Να πάρει μαθήματα η Ελλάδα

Δίδαγμα η εφαρμογή του μνημονίου στην Κύπρο, δηλώνει ο Πρόεδρος της Ν.Δ.
Κ. Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι έκανε σωστά η Κύπρος, ποια είναι τα μαθήματα για το πώς κανείς διαχειρίζεται σωστά και σοβαρά μια τέτοια κρίση

Η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει διδάγματα για τον

τρόπο με τον οποίο η Κύπρος διαχειρίστηκε τη μεγάλη οικονομική κρίση και το μνημόνιο που της επιβλήθηκε, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Τα διδάγματα από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο - Η επόμενη μέρα». Τη συζήτηση οργάνωσε ο ΔΗΣΥ και κύριοι ομιλητές ήταν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταλάβει και να μάθει τι έκανε σωστά η Κύπρος, η οποία σε λίγες μέρες εξέρχεται από το μνημόνιο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επέκρινε ταυτόχρονα τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, ένα τρίτο μνημόνιο.

Καταστροφικοί οι χειρισμοί της Αθήνας
«Δυστυχώς στην Ελλάδα, ανέφερε, λόγω των καταστροφικών χειρισμών της κυβέρνησης, επιβλήθηκε ένα τρίτο πολύ σκληρό πρόγραμμα, από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθουμε πριν από το 2018. Η Ελλάδα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, έχει διαχειριστεί κατά τρόπο καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία την οικονομική κρίση και σήμερα ακόμα βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, να μην έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οικονομική αβεβαιότητα».

Είναι σημαντικό λοιπόν, συνέχισε, κι εμείς στην Ελλάδα να καταλάβουμε τι έκανε σωστά η Κύπρος, ποια είναι τα μαθήματα τα οποία, έστω και σήμερα, έξι χρόνια μετά την αφετηρία της κρίσης, μπορούμε να μάθουμε για το πώς κανείς διαχειρίζεται σωστά και σοβαρά μια τέτοια κρίση. Θα σταθώ ιδιαίτερα στη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την εργατικότητα, στην εφαρμογή ενός προγράμματος το οποίο μπορεί να έχει αδικίες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξέρχεται κάποιος των προγραμμάτων είναι να τα εφαρμόζει και να διεκδικεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, μόνο αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών», συμπλήρωσε.

Σκληρό κι άδικο το πρόγραμμα
Στη δική του ομιλία ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι η Κύπρος είχε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να ήταν και άδικο, όπως είπε.
«Δεν μπήκαμε όμως στη λογική της μουρμούρας, τόνισε, αλλά στρωθήκαμε στη δουλειά και με τον λαό μας να επιδεικνύει πρωτόγνωρη υπευθυνότητα, σε μερικές μέρες θα εξέλθουμε του μνημονίου επανακτώντας την εθνική κυριαρχία και την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο ιστορικό της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και σημείωσε το γεγονός ότι αργήσαμε να απευθυνθούμε στον μηχανισμό στήριξης. Είπε πως πριν από χρόνια είχαμε μια επίπλαστη ευμάρεια, την ώρα που η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό κατρακυλούσε.

«Από τη μια, τόνισε, ξοδεύαμε ως κράτος πολύ περισσότερα απ’ όσα είχαμε. Από την άλλη, το τραπεζικό μας σύστημα αναπτύχθηκε πολύ πέρα των συνόρων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας. Μας βρήκε η μεγάλη κρίση με ανάγκες της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το κράτος και άλλων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες. Η χώρα μας ποτέ δεν εκσυγχρονίστηκε αρκετά για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.

Η γραφειοκρατία, η οικονομία που στηριζόταν σε 2-3 μόνο ευάλωτους τομείς, οι πελατειακές σχέσεις, η αδιαφάνεια, η ανυπαρξία αποτελεσματικών μηχανισμών λογοδοσίας και η έλλειψη σωστών δομών εποπτείας σε ένα κράτος που προτιμούσε να είναι επιχειρηματίας παρά ρυθμιστής, ήταν μόνο ορισμένα από τα πολλά δομικά μας προβλήματα. Στις θεσμικές αυτές αδυναμίες, ήρθε να προστεθεί η απροθυμία λήψης αναγκαίων αποφάσεων, από την αριστερή κυβέρνηση που είχαμε».

Οι ευθύνες της ΕΕ
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις ευθύνες της Ευρώπης η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε αδύναμη και απροετοίμαστη να χειριστεί μια τέτοια κρίση.
«Εδώ στην Κύπρο, πρόσθεσε, εύλογο είναι το παράπονο ότι εφαρμόστηκαν πρωτοφανή μέτρα σε μια προσπάθεια να σταλούν μηνύματα σε όλη την Ευρώπη. Τίποτα όμως απ’ αυτά δεν θα είχε συμβεί αν λαμβάναμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Τίποτα δεν θα είχε γίνει, αν εισακουγόμασταν, όταν απαιτούσαμε συγκράτηση δαπανών και επείγουσα αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2013, η 15 ημερών Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη κλήθηκε να λάβει δύσκολες, επίπονες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια η Κύπρος έδωσε μια διαρκή μάχη να συγκρατήσει τις κορώνες του λαϊκισμού και των ηχηρών όχι».

«Το πετύχαμε, σημείωσε, μαζί τη γενναιότητα και την υπευθυνότητα του λαού μας. Κρατηθήκαμε ψύχραιμοι και σηκώσαμε τα μανίκια. Σταθήκαμε όρθιοι. Ο κυπριακός λαός φάνηκε ξανά αντάξιος των περιστάσεων. Έκανε σκληρές θυσίες προσδοκώντας στην ανατροπή των όσων υπέστη. Γνωρίζοντας πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη πήρε το βάρος της ευθύνης στους ώμους της. Και παρά το ότι είμαστε Κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, πετύχαμε στη Βουλή να διαμορφώνουμε τις συμμαχίες εκείνες που πέρασαν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια».

Οι πληγές δεν επουλώθηκαν ακόμα
Αφού πίστωσε με ευθύνη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το ΔΗΚΟ, για τη στήριξη στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τώρα η κυπριακή οικονομία όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά είναι πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.

«Τα δημόσια οικονομικά, υπογράμμισε, έχουν νοικοκυρευθεί. Από την ημέρα που υπογράφηκε το μνημόνιο δεν έχει επιβληθεί ούτε ένας νέος φόρος. Η Κύπρος γίνεται σήμερα πιο αξιόπιστη από ποτέ στο παρελθόν. Και σε οικονομικό και σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μικρή μας πατρίδα γίνεται παράδειγμα ενός σύγχρονου άθλου. Τα προβλήματα, όμως, στην πραγματική οικονομία είναι ακόμη εκεί. Οι πληγές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Η υψηλή ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπάρχουν και απαιτούν λύσεις. Εδώ είναι η πρόκληση της επόμενης μέρας. Μέσα από την κρίση, να καταφέρουμε να βγούμε με ένα πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό κράτος».

Οι τρεις άξονες για την ανάκαμψη
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η Κυβέρνηση εργάζεται σήμερα με βάση τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι η απενοχοποίηση του κέρδους. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και ο τρίτος η μεταρρύθμιση παντού.

Έχει ήδη αρχίσει, είπε ο κ. Νεοφύτου, σκληρή δουλειά και για τους τρεις άξονες και η Κύπρος έχει γυρίσει σελίδα. Μειώνονται τα οικονομικά βάρη και η επιβάρυνση του πολίτη, περιορίζοντας ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος, ενώ γίνεται δουλειά για ριζικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τα δεδομένα. Ξέρουμε καλά, ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά σε όλους τους πολίτες ακόμη.
Τέλος, ανέφερε ότι θα διαψευσθούν όσοι φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς την Τρόικα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να τους διαψεύσουμε. Και αυτό είναι καθαρό μήνυμα και προς τα οργανωμένα σύνολα και προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τις θυσίες αυτού του λαού, για κανένα πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Φτιάχνουμε την καλύτερη Κύπρο και είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα