Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα Ε/κ αιχμαλώτων πολέμου του 1974 στα Άδανα

Διάφορες φωτογραφίες από Ε/κ αιχμαλώτους πολέμου στις φυλακές των Αδάνων της Τουρκίας το 1974 κάνουναπό χθες τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τις φωτογραφίες έχει αναρτήσει η σελίδα στο Facebook «1974 Μαρτυρίες &Τεκμήρια». Πρόκειται σύμφωνα με την ανάρτηση, για  φωτογραφίες που αλιευθήκαν από τουρκική ιστοσελίδα χωρίς να συνοδεύονται από πλήρη τεκμηρίωση. «Προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες ότι, οι φωτογραφίες λήφθηκαν από άγνωστο φωτογράφο, για λογαριασμό κάποιου διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου» σημειώνει. 

Όπως σημειώνεται, το συγκεκριμένο

φωτογραφικό υλικό πρώτη φορά «βλέπει το φως της δημοσιότητας και λήφθηκε στα πλαίσια προπαγανδιστικής επιχειρήσεις και δεν αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες κράτησης»

Η ιστοσελίδα κάνει επίσης έκκληση σε όποιον αναγνωρίσει κάποιο πρόσωπο να επικοινωνήσει μαζί τους η να αφήσει σχετικό σχόλιο». Αναφέρεται επίσης ότι το υλικό επεξεργάστηκε ψηφιακά και παρουσιάζεται σε ικανοποιητική μεγέθυνση ώστε να αναγνωρίζονται τα πρόσωπα των αιχμάλωτων.

Στην ανάρτηση σημειώνεται ότι από την ιστορική ερευνά, οι αιχμάλωτοι που εικονίζονται συνελήφθησαν κατά την πρώτη φάση της Τουρκικής εισβολής από την περιοχή ανατολικά του προγεφυρώματος εως την Κερύνεια και τα ενδιάμεσα χωριά, όπως επίσης και κατά τις μάχες κατά τις πρώτες μέρες της εκεχειρίας (διάβαση Πέλλαπαϊς – Συνχαρί, Δικωμο, κτλ). Αιχμαλωτιστήκαν αρκετοί κάτοικοι στην καταληφθείσα περιοχή, όπως επίσης και αρκετοί κληρωτοί και έφεδροι εθνοφρουροί. Αρχικά κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν στο κτήριο του Σεραγίου, στο Γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία, όπως επίσης και στις περιβόητες Μάνδρες της Αγύρτας.

Σύμφωνα με τουρκικές πήγες την ημέρα που έγινε η φωτογράφηση των αιχμάλωτων στις φυλακές των Αδάνων κρατούνταν συνολικά 385 αιχμάλωτοι.

Πληροφορίες της σελίδας αναφέρουν ότι η λήψη των φωτογραφιών έγινε στις 8 Αυγούστου του 1974 και το υλικό που έχουμε στην διάθεση μας λήφθηκε σε δυο χρόνους, Ορισμένοι στα σχόλια που ήταν στις φυλακές των Αδάνων αναφέρουν ότι ενώ ήταν ρακένδυτοι, οι Τούρκοι πριν τους βγάλουν φωτογραφίες τους έδωσαν καινούργια ρούχα και παντελόνια και τους ξύρισαν , ενώ παράλληλα απειλούσαν όποιον τολμούσε να μιλήσει σε ξένα ΜΜΕ για κακομεταχείριση, βασανιστήρια και άθλιες συνθήκες κράτησης.

Κάτω από την ανάρτηση υπάρχουν πολλοί που αναγνώρισαν ορισμένα άτομα όπως: ο 17χρονος μαθητής Σταύρος Χαραλάμπους [κεραμυδι φανελλα], ο Πάτροκλος Δημητρίου, ο μουχταρης του Καρμιου [με άσπρο πουκάμισο ],   Χριστάκηw Κάιζερ από το Τριμίθι [καφέ προς μπορτο παντελόνι και μπεζ μπλούζα]

Διαβάστε επίσης: Ο κος Δημήτρης περιγράφει τις 65 ημέρες που έζησε στα Άδανα ως αιχμάλωτος πολέμου

Στο διαδύκτιο υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες από αιχμαλώτους στσ Άδανα.  Τούρκος «γιατρός» εξετάζει Ε/κ αιχμάλωτο πολέμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
1974, Άδανα,1974, adana