκυρες εκτιμήσεις εμφανίζουν τον τελικό αριθμό των ατόμων που καλύπτει το Ε.Ε.Ε. να ξεπερνά τις 50.000».

Το παράδειγμα του Δήμου Πάφου, προσθέτει, είναι αποκαλυπτικό, σημειώνοντας πως σήμερα, από

τα 52 άτομα που είναι λήπτες του Ε.Ε.Ε. και τοποθετήθηκαν για απασχόληση από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στον Δήμο για 25 ώρες την εβδομάδα, προσήλθαν μόνο 26.

Ο Δήμαρχος Πάφου εκφράζει την άποψη πως είναι προφανές ότι κάποιοι εκ των ληπτών του επιδόματος ασκούν εργασία, και μάλιστα αδήλωτη. Ενώ κάποιοι άλλοι, όπως αναφέρει, λαμβάνουν το επίδομα χωρίς να έχουν την παραμικρή διάθεση ή πρόθεση να εργαστούν, ακόμη και όταν τους προσφέρεται εργασία.

Τι απαντάει το Υπουργείο Εργασίας

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο διά στόματος του Γενικού Διευθυντή Αντρέα Ασιώτη, που μίλησε στο SigmaLive, αναφέρει ότι οι διαπιστώσεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος αφορούν ένα νέο ζήτημα, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει δηλώσει ήδη στη Βουλή ότι υπάρχει αριθμός δικαιούχων που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να πληρούν τα κριτήρια.

«Έχουμε δηλώσει επίσης ότι μας ανησυχεί το σημαντικό ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στην Κύπρο. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε υποβάλει νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε, σε σχέση με τους αποτελεσματικούς τρόπους δίωξης της αδήλωτης εργασίας. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, για τη δημιουργία μιας ενιαίας επιτροπής επιθεωρήσεως εργασίας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα καθήκοντα της Επιτροπής θα περιλαμβάνεται ο εντοπισμός προσώπων μέσω των καταγγελιών που δέχεται το Υπουργείο ή μέσω άλλων τρόπων ενημέρωσης, για περιπτώσεις όπου υπάρχουν αδήλωτοι εργαζόμενοι.

«Στις πλείστες περιπτώσεις, ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε, όταν διαπιστώνεται κατάχρηση της σχετικής νομοθεσίας, διακόπτεται η παροχή ΕΕΕ», λέει.

Keywords
Τυχαία Θέματα