Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για ελευθερία έκφρασης

Στήριξη στα δικαιώματα των ανθρώπων του Τύπου στην Τουρκία δίνει η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), διαπιστώνοντας παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης.

To Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε για άλλη μια φορά την Τουρκία σε θέματα που σχετίζονται με το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Η καταδίκη έγινε μετά τη διαπίστωση των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης στις υποθέσεις των Ahmet Sami Belek και Savaş Velioğlu, ιδιοκτήτη και αρθρογράφο της εφημερίδας "Günlük Evrensel" αντίστοιχα, οι οποίοι καταδικάστηκαν

από δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας, για άρθρο που δημοσίευσαν το 2003.

Στο άρθρο περιέχονταν ανακοίνωση φυλακισμένων μελών της παράνομης οργάνωσης «Κουρδική Σύνοδος Ελευθερίας και Δημοκρατίας» (KADEK), που αποτελεί μετεξέλιξη του PKK, ενώ εκφράζονταν επίσης επικρίσεις για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το δικαστήριο συμμερίστηκε την προσφυγή των δύο εκπροσώπων του Τύπου και αποφάνθηκε ότι η Τουρκία παραβίασε τις διατάξεις περί ελευθερίας της έκφρασης, καθώς το άρθρο δεν περιείχε καμία έκκληση για πρόκληση βίας ή ρητορική μίσους.

Ως δίκαιη ικανοποίηση, το ΕΔΑΔ επιδίκασε χρηματικές αποζημιώσεις ύψους 575 ευρώ στον Belek και 285 ευρώ στον Velioğlu, καθώς και 1.250 ευρώ σε έκαστο για ηθική βλάβη.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα