Νέα Navtex της Τουρκίας για άσκηση μεταξύ Καστελορίζου-Ρόδου

Μετά τη δέσμευση περιοχής ανάμεσα στο Καστελόριζο και τη Ρόδο για άσκηση με πραγματικά πυρά την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν χθες στις Βρυξέλλες, η Τουρκία έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων και με μία ακόμα Navtex δεσμεύει την ίδια περιοχή, και πάλι για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η απόφαση για την τουρκική άσκηση ήρθε λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα για τις παράνομες πράξεις της σε Αιγαίο

και Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση, σύμφωνα με την τουρκική υδρογραφική υπηρεσία, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής για δύο ώρες, από τις 14:00.

Να σημειωθεί ότι χθες αναχώρησε το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας. Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, παρά τις ολλανδικές και γερμανικές αντιρρήσεις, υιοθετείται η ελληνοκυπριακή πρόταση και δίνεται εντολή στην Κομισιόν και την Υπηρεσία Εσωτερικής Δράσης ώστε να αποφασιστούν στοχευμένα μέτρα για την Τουρκία, αλλά και για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις.

Πηγή: Pontos-news

Keywords
Τυχαία Θέματα