Νέο εθνικιστικό παραλήρημα Τατάρ – «Οδηγηθήκαμε στο φως»

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα του Τατάρ, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής. Ο κατοχικός ηγέτης σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επισκόπηση τουρκικού και τουρκοκυπριακού Τύπου και το ΓΤΠ, ισχυρίστηκε ότι με την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974, ο τουρκοκυπριακός «λαός» οδηγήθηκε στο φως, στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία.

Σε διάγγελμα που μεταδόθηκε την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι μέσω του Bayrak και αποτέλεσε την έναρξη των εορτασμών για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο,

ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο κύριος υπεύθυνος για το Κυπριακό είναι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα, που επιδιώκει το όνειρο της ένωσης από το 1821 και μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος.

Διαβάστε επίσης: Προπαγάνδα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αφορμή την εισβολή Αττίλα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, θα βιωνόταν στην Κύπρο μια δεύτερη τραγωδία όμοια με της Κρήτης, δεν θα έμενε ζωντανός έστω και ένας Τούρκος στην Κύπρο και η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε ελληνικό νησί όπως την Κρήτη», ισχυρίστηκε  προσθέτοντας ότι θα δολοφονούνταν εκ μέρους των πραξικοπηματιών όλοι οι Ελληνοκύπριοι που αντιτίθεντο στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δεν θα κατέρρεε η χούντα στην Αθήνα και δεν θα ερχόταν η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο κέρδος τους η «ΤΔΒΚ»

Υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο κέρδος τους από την εισβολή της 20ης Ιουλίου είναι η «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι δεν ήταν εύκολο να αποκτήσουν «χωριστή πατρίδα και χωριστό κράτος» και ισχυρίστηκε:

«Όταν ο λαός μας αποκλείστηκε με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία είναι ιδρυτικός εταίρος, είχε υπάρξει η επιθυμία να μετατραπεί σε μειονότητα, στερούμενος και όλων των διοικητικών του λειτουργιών. Όμως, παρ’ όλες τις αρνητικές συνθήκες, ο λαός μας, συνεχίζοντας την αντίσταση, σχημάτισε την γενική επιτροπή τον Ιανουάριο του 1964. Ήταν το πρώτο βήμα που έγινε προς την κατεύθυνση χωριστού κράτους.

Το 1967 σχηματίστηκε η προσωρινή τουρκοκυπριακή διοίκηση και αργότερα η τουρκοκυπριακή διοίκηση. Σταδιακά υπήρξε πρόοδος στον διοικητικό τομέα και στον δρόμο της δημιουργίας κράτους. Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση ιδρύθηκε η αυτόνομη τουρκοκυπριακή διοίκηση και το 1975 το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος. Ο ενός αιώνα αγώνας μας για ελευθερία επιστεγάστηκε με την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου 1983. Και όλα αυτά τα οφείλουμε στην επική αντίσταση του λαού μας, την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ειρηνευτική επιχείρηση. […]».     

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι για να μπορέσουν να τα ξεπεράσουν αυτά και να επιτύχουν σταθερότητα, πρέπει να εργαστούν περισσότερο με πνεύμα αλληλεγγύης, να παράγουν περισσότερο και να στηρίξουν το «κράτος» τους πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, διότι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι «λαοί οι οποίοι δεν έχουν κράτος και κυριαρχία χάνουν την ελευθερία και την ανεξαρτησίας τους και γίνονται σκλάβοι άλλων λαών».

Βολές κατά του ψηφίσματος 186 του ΣΑ των ΗΕ και της ΕΕ

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία πάντοτε επεδείκνυαν εποικοδομητική στάση, όμως το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα πάντοτε επιχειρούσε να επιβάλει στον τουρκοκυπριακό «λαό» απαράδεκτα δικαιώματα μειονότητας, επεδείκνυε την αδιαλλαξία του την οποία ακόμα συνεχίζει.  Υποστήριξε και τα εξής:

«Ενώ το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα προσπαθούσε να κάνει τον τουρκοκυπριακό λαό μειονότητα, αρνούμενο την κυριαρχική του ισότητα στις διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ένας άλλος στόχος του ήταν ο αφανισμός του κράτους μας, της κυριαρχίας μας με την επιβολή του ‘μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις’, να μετατρέψει τον λαό μας σε μειονότητα, να καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας, να απομακρύνει τον τουρκικό στρατό από την Κύπρο και να μας αφήσει απροστάτευτους. Βεβαίως είμαστε υπέρ της λύσης και της περιφερειακής σταθερότητας, όμως δεν είναι ποτέ δυνατόν να τα αποδεχτούμε όλα αυτά.

Όταν δούμε τις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ότι ‘οι Τουρκοκύπριοι που είναι μειονότητα δεν μπορούν να συμμετάσχουν με ίσο τρόπο στη διοίκηση, οι μειονότητες δεν έχουν κυριαρχικό δικαίωμα’, και όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Ένας από τους κύριους λόγους για το γεγονός ότι συνεχίζεται ακόμα το κυπριακό πρόβλημα είναι το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το άδικο και πολιτικό ψήφισμα με αριθμό 186 που ενέκρινε στις 4 Μαρτίου 1964, υιοθέτησε ως ‘την μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου’ την συνεταιρική Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος.

Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει δύναμη από αυτή την άδικη και πολιτική απόφαση, συνεχίζει την αδιαλλαξία της και παίζει με τον χρόνο. Την ώρα που αυτή η απόφαση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στην λύση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα προσεγγίσει καμία απολύτως λύση ενόσω δεν αίρεται η ανισορροπία που δημιούργησε αυτό το ψήφισμα.

Και ένα άλλο εμπόδιο μπροστά στη λύση είναι η μονομερής στάση και συμπεριφορά της ΕΕ. Ενώ η ΕΕ επιδεικνύει μια παράνομη στάση διακρίσεων στο Κυπριακό, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της παίρνοντας δύναμη και θάρρος απ’ αυτό. […]»

Ο Τατάρ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις, οι οποίες δόθηκαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν εκ μέρους της ΕΕ και χωρών μελών της, δεν τιμωρήθηκε η πλευρά που απέρριψε το σχέδιο και δεν άρθηκαν τα «εμπάργκο» που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους.

Ελληνοκύπριοι και άλλοι προσπαθούν να τους αποκόψουν από την Τουρκία

Υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε άδικα μέλος της ΕΕ» και ότι «θεωρεί πως θα μπορέσει να επιβάλει την μορφή λύσης που επιθυμεί χρησιμοποιώντας την ένταξή της στην ΕΕ ως στοιχείο απειλής και εκβιασμού».  Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Όμως, αυτό δεν είναι ποτέ δυνατόν και δεν θα είναι δυνατόν. Στο μεταξύ, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε η ΕΕ, συνεχίζονται ακόμα τα απάνθρωπα εμπάργκο που επιβάλλονται στην ΤΔΒΚ και στον λαό μας. Όλα αυτά απαιτούν αμφισβήτηση των αρχών, των αξιών και της δικαιοσύνης της ΕΕ».  

Ισχυριζόμενος ότι παρά τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση», είναι μια «πραγματικότητα η ΤΔΒΚ, η οποία εκπροσωπεί την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», ο Τατάρ υποστήριξε: «Η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο, ελεύθερο και σύγχρονο κράτος με όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς της. Η ΤΔΒΚ υπάρχει είτε αναγνωρίζεται είτε δεν αναγνωρίζεται και θα συνεχίσει να υπάρχει […] Το καθήκον που αναλογεί σε όλους μας είναι να αγκαλιάσουμε πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία και να ενισχύσουμε πιο πολύ τους δεσμούς αίματος, ψυχής και καρδιάς.

Θέλω να απευθυνθώ και στον τουρκικό κόσμο: Στο σημείο που φτάσαμε, ήρθε η ώρα να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της αναμενόμενης συνεργασίας σε κάθε τομέα με την ΤΔΒΚ ως τον εκπρόσωπο του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένας άλλος στόχος του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και κάποιων κύκλων είναι η αποκοπή των δεσμών μας με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, η απομόνωση του λαού μας και η αποδοχή της μορφής λύσης που επιβάλλουν. Ενώ διεξάγουν διάφορες προβοκάτσιες και επιχειρήσεις εντυπώσεων προς αυτό τον σκοπό, δεν είναι δυνατόν να επιτύχουν αυτές. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι σαν το νύχι και το κρέας με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία […]».

Θα συνεχίσει το άνοιγμα του Βαρωσιού

«Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργικής μου θητείας, το 2020 είχε αρχίσει ένα μεγάλο άνοιγμα σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε αναφέροντας ότι άνοιξαν κάποιες περιοχές που ανήκουν στο δημόσιο και μέρος της παραλίας στο Βαρώσι για χρήση από το κοινό.

Πρόσθεσε και τα εξής: «Κατά την 47η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης της 20ης Ιουλίου 1974 περάσαμε στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού. Σε αυτό το πλαίσιο, μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού, αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής και παρασχέθηκε δυνατότητα στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών να λάβει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση για τους δικαιούχους που προσφεύγουν με αίτημα την επιστροφή.

Η απόφασή μας να ανοίξουμε το κλειστό Βαρώσι που είναι μέρος της ΤΔΒΚ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό άνοιγμα που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των παλιών κατοίκων οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάνε στις περιουσίες τους εδώ και χρόνια και των περιουσιών των δικαιούχων. Σκοπός μας είναι να ξεπεραστούν οι αδικίες». 

Υποστηρίζοντας ότι παρ’ όλα τα εμπόδια που παρεμβάλλει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, και τις βαριές πιέσεις που ασκεί, πέραν των 400 Ελληνοκυπρίων αποτάθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και πέραν των 500 χιλιάδων ατόμων επισκέφτηκαν το Βαρώσι, παρά τις συνθήκες πανδημίας που επικρατούν.

«Ενώ όλα αυτά δείχνουν πόσο σωστό και εύστοχο ήταν το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού, θα συνεχίσει το άνοιγμά μας στο Βαρώσι», πρόσθεσε.

Δεν ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η Ανατολική Μεσόγειος

Υποστηρίζοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δεν ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία μετέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος με την βία των όπλων», ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

«Ενώ συνεχίζει τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων σε συνεργασία με κάποιες χώρες οι οποίες δεν έχουν καν ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να αποκλείσει την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ΤΔΒΚ, να τις ωθήσει εκτός εξίσωσης και να διεκδικήσει μόνη της τους φυσικούς πόρους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε καν στις προτάσεις μας για κοινή έρευνα και αξιοποίηση μέσω μιας επιτροπής που θα σχηματιστεί με την συμμετοχή των δύο πλευρών που έχουν ίσα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στις θάλασσες γύρω από την Κύπρο.  Βεβαίως δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές στα επικυριαρχικά τετελεσμένα της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Έναντι αυτών των άδικων ενεργειών είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μαζί με την Τουρκία τους φυσικούς πόρους στους οποίους έχουμε ίσα δικαιώματα. Η γαλάζια πατρίδα, την οποία τονίζουμε συνεχώς, είναι ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό μας κέρδος στην προστασία των εθνικών συμφερόντων μας και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην Ανατολική Μεσόγειο που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ μας. 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να γνωρίζει και να αντιληφθεί το εξής πολύ καλά. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως τα δικαιώματά μας στην Κύπρο μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικά μας δικαιώματα.  […]»

Δεν είναι εφικτή η λύση ομοσπονδίας

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι «άρχισε μια νέα περίοδος», μετά την κατάρρευση της διαδικασίας που άρχισε το 1977 και διάρκεσε επί μακρόν με ορισμένα διαλείμματα. Υποστήριξε και τα εξής:

«Ειδικά το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα το 2017 έδειξαν άλλη μια φορά ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως πάντα, απορρίπτοντας την κεκτημένη ισότητά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, είχε απαιτήσει επίμονα ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’ και μια μορφή λύσης που θα μετεξελισσόταν σε ενιαίο κράτος υπό ελληνοκυπριακή επικυριαρχία. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε αυτή την επιβολή. 

Αφότου αξιολόγησα τα όσα συνέβησαν στις διαπραγματευτικές διαδικασίες εδώ και περίπου μισό αιώνα για επίτευξη λύσης στη βάση της ομοσπονδίας στο Κυπριακό, την αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας και το γεγονός ότι φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, κατά την περίοδο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020, έφερα στην ημερήσια διάταξη την μορφή λύσης στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων χωριστών κρατών και της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ τους. Μοιράστηκα αυτό το όραμά μου με τον λαό μου. Και ο λαός μου εκλέγοντάς με πρόεδρο, μου έδωσε μεγάλη στήριξη σε αυτό το νέο όραμα και στην πρόταση λύσης. […]»

ΗΕ, ΕΕ και άλλες χώρες να πιέσουν τους Ελληνοκύπριους για λύση

Υπενθυμίζοντας ότι υπέβαλε για πρώτη φορά την εν λόγω πρότασή του κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή αποτέλεσε την αρχή μιας νέας περιόδου και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να απαντήσει θετικά στην πρότασή του για λύση, συνέχισε τις «μονομερείς ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και τους εξοπλισμούς», κατά την έκφρασή του. 

«Ιδού σε αυτό το σημείο, αυτό που περιμένουμε από τις άλλες χώρες και κυρίως από τα ΗΕ και την ΕΕ, είναι να προειδοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και να την αναγκάσουν για λύση», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει μια συμφωνία δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη μέσω διαπραγματεύσεων και ότι γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών και το ίσο διεθνές καθεστώς τους.

«Πρέπει να είναι γνωστό ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω ή δεν θα παραιτηθούμε από την πρότασή μας για λύση στην βάση των κεκτημένων κυριαρχικών ίσων δικαιωμάτων μας, όποιο και αν είναι το τίμημα», ανέφερε επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «προσπαθεί να καταδείξει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως την υπεύθυνη για την αποτυχία με το να ζεστάνει και να φέρνει στο τραπέζι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξυπηρετούν την συνέχιση του απαράδεχτου υφιστάμενου στάτους κβο με σκοπό την εξάπλωση της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον βορρά και νομίζει ότι θα μας κάνει να πέσουμε στην παγίδα». «Αυτό το παιχνίδι τέλειωσε πια», πρόσθεσε.

Καταληκτικά υπενθύμισε τις έξι προτάσεις συνεργασίας τις οποίες υπέβαλε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά στην 1η Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου 2022 μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έλαβε απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα