Νέες απειλές Ερντογάν: Θα λάβουμε όλα τα μέτρα αν χρειαστεί

Νέες προειδοποιήσεις από την Άγκυρα κατά της Κύπρου και της Ελλάδας για την ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παραδέχτηκε ότι η Άγκυρα έστειλε το ‘Μπαρμπαρός’ ανοιχτά της Κύπρου για να αμφισβητήσει την οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια

του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Μολδαβία ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη δήθεν παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου ‘Μπαρμπαρός’ από ελληνική φρεγάτα και απαντώντας έκανε λόγο για ‘μεγάλη’ ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί». Ο ίδιος είπε ότι έμαθε για το περιστατικό με το ‘Μπαρμπαρός’ μέσα στο αεροσκάφος από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας.

Αλλά και ο Τούρκους υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εμφανίστηκε επίσης ενοχλημένος με τις κινήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς τες για άλλη μια φορά ‘παράνομες’.

«Σύμφωνα με το δικό μας σχέδιο κανονικά έχουμε δεσμεύσει τις περιοχές από Γκιουζέλγιαλί έως τη Μόρφου. Κι όλα τα προβλήματα προκύπτουν από αυτό. Οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές αυτές προβαίνοντας σε κάθε είδους παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν ισχύουν. Άλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την υφαλοκρηπίδα και για αυτό πήγε στην περιοχή και το πλοίο μας, το ‘Μπαρμπαρός’. Στις 05.00 το πρωί (της 18ης Οκτωβρίου) ξεκίνησε ένα ελληνικό πλοίο που βρίσκονταν στο Λίβανο με εντολή να έρθει εδώ και να επέμβει. Αλλά εμείς από την αρχή είχαμε φροντίσει και είχαμε στείλει μία φρεγάτα να βρίσκεται δίπλα στο ‘Μπαρμπαρός’. Κι έτσι με την επέμβασή της, οι ενέργειες του ελληνικού πλοίου έπεσαν όλες στο κενό. Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας εκεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα