Τατάρ: Το δικαίωμα των τ/κ για κυριαρχία είναι το πιο φυσικό δικαίωμα

Σύμφωνα με τη Vatan (19.07.22), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στα πλαίσια συνάντησης με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου αναπήρων, απόμαχων, χηρών και ορφανών πεσόντων πολέμου» από την Τουρκία, υποστήριξε ότι «το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχία, είναι το πιο φυσικό δικαίωμα», αναφέρει το ΓΤΠ.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με την «αντιπροσωπεία», η οποία βρίσκεται στα κατεχόμενα για την 48η επέτειο της «επιχείρησης ειρήνης και ελευθερίας», όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή.

«Το

αίτημα των Τουρκοκυπρίων για ίση κυριαρχία και ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι το πιο φυσικό δικαίωμα», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας βρίσκεται στον πυρήνα της σημερινής πολιτικής», η οποία εφαρμόζεται από κοινού με την Τουρκία, όπως είπε.

«Η νοοτροπία Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων σκοπό έχει τον αποκλεισμό της Τουρκίας και την εξασφάλιση της κυριαρχίας τους στην περιοχή στο πλαίσιο των μηχανισμών της ΕΕ. Είμαστε αντίθετοι στη νοοτροπία που λέει μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις και στοχεύει στην απομάκρυνση των στρατευμάτων και την αφαίρεση του καθεστώτος εγγυήτριας δύναμης της Τουρκίας. Δε θα το αποδεχθούμε ποτέ», υποστήριξε  ο Τατάρ στις δηλώσεις του.

Ο Τατάρ θα ενημερώσει τη «βουλή» για τις προτάσεις του στο Κυπριακό

Σύμφωνα με την Kıbrıs Postası (18.07.22 kibrispostasi.com), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα ενημερώσει τη λεγόμενη βουλή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρρες.

Αυτό έγινε γνωστό μετά από συνάντηση που είχε την Δευτέρα ο Τατάρ με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Ζορλού Τορέ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν.

Συνάντηση Τατάρ και με τον Εκπρόσωπο του Τουρκικού ΥΠΑΜ

Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (19.07.22 brtk.net), ο Τατάρ συναντήθηκε σήμερα και με τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, στρατηγό Σελτσιούκ Μπαϊρακτάρογλου, ο οποίος βρίσκεται επίσης στα κατεχόμενα για τους παράνομους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Μπαϊρακτάρογλου εξέφρασε χαρά για την επίσκεψη του στην «ΤΔΒΚ» και στήριξη στην «κρατική στρατηγική για δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο».

Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι, με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα τους, ισχυριζόμενος ότι η «άφιξη των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974 έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ΤΔΒΚ».

Επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι συνομιλίες για ομοσπονδία δεν έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, ο Τατάρ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αποσκοπεί στην επέκταση της κυριαρχίας της σε ολόκληρο το νησί και στην επικράτηση του Ελληνοκυπριακού-Ελληνικού διδύμου.

Υπενθυμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι ήταν αυτοί που είπαν ‘ναι’ στο Σχέδιο Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που είπαν ‘όχι’, ο Τατάρ χαρακτήρισε λανθασμένη την «μονομερή ένταξη» της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή του, στην ΕΕ και τον αποκλεισμό της Τουρκίας.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μια λύση στη βάση ομοσπονδίας, αφού ο όρος της είναι ‘μηδενικός στρατός και μηδέν εγγυήσεις’, ο Τατάρ δήλωσε: «Για μας, αυτό αποτελεί την αρχή του τέλους».

Ισχυριζόμενος ότι η «νέα πολιτική τους για συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών στην Κύπρο, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας αποσκοπεί στη συνέχιση της ειρήνης και σταθερότητας στο νησί», ο Τατάρ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τη νέα τους πολιτική, έχοντας την πλήρη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά η σημασία των εγγυήσεων και αυτού του μοντέλου», ανέφερε, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι συνεχίσει να εξοπλίζεται στρατιωτικά.

Αναφερόμενος επίσης στη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι η πιο δυνατή και η πιο μεγάλη χώρα στην περιοχή, η οποία, όπως υποστήριξε, θα συνεχίζει να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα, όσο και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Διαβάστε επίσης: Κολοκασίδης: H οικονομία μετά το 1974 - «Θαύμα στο μισό νησί»

Keywords
Τυχαία Θέματα