Νέες αποκαλύψεις ΣΙΓΜΑ για ναρκωτικά και κινητά στις Φυλακές (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι αποκαλύψεις του ΣΙΓΜΑ πυροδότησαν ντόμινο νέων πληροφοριών και μαρτυριών για τις σκοτεινές διαδρομές ναρκωτικών, συναλλαγών και χρήσης.

Είναι αρκετές οι μαρτυρίες που με εμπιστευτικότητα ήρθαν στο ΣΙΓΜΑ, οι οποίες δεν επαναβεβαιώνουν απλώς τα όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στις Φυλακές, αλλά δίδουν με λεπτομέρεια και σαφήνεια συνέχεια στα όσα την περασμένη Παρασκευή αποκαλύψαμε σε σχέση με τις ναρκωτικές ουσίες που διακινούνται

στις Φυλακές, το αντίτιμο που καταβάλλεται σε χρήμα ή είδος και την εισαγωγή και χρήση κινητών τηλεφώνων.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ο μεγαλύτερος όγκος ναρκωτικών που περνά στις Φυλακές αφορά συνθετικές και χημικές ουσίες. Είναι σε μορφή χαρτιού εμποτισμένου με  κανναβινοειδείς ουσίες ή crystal ice, το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο, καθώς πρόκειται για μάγμα με μεθαμφεταμίνες, οι οποίες προκαλούν γρήγορο εθισμό και πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό. Τα χαρτάκια αυτά είναι μικρών διαστάσεων, 2,5 επί 2,5 εκατοστών, διακινούνται εύκολα ακόμα και μέσα από ζωγραφιές και είναι μη ανιχνεύσιμα. Έχουν εμπιστευτεί το ΣΙΓΜΑ και μίλησαν πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, γονείς καταδίκων, συγγενείς και πρώην κατάδικοι, οι οποίοι φοβούμενοι για τη ζωή των συγγενών ή και τη δική τους δεν θέλουν να κατονομαστούν. Όλοι αυτοί, λοιπόν, περιγράφουν ως χαοτική την κατάσταση εντός του Ιδρύματος ως προς τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών.

Βγάζουν κραυγή αγωνίας ειδικά για νεαρούς κατάδικους, καθώς είναι πιο ευάλωτοι, γίνονται δέκτες βίας και διολισθαίνουν όλο και βαθιά σε ακόμα πιο επικίνδυνες ουσίες. Υπάρχει, ενώπιον μας ομολογία για νεαρό κατάδικο, η ψυχοσωματική κατάσταση του οποίου εξαιτίας της χρήσης αυτών των συνθετικών ουσιών επιδεινώθηκε ραγδαία. «Βρήκα το παιδί μου αγνώριστο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένη πτέρυγα περιγράφεται ως πτέρυγα τις κολάσεως. Λέχθηκε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν παιδιά που τους ποδοπατούν και τους σπάνε από το ξύλο για να διακινείται το πράμα». Είναι δε εκτεθειμένα στον απόλυτο κίνδυνο εάν λύσουν τη σιωπή τους ή διατυπώσουν κάποιο παράπονο. Ένα από τα ζητήματα, το οποίο διαφαίνεται ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ο διαχωρισμός μεγαλεμπόρων και απλών διακινητών, κατά τρόπο που να αποτρέπονται σχέσεις εξουσίας έναντι ευάλωτων καταδίκων.

   Σε άλλη μαρτυρία που κατέχει το ΣΙΓΜΑ, γονιός προειδοποιήθηκε από πρώην κατάδικο να απομακρύνει το παιδί του από τις Φυλακές και του συνιστούσε να εξεύρει τρόπο μεταφοράς του στην Αγία Σκέπη, όπου να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Μαρτυρία άλλου γονιού, υποστηρίζει ότι «οι γονείς καταδίκων που είναι χρήστες ναρκωτικών ζουν μια καθημερινή κόλαση, διότι είναι αυτά τα παιδιά που κυνηγούν. Από αυτά βγάζουν χρήμα».

Ναρκωτικά εξασφαλίζονται με ανταλλαγές τσιγάρων, τηλεφωνικών καρτών ή και με κωδικούς PaySafe. Οι συναλλαγές με PaySafe προκαλούν τη μεγαλύτερη εντύπωση. Πρόσωπα του περιβάλλοντος των καταδίκων, εκτός των Φυλακών, φέρονται να αγοράζουν από περίπτερα αυτές τις κάρτες. Ψηφιοποιούν, δηλαδή, χρήματα και να λαμβάνουν ένα χαρτί, το οποίο φέρει κωδικό αριθμό για διαδικτυακές συναλλαγές. Οι διαδικτυακές συναλλαγές, έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη κινητών συσκευών ή laptop και σίγουρα σύνδεση με διαδίκτυο. Το μεγαλύτερο ποσό που διακινείται μέσω ενός Paysafe είναι κάτω των 50 ευρώ για να μην είναι απαραίτητη η κατάθεση στοιχείων των αγοραστών και των χρηστών τους. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, δεν φαίνεται ποιος κάνει τις πληρωμές.

Το ΣΙΓΜΑ παρουσίασε με παρρησία και αυτούσια ότι περιήλθε ενώπιον του και αφορά διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών, χρήση σε κελιά και ακραία βία στις Κεντρικές Φυλακές.

Είναι έντονες οι προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία 24ωρα για να καταρρεύσουν τα στοιχεία του ΣΙΓΜΑ, αλλά και να αμφισβητηθούν δικαστικές αποφάσεις, όπως η τελευταία κατά του ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπουλου (ενοχή για οργάνωση αποπειρών φόνου, διακίνησης οπλισμού και ναρκωτικών μέσα από τις Φυλακές), ο οποίος χθες τη χαρακτήρισε γελοία και καθοδηγούμενη. Ανάλογη προσπάθεια για κατάρριψη των στοιχείων του ΣΙΓΜΑ, καταβάλλεται και τη σημερινή επιστολή του  Συνδέσμου Προστασίας των δικαιωμάτων των Φυλακισμένων, με την οποία υποστηρίζουν ότι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα «είναι προϊόν πλάνης». Οι φυλακισμένοι κάνουν λόγο για «κρατούμενο ο οποίος κοιμόταν», σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους και «παρουσιάστηκε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών».
Είναι και αυτοί άνθρωποι προσθέτουν στην επιστολή τους και δεν θα ανεχτούν τον διασυρμό τους, όπως ισχυρίζονται.

Το ΣΙΓΜΑ, αντιπαρέρχεται της προσπάθειας διασύνδεσης της δημοσιογραφικής έρευνας του με την υπόθεση των καταγγελιών της Διευθύντριας των Φυλακών, καθώς δεν ήταν αυτό το αντικείμενο του ρεπορτάζ του και σεβόμενο, βεβαίως, την υπό εξέλιξη ανεξάρτητη έρευνα του ποινικού ανακριτή.

Το ΣΙΓΜΑ αναμένει από την αρμόδια υπουργό, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Αστυνομία, Διεύθυνση Φυλακών) και τον Γενικό Εισαγγελέα να ασχοληθούν με την ουσία που είναι η διακίνηση ναρκωτικών και κινητών στις Φυλακές και όχι τις εντυπώσεις. Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι κοινός και η συστράτευση για πάταξη τους επιβεβλημένη.

Υπήρξε, στο μεταξύ, σήμερα και νέα παρέμβαση από το ΑΚΕΛ , το οποίο ζητεί να διερευνηθούν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές. Καλεί την Κυβέρνηση, την Υπουργό Δικαιοσύνης, Αρχηγός της Αστυνομίας και Διεύθυνση των Φυλακών να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε ακόμη: Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα ΣΙΓΜΑ: Πωλούν θάνατο στις Φυλακές (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα