Καταλονία: Χιλιάδες κόσμου κατακλύζουν τις πλατείες

Στην Ισπανία χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν χθες βράδυ τους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας για να καταδικάσουν την αστυνομική βία και να φωνάξουν υπέρ του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη την Κυριακή.

Σε γενική απεργία κατέρχονται σήμερα οι συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις στην Καταλονία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση

του ισπανικού κράτους, με σκοπό να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι δεσμεύθηκε να επιδιώξει μια κoιvή αvτίδραση μαζί με άλλα πολιτικά κόμματα απέναντι στην «υπέρ της ανεξαρτησίας πρόκληση» στην Καταλονία, έπειτα από το «παράνομο» δημοψήφισμα της Κυριακής, όπως αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε ετοιμότητα να μελετήσει προτάσεις, που έθεσαν τα άλλα κόμματα ως απάντηση στο καταλανικό ζήτημα.

Σε συζητήσεις, που είχε, εξάλλου, με ευρωπαίους ηγέτες, ο Ισπανός πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την στήριξη, που επέδειξαν στη συνταγματική τάξη της Ισπανίας.

Τη στήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση, τη συνταγματική τάξη και την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας, κράτους μέλους της ΕΕ, -στο πλαίσιο των συνθηκών και του διεθνούς δικαίου, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προς τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, σε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ωστόσο και οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι, τον προέτρεψαν να κάνει χρήση του διαλόγου και να αποφύγει τη βία, όπως ανακοίνωσαν μέσω twitter.

Η Κομισιόν εξέφρασε τη στήριξή της στον Μαριάνο Ραχόι, στον οποίον έχει εμπιστοσύνη πως θα φέρει εις πέρας τη δύσκολη αυτή κατάσταση, στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Το μήνυμα της Κομισιόν ήταν πως δεν είναι καιρός για διαίρεση και κατακερματισμό, αλλά για ενότητα και σταθερότητα.

Η βία, τονίζει, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής.

Για την Κομισιόν είναι σαφές ότι ερμηνεία του Συντάγματος στην Ισπανία κάνει μόνο η Δικαιοσύνη και το Κοινοβούλιο, Σώματα, τα οποία έχουν αποφανθεί κατά της συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος.

Η Κομισιόν εξηγεί πως ακόμα και στην περίπτωση που στο μέλλον και με συνταγματικά ορθές διαδικασίες η Καταλονία κατάφερνε να αποσχισθεί από την Ισπανία, τότε αυτομάτως θα αποτελούσε τρίτο κράτος, εκτός εδάφους ΕΕ.

Σε συμβιβασμό και διάλογο καλεί Μαδρίτη και Βαρκελώνη το Βερολίνο.

O ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε τις δύο πλευρές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση που έχει προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Οι εξελίξεις στην Καταλονία θα βρεθούν το απόγευμα στο επίκεντρο συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το θέμα προστέθηκε ως πρώτο στην ατζέντα, μετά από πρόταση των Σοσιαλιστών, που υποστηρίχθηκε από το ΕΛΚ και τους Φιλελεύθερους.

Ο τίτλος της συζήτησης θα είναι «Σύνταγμα, κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ισπανία, υπό το φως των γεγονότων στην Καταλονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα