Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ανακοινώνει ο Τραμπ

Κρίση περνά η διεθνής συνεργασία, κάτι που φαίνεται ότι αποδεικνύουν οι επόμενες μέρες της μονομερούς απομάκρυνσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Από τα χείλη του Ντόναλντ Τραμπ κρέμονται, για άλλη μια φορά, οι ισορροπίες του πλανήτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει σε λίγη ώρα τις κυρώσεις που θα εφαρμόσει η χώρα του εναντίον του Ιράν, μέσω ενός διαγγέλματος το οποίο και θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Οι κυρώσεις που αποφάσισαν τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κυρίως οικονομικές. Το Υπουργείο Οικονομικών

της χώρας ανακοίνωσε πως έχει στοιχεία ότι το ιρανικό καθεστώς και η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν έκαναν καταχρηστική πρόσβαση σε οντότητες στα ΗΑΕ για να αποκτήσουν δολάρια ώστε να χρηματοδοτήσουν τις κακόβουλες ενέργειες της Δύναμης Κουντς, των επίλεκτων μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης δηλαδή, που θυμίζω ότι έχουν αναλάβει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, από θέσεις αεροπορικών βάσεων στη Συρία.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν στοιχεία ότι εξοπλίζουν ομάδες που λειτουργούν για λογαριασμό του στην ευρύτερη περιοχή, αποκρύπτοντας τον σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκαν τα δολάρια αυτά και γι’ αυτό τον σκοπό στο στόχαστρο μπαίνουν έξι Ιρανοί επιχειρηματίες και τρεις εταιρείες.

Επισήμως, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν δεν περιλαμβάνεται στις νέες κυρώσεις, εκτός και αν απόψε ο Τραμπ ανακοινώσει κάτι διαφορετικό, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναφέρει σε ισχύ ευρείες κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού και τραπεζικού κλάδου της Τεχεράνης, με έναρξη ισχύος των κυρώσεων τις 90 μέρες.

Προφανώς ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους Εταίρους για τα όσα θα ανακοινώσει, κι οι οποίοι αντιδρούν ιδιαίτερα έντονα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι θα κάνει το παν για την συνέχιση της συμφωνίας. Η μεν Γερμανία ζητεί να σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ δεν γίνεται μια χώρα να φεύγει μονομερώς από μια διεθνή συμφωνία που έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις κυρώσεις που επαναφέρει σε ισχύ ο Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους.

Keywords
Τυχαία Θέματα