Νέες διώξεις τραπεζιτών για καταστροφή της οικονομίας

Νέες διώξεις εναντίον τραπεζιτών για την καταστροφή της οικονομίας καταχώρισε σήμερα στο δικαστήριο η Νομική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τρίτη κατά χρονολογική σειρά, αλλά και σοβαρότερη, βάσει αδικημάτων, ποινική υπόθεση που καταχωρίζεται εναντίον νυν και πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.

Το κατηγορητήριο καταχωρίσθηκε σήμερα από τη Νομική Υπηρεσία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και περιλαμβάνει επτά κατηγορουμένους:

Κατηγορούμενοι:

1) Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής Τράπεζας Κύπρου

2) Γιάννης Κυπρή, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος

3) Χρίστης Χατζημιτσής, πρώην Γενικός Οικονομικός Διευθυντής

4) Νικόλας Καρυδάς, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής

5) Χριστόδουλος Πατσαλίδης, νυν Αναπλωτής Διευθύνων Σύμβουλος &Διευθυντής Λειτουργικών Εργασιών

6) Ελίζα Λειβαδιώτου, νυν Διευθύντρια Οικονομικής Διαχείρισης

7) Δέσποινα Κυριακίδου, νυν Group Treasurer (τα καθήκοντά της αφορούν τη διαχείριση διαθεσίμων και Χρηματαγοράς της Τράπεζας Κύπρου)

Να σημειωθεί ότι οι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή είναι κατηγορούμενοι και στις άλλες δύο υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, που εκδικάζονται ήδη στο Κακουργιοδικείο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Οι επτά αντιμετωπίζουν συνολικά 18 κατηγορίες. Όπως βλέπουμε και στο δεύτερο γραφικό που ετοιμάσαμε, οι πιο σοβαρές κατηγορίες που επισύρουν ποινές μέχρι και πολυετούς φυλάκισης, αφορούν τα αδικήματα:

Σοβαρότερες κατηγορίες

1) Συνωμοσία προς διάπραξη Κακουργήματος

2) Συνωμοσία για καταδολίευση 3) Πλαστογραφία

4) Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου 5) Χειραγώγηση τιμών αγοράς

Οι κατηγορίες βαρύνουν ενέργειες των κατηγορουμένων κατά την περίοδο 2010 – 2014.Η ποινική έρευνα βασίστηκε σε έκθεση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν ενδείξεις για πλαστογραφία πρακτικών της Επιτροπής Διαχείρισης Ρευστών Διαθεσίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν έγινε ορθή επαναταξινόμηση των ομολόγων, με αποτέλεσμα να κρυφθούν ζημιές στους λογαριασμούς της τράπεζας, οι οποίες θα μείωναν την κεφαλαιουχική επάρκειά της. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, κλιμάκιο ανακριτών μετέβη στην Ελλάδα και πήρε τεκμήρια και καταθέσεις. Κατά την καταχώριση του κατηγορητηρίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όρισε ακρόαση στις 16 Φεβρουαρίου, ώρα 8 και 30 το πρωί, για να παραπεμφθεί η υπόθεση απευθείας στο Κακουργιοδικείο.

Άλλη μια υπόθεση για την καταστροφή της οικονομίας παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης ενώ θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς βρίσκονται υπό διερεύνηση και άλλες υποθέσεις που αφορούν το τραπεζικό σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα