Νέο Κύμα… αυτομαστιγώματος!

Εξήγγειλε πρόθεση υποψηφιότητας για τις προεδρικές και αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του νυν Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του «Νέου Κύματος» «τιτίβισε» για τις «ενέργειες των Κυπρίων το 1957 και την περίοδο 1963-64 [που] οδήγησαν, ή τουλάχιστον έδωσαν αφορμή στο τουρκικό κατεστημένο να καταστρέψει τον Ελληνισμό

της Πόλης». Θύμισε, έτσι, τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κωνσταντινούπολη, τον Φεβρουάριο του 2005, όταν έκανε αναφορά στον Ελληνισμό της Πόλης που υπέφερε επειδή οι Κύπριοι δεν επέλεξαν την «σώφρονα» συμπεριφορά.

Προφανώς ο τέως Πρύτανης αναφέρεται στα Σεπτεμβριανά του 1955 (και όχι 1957), όταν δηλαδή αξιωματούχος του βρετανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον ιστορικό Robert Holland, προέβλεπε πριν το πογκρόμ ότι «μερικές ταραχές στην Άγκυρα θα μας βόλευαν». Όταν ο Φαζίλ Κουτσιούκ εξέφραζε την ανησυχία του για επικείμενη σφαγή των Τουρκοκυπρίων, στα τέλη Αυγούστου, δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα και την ένταση στην τουρκική κοινωνία (προφανώς η σφαγή δεν έλαβε χώρα). Όταν τυπώθηκαν χιλιάδες αφίσες του σωματείου «Η Κύπρος είναι τουρκική», διανεμήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να επισημανθούν τα καταστήματα τουρκικής ιδιοκτησίας, ώστε να μην καταστραφούν στη διάρκεια των οργανωμένων καταστροφών. Όταν ο Οκτάι Ενγκίν, φοιτητής νομικής και στρατολογημένος στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στο τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης (αργότερα έγινε νομάρχης της περιοχής Nevşehir), γεγονός που λειτούργησε ως αφορμή για το ξέσπασμα του πογκρόμ. Όταν κυκλοφορούσαν κατάλογοι με καταγραμμένες της ελληνικές περιουσίες στην Πόλη. Όταν, εκτός από τους «φταίχτες» Έλληνες, διώχτηκαν Αρμένιοι και Εβραίοι.

«Τιτίβισε» ο τέως Πρύτανης, εν είδει Νέου Κύματος αυτομαστιγώματος, για να μας πει το παρωχημένο… «Εκάμαμεν τζιαι ’μεις πολλά»!

Ο Φιρφιρής

Keywords
Τυχαία Θέματα