Ν. Παπαδόπουλος: Χρειαζόμαστε Ναυτικό & εξοπλιστικά προγράμματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα» βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Χαρακτήρισε «μονοκομματική κυβέρνηση της μειοψηφίας» την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, η οποία χρειάζεται και τις απόψεις των μικρών κομμάτων για να περάσουν νομοσχέδια και πολιτικές από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εν

σχέση με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «κοσμογονικές αλλαγές» τα τεκταινόμενα στην περιοχή και οι κίνδυνοι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τα αποτελέσματα, όπως το τελευταίο ψήφισμα για την UNFICYP, δεν αφήνουν ικανοποιημένο το ΔΗΚΟ. Θεωρεί πως υπάρχει ασυνέπεια και αναξιοπιστία από πλευράς ΚΔ, αν και βεβαίως την ευθύνη την φέρει η Τουρκία, είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτό που δεν έχει η ΚΔ, είναι «μια πολυεπίπεδη πολιτική κόστους», δηλαδή να νιώθει η Τουρκία πως η μη-επίλυση του προβλήματος της φέρει κόστος, διπλωματικό, οικονομικό ή πολιτικό κόστος.

Χωρίς να αμφισβητήσει την τοποθέτηση του ΥΠΕΞ το ότι η ΕΕ δεν είναι γειτονιά αγγέλων, θεωρεί πως η Κύπρος πρέπει ακριβώς να μάθει να λειτουργεί σε αυτά τα πλαίσια και να προασπίζεται τα συμφέροντά της. Έφερε ως παράδειγμα τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τη Ρωσία και το ότι εμείς δεν επιμένουμε για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Επίσης, το να υπογράφει η ΚΔ την συμφωνία για τον EastMed, «και την επόμενη μέρα να βγαίνει ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και να μας λέει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία». Το ίδιο είπε και για δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να έχει λόγο στην Κύπρο, για να βγαίνει μετά, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «πρέπει να έχει ρόλο στην Κύπρο μετά την λύση, είτε οικονομικό είτε άλλο.

Με τον ίδιο τρόπο στηλίτευσε τις αποφάσεις για την κινητή τηλεφωνία ή τις συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί για το θέμα το κορωνοϊού. Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως «πρέπει να πιστέψουν και οι ξένοι ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε», διότι τώρα διαπιστώνουν «ότι άλλα λέμε την μια ημέρα, άλλα λέμε την άλλη ημέρα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί πως είμαστε θωρακισμένοι και η Τουρκία μας θεωρεί ξέφραγο αμπέλι και μάλιστα αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Τουρκία έχει επεκτείνει την επιθετικότητά της, τόσο έναντι της Κύπρου, όσο και έναντι της Ελλάδας. Έπρεπε οι δύο χώρες να αντιδράσουν εγκαίρως, ανέφερε. Αυτό δεν έπρεπε να γίνει με στρατιωτικά μέσα, αλλά με πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά. Η μη-αντίδραση, φοβάται ο κ. Παπαδόπουλος, μπορεί να οδηγήσει κάποια στιγμή και σε θερμό επεισόδιο. Παρουσίασε το σενάριο ότι η Τουρκία μπορεί να φοβηθεί τη δημιουργία επεισοδίου με την Ελλάδα και γι’ αυτό να ξεσπάσει στην Κύπρο, για να σταλεί ακριβώς το μήνυμα στην Ελλάδα.

Πρέπει να προβληματιστούμε κατά πόσο κάνουμε τα πάντα για την υπεράσπιση του ενεργειακού μας προγράμματος και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να θέλουμε να προωθούμε ένα ενεργειακό πρόγραμμα και να είναι παντελώς ανοχύρωτη η ΑΟΖ μας. Χρειαζόμαστε Ναυτικό. Χρειάζεται να αυξηθούν οι δαπάνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της Άμυνας, σε αυτό το κεφάλαιο, και όχι μόνο. Όχι επειδή θεωρώ ότι μπορούμε να τα βάλουμε με την Τουρκία, δεν μπορούμε να τα βάλουμε στρατιωτικά με την Τουρκία, αλλά ούτε στην ξηρά μπορούμε να τα βάλουμε στρατιωτικά με την Τουρκία, όμως υπερασπιζόμαστε την Πράσινη Γραμμή με την Εθνική Φρουρά. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην θάλασσα.»

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως τόσο η Τουρκία, όσο και οι δυνητικοί σύμμαχοι μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τουρκικές κινήσεις θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Ήδη το βλέπουμε με το Κυπριακό και το πώς δεν μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, αφού δεν αντιδρούμε κάθε φορά που υπάρχει περαιτέρω πρόκληση. Δεν είναι σκοπός να κάνουμε πόλεμο, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το Ναυτικό είναι για άμυνα, και θα κάνει η Τουρκία δεύτερες σκέψεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το παράδειγμα της κόντρας Ακιντζί-Τουρκίας είναι απόδειξη του γιατί η Τουρκία δεν πρέπει να έχει ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου μετά την λύση του Κυπριακού. «Αν κάμνει αυτά τα πράγματα στον κ. Ακιντζί, σκεφτείτε τι θα μας κάμνει εμάς, μετά τη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε. Το ίδιο, συνέχισε, συμβαίνει και «με την αφελή εισήγηση» για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία. Όποια λύση του Κυπριακού πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας, «έστω και σταδιακά από το νησί και την μη-επέμβασή της», ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναγνώρισε πως «έχει μερική σημασία» για το ποιος είναι ο διαπραγματευτής της άλλης πλευράς αλλά είναι η Τουρκία και το κατεστημένο της που αποφασίζει. Αναγνωρίζει, πως υπάρχουν «διάφορες βαθμίδες καλοπιστίας» στους Τουρκοκυπρίους, αλλά να μην είμαστε αφελείς ή ρομαντικοί.   

Πέραν του Κυπριακού, η άλλη μεγάλη πληγή είναι η διαφθορά, και ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει πως έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας και έχουμε πέσει στους δείκτες διαφάνειας. Σε σχέση με το τελευταίο, επικαλέστηκε την τελευταία έκθεση της Moneyval. Σε σχέση με τα διαβατήρια, είπε πως «μας έχουν κάνει ρεζίλι διεθνώς» και έκανε ειδική αναφορά στο ιδιωτικό τζετ και πως ο Πρόεδρος αντιμετώπισε το θέμα με «αλαζονεία», θεωρώντας πως στο τέλος, μέσο της πολιτογράφησης, το κράτος ζημίωσε.

Για την σχέση κομμάτων με την διαφθορά, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως το ΔΗΚΟ δεν έχει σχέση, αλλά μεμονωμένα στελέχη κομμάτων είναι υπεύθυνα και πρέπει να απομονωθούν και να διωχθούν ποινικά. Η Μαρίνα Χατζηκώστα ανάφερε ότι το όνομα του Ζαχαρία Κουλία, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Παπαδόπουλος, λέγοντας πως αδίκως αναφέρθηκε, αφού αυτό που πρέπει να γίνει είναι ποιοι πήραν τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους και σε ποιους χαρίστηκαν δάνεια. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως και αυτός έχει δάνειο, δεν είναι κακό να έχουν δάνεια τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, το ζήτημα είναι να δόθηκαν ευνοϊκά σε σχέση με τους άλλους πολίτες. Είπε πως για να γίνει πραγματική διερεύνηση, πρέπει να εμπλακεί η Αστυνομία, ο Γενικός Εισαγγελέας και ειδικοί ανακριτές, και όχι ξένοι οίκοι.

Τελειώνοντας, για το 2023, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως σκέφτεται πολλά πράγματα, αλλά οι προεδρικές εκλογές δεν είναι ένα από αυτά, καθώς υπάρχουν άλλες προκλήσεις, καθώς και οι βουλευτικές. 

Keywords
Τυχαία Θέματα