Νέα συσκοτισμένη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Νέα συνάντηση στη σκιά των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων Τσαβούσογλου για «δύο κράτη-ένα έθνος» πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η απάθεια, την οποία επέδειξε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στα όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αν και εντάσσεται στη λογική της διατήρησης του «καλού κλίματος», εντούτοις προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην

ΑΚΕΛ.

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην συνυπογράψει κοινό ανακοινωθέν με τον κ. Ακιντζί, προτού συζητηθεί το θέμα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και προτού ξεκαθαρίσουν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς στα μείζονα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, του εδαφικού και των εποίκων.

Η Συμμαχία Πολιτών επανειλημμένως αναφερόμενη στο περιερχόμενο των δηλώσεων Τσαβούσογλου-Ακιντζί σημειώνει: «Προειδοποιήσαμε ότι η Τουρκία με κάθε τρόπο ωθεί τις διαπραγματεύσεις σε πενταμερή διάσκεψη, που στόχο έχει την παραγνώριση και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ελπίζουμε ο κ. Αναστασιάδης να μην έχει παρασκηνιακά αποδεχτεί την πενταμερή διάσκεψη».

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καταδίκασε τις δηλώσεις Ακιντζί και Τσαβούσογλου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η τουρκική πλευρά να επιδείξει πραγματική θέληση για λύση με πράξεις και όχι με λόγια. Παράλληλα, ζήτησαν από τον Πρόεδρο την ενεργοποίηση της υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων.

Σε έντονο ύφος η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι «η Τουρκία, την ώρα που διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες στο Κυπριακό, αναφέρεται σε δύο κράτη, δηλαδή το ψευδοκράτος και την Τουρκία και ένα έθνος, το τουρκικό. Έτσι εξηγεί τι εννοεί ως δίκαιη και βιώσιμη λύση». Παράλληλα κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως ουδέποτε ενίσταται στους τουρκικούς τυχοδιωκτισμούς και επιπλέον «επιβραβεύει την δικτατορική Τουρκία, με αποδοχή του ανοίγματος κεφαλαίων».

«Μήπως αυτό εννοεί ο Πρόεδρος όταν δηλώνει ότι «βελτιώνεται το κλίμα στις συνομιλίες; Είναι πρόοδος η απροκάλυπτη προώθηση της διχοτόμησης και ο σταδιακός εκτουρκισμός;», διερωτάται η κα Θεοχάρους. Τέλος, το ΕΛΑΜ ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του πως αν οι πρόνοιες που αναφέρει το δημοσίευμα της «Μιλιέτ» ισχύουν, τότε θα απορρίψουν κατηγορηματικά το επερχόμενο σχέδιο λύσης. «Να ξέρουν καλά οι κυβερνώντες και λοιποί συνοδοιπόροι τους, ότι την λευτεριά του ο κυπριακός Ελληνισμός την αγόρασε πολύ ακριβά, για να την ξεπουλήσει τόσο εύκολα», αναφέρει ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα