Νέα δεδομένα στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι πληροφορίες που θέλουν τους Αναστασιάδη και Ακιντζί να κάνουν κινήσεις προς την επανέναρξη των μεταξύ τους συναντήσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είδε το πρωί στις 11.00 τον Μουσταφά Ακιντζι και αναμένεται στις 18.30 να δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις δυο πλευρές για τις προθέσεις τους, σε σχέση με τη συνέχιση της διαδικασίας.

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγματευτική διαδικασία και τα ΗΕ, αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη ασπάζονται την πεποίθηση ότι αν η διαδικασία

συνεχιστεί, όπως κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά.

Κρίνουν, ως αδιέξοδη τη λογική η οποία επιβάλλει σε κάθε πλευρά να κρατά κλειστά χαρτιά σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία ή το εδαφικό.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη επιζητούν πραγματική και ουσιαστική συζήτηση στα καίρια και σημαντικά ζητήματα, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στον πυρήνα των θεμάτων αυτών.

Θεωρούν, δε, ότι έχουν ωριμάσει αρκετά τα συγκεκριμένα κεφάλαια, σε σημείο που να επιβάλλεται πλέον η αποφασιστική συζήτησή τους από τις δυο πλευρές.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη αφήνουν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο υποβοήθησης της διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενδεχόμενο επιδιαιτησίας.

Πότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις

Πρακτικά είναι αδύνατο να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών πριν το τέλος του μήνα, καθώς:

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί για συναντήσεις στις ΗΠΑ. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 19 Μαρτίου, μέσω Λονδίνου, όπου στις 21 αλλά και 22 Μαρτίου θα έχει συναντήσεις και ομιλίες με διάφορους φορείς κυρίως για θέματα επενδύσεων και ενέργειας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι είναι "φυσικό να θέλει να ενημερώσει τον Γ.Γ. ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αν υπάρχει η ευχέρεια αυτή". Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Προεδρικό έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες και εκκρεμεί απάντηση από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Το Προεδρικό, άλλωστε, απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, δεν διαψεύδουν το ενδεχόμενο αυτό ούτε όμως επιβεβαιώνουν κάτι. Ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένει ακόμα μια κίνηση από την ε/κ πλευρά που να διορθώνει το "λάθος", όπως αναφέρει ο ίδιος, το οποίο έγινε σε σχέση με τον ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, από τη Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να γίνει η συζήτηση στην Επ. Παιδείας της Βουλής για την πρόταση - τροποποίηση του ΔΗΣΥ για το εν λόγω ζήτημα. Ωστόσο, ο ΔΗΣΥ, επίσημα απορρίπτει ότι η πρότασή του έχει οποιαδήποτε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι οι πλευρές προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το ενδιαφέρον στο Κυπριακό αμείωτο, καθώς καμιά από τις δυο πλευρές δεν θέλει να βαλτώσει επ' αόριστον το εν λόγω θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα