Ν. Ιωαννίδης:Ο χάρτης ΗΠΑ και η σημασία για Α.Μεσόγειο/Ευρώπη(VID)

Για τη σημασία του χάρτη του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας που έφερε στο φως την προηγούμενη βδομάδα το Sigmalive μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωαννίδης.

Χαρακτήρισε παράδοξο να αποτυπώνονται οι συγκεκριμένοι αγωγοί προς Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, να διαφοροποιήσει τους διαδρόμους μεταφοράς ενέργειας και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

«Δεν γνωρίζω αν οι άνθρωποι που κατέθεσαν τέτοιες προτάσεις, που δίνουν στην Τουρκία ένα τέτοιο μοχλό πίεσης έναντι της Ε.Ε., πόση επαφή έχουν με την πραγματικότητα».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο χάρτης αποτυπώνει τις αξιώσεις της Άγκυρας στη Α. Μεσόγειο, είπε πως όντως τις αποτυπώνει, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν τις αποδέχεται.

Δεν βλέπω εφικτό να κατασκευαστούν αυτοί οι αγωγοί προς Τουρκία. Δεν υπάρχει καν συζήτηση. Να θυμίσουμε ότι από τότε προέκυψαν καινούργια δεδομένα. Είχαμε ανακαλύψεις στην ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα, τον Λίβανο να αδειοδοτεί θαλάσσια τεμάχια, το Ισραήλ και την Αίγυπτο να συνεχίζουν την ενεργειακή τους πολιτική στη βάση των υφιστάμενων οριοθετήσεων με Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα