Νέα ενεργειακή στρατηγική για τη Βουλγαρία με ορίζοντα το 2053

Μια νέα ενεργειακή στρατηγική της Βουλγαρίας μέχρι το 2053 θα βασίζεται στη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων καύσης άνθρακα μέχρι το 2030, στην πυρηνική ενέργεια, σε περισσότερα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, στη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας για τοπικά συστήματα θέρμανσης και σε μπαταρίες για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η στρατηγική τέθηκε προς συζήτηση σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στη Σόφια με τη συμμετοχή

του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, του πρωθυπουργού Γκαλάμπ Ντόνεφ και του Υπουργού Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ.

Μεταξύ των στρατηγικών στόχων για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα που περιγράφονται στο συνοδευτικό έγγραφο είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της περιοχής και η διατήρηση του ρόλου της Βουλγαρίας ως ενεργειακού ηγέτη, η προστασία της εθνικής ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων, η επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα σε επίπεδο ΕΕ, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, η επίτευξη μιας δίκαιης μετάβασης στις πληγείσες περιοχές και η προστασία από την ενεργειακή φτώχεια.

Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, προβλέπεται η χρήση των υφιστάμενων δυνατοτήτων μέχρι το 2030 για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και η εισαγωγή τεχνικών λύσεων για τη μείωση των εκπομπών.

Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η στρατηγική προβλέπει την κατασκευή νέου δυναμικού 2.000 MW στην τοποθεσία του έργου του πυρηνικού σταθμού Μπελέν έως το 2035-2040 και την κατασκευή δυναμικού αντικατάστασης 2.000 MW στην τοποθεσία Κοζλοντούι έως το 2045.

Προβλέπει επίσης την κατασκευή 7 GW ηλιακών και 2 GW αιολικών σταθμών έως το 2030 και 12 GW ηλιακών και 4 GW αιολικών σταθμών έως το 2050. Προβλέπονται νέα υδροηλεκτρικά έργα ισχύος 870 MW έως το 2030 και 1.270 MW έως το 2050. Στη γεωθερμική ενέργεια, η έμφαση δίνεται στην εξομάλυνση των τοπικών συστημάτων θέρμανσης. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή 1 GW ηλεκτρολυτών έως το 2030 και 5 GW ηλεκτρολυτών έως το 2050 για εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγή.

Στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, η στρατηγική προβλέπει την επέκταση του σταθμού αντλησιοταμίευσης της Τσαΐρα έως το 2030 και την κατασκευή νέων σταθμών αντλησιοταμίευσης 1 GW έως το 2035, καθώς και την εισαγωγή 600 MW αποθήκευσης μπαταριών έως το 2030 και 1,5 GW συστημάτων εποχιακής αποθήκευσης έως το 2050. Επίσης, στο σχέδιο περιλαμβάνονται 1.900 χιλιόμετρα αναβάθμισης των γραμμών μεταφοράς και νέες γραμμές μεταφοράς, ψηφιοποίηση και ανάπτυξη του δικτύου διανομής και κατασκευή 1.000 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030.

Η στρατηγική προβλέπει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών.

Διαβάστε ακόμη: Θετικό έδαφος στην Ουκρανία ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα