Νέα αύξηση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα προκαλεί αντιδράσεις

Ακόμη μια αύξηση στην τιμή του ρεύματος στα κατεχόμενα θα επέλθει με την αλλαγή της τιμολογιακής τιμής από τις πολλαπλές ταρίφες στην μονή και το χρονομετρημένο τιμολόγιο.



Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, την ανακοίνωση έκανε σε ομιλία του χθες στη «βουλή», στο πλαίσιο της συζήτησής για το πρόγραμμα της «κυβέρνησης» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ, ο νέος «υπουργός δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν.

Η νέα τιμολόγηση είναι 98 κουρούς ( 1 ΤΛ = 100 κουρούς) για τα πρώτα

250 κιλοβάτ και από κει και μετά «όσα καταναλώνεις, τόσα πληρώνεις». Στις 2,70 ΤΛ καθορίστηκε η χρήση μεταξύ 251-500 kW, στις 2,95 ΤΛ η χρήση μεταξύ 501-750 kW, στις 3,25 ΤΛ η χρήση μεταξύ 751-1000 kW και στις 4 ΤΛ η χρήση από 1001 kW και άνω.

Σύμφωνα με τον κ. Ατούν η «αρχή ηλεκτρισμού» με την δομή και τα έξοδα που έχει, δεν μπορεί πλέον να είναι βιώσιμη.

Στη νέα τιμολόγηση αντέδρασαν κόμματα και οργανωμένα σύνολα.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» κατέστρεψε την «αρχή ηλεκτρισμού» (KIB-TEK) κάνοντας όχι αυτό που έπρεπε, αλλά αυτό που δεν έπρεπε, και τώρα έχει κάνει μια τεράστια αύξηση που θα καταστρέψει την αγοραστική δύναμη και θα σταματήσει την παραγωγή.

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι προέτρεψε την «κυβέρνηση» να στραφεί αμέσως σε ένα λογικό σύστημα τιμολόγησης, λέγοντας ότι η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε δεν σχεδιάστηκε σωστά και το σύστημα αύξησης των τιμών θα έπληττε περισσότερο τους πολίτες και τους παραγωγούς χαμηλών εισοδημάτων.

Αντιδρώντας στην αύξηση του ρεύματος, το επιμελητήριο εμποροκαταστηματαρχών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις νέες αυξήσεις και θα χρεοκοπήσουν.


Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο πρόεδρος του συνδέσμου Τ/κ ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαϊνέρ έγραψε, με αφορμή τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα, «ελάτε να σας δώσουμε τα κλειδιά και να διευθύνετε εσείς τα ξενοδοχεία. «Οι υπεύθυνοι για την επίλυση προβλημάτων γίνονται βάρος για εμάς. Εφαρμόζεται τόσο εξωτερικό εμπάργκο όσο και εσωτερικό εμπάργκο». Πρόσθεσε δε ότι η «κυβέρνηση» δεν έχει κάνει προγραμματισμό ούτε έχει πολιτική για τον τουρισμό.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την νέα αύξηση στο ρεύμα, ο διευθυντής ειδήσεων στην τ/κ ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, Χουσείν Εκμεκτζί, βγήκε σήμερα στη διαδικτυακή εκπομπή που παρουσιάζει καθημερινά το πρωί, χωρίς φωτισμό. Τα νοικοκυριά θα περάσουν πολύ δύσκολες μέρες με τις νέες αυξήσεις, σχολίασε εκτιμώντας ότι με την νέα τιμολόγηση, η αύξηση για το κάθε σπίτι θα είναι διπλή και τριπλή σε σχέση με την πολιτική των πολλών ταριφών που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα